G4Media.ro

Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru…

sursa foto: Unsplash/ Oren Yomtov

Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme, potrivit unei revizuiri a politicii agricole a UE aprobată de Parlamentul European

Eurodeputaţii au dat undă verde unei revizuiri a politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă pentru fermierii din UE. Potrivit acestei reviziuri, „condiţionalităţile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Vor fi mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiţii meteorologice extreme, iar fermele mai mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme. În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024, transmite News.ro.

ParlamentulEuropean a aprobat, miercuri, o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC şi a Regulamentului orizontal PAC cu 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri. 

Eurodeputaţii au adoptat proiectul de lege cu modificările tehnice propuse de Consiliu UE şi aprobate de Comisia Europeană pentru agricultură a Parlamentului European la 15 aprilie 2024, conform comunicatului de presă al instituţiei.
Regulamentul trebuie acum aprobat şi de Consiliu. Preşedinţia belgiană a Consiliului a informat Parlamentul că, în cazul în care eurodeputaţii aprobă propunerea în forma convenită de Comisia specială pentru agricultură a Consiliului, Consiliul va adopta acelaşi text. 

În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.
Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiţionalităţi de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţare. Aceasta oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate ţărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor şi probleme cauzate de condiţii meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafaţă mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale şi sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC. 

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în aşa-numita sa procedură de urgenţă, mai arată sursa citată.
Parlamentul a decis marţi să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC. Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiţie PAC: cerinţa de a menţine proporţia dintre păşunile permanente şi suprafaţa agricolă peste 5% în comparaţie cu 2018 (GAEC 1).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...