G4Media.ro

Femeile ucrainene urmează cursuri intensive de deminare în Kosovo / Procesul ar…

Sursa: globalgiving.org

Femeile ucrainene urmează cursuri intensive de deminare în Kosovo / Procesul ar putea dura câteva decenii după încheiera invaziei Rusiei

În Kosovo, departe de patria lor, femeile ucrainene urmează cursuri intensive de deminare pentru a-și ajuta țara să elimine explozibilii, un proces care, foarte probabil, va dura câteva decenii după încheierea invaziei Rusiei, transmite Euronews, citată de Rador.

Kosovo are competență în materie: după războiul dintre forțele sârbe și rebelii albanezi (care la sfârșitul anilor 1990 a provocat moartea a 13.000 de persoane), teritoriul era plin de 4.500 cu câmpuri de mine de dezamorsat, conform estimărilor făcute atunci de Statelor Unite.

„Am trăit o situație foarte asemănătoare – spune un instructor în deminare – mai ales când vine vorba de contaminarea cu muniții neexplodate, inclusiv mine, muniții fragmentate, bombe aruncate de sus, arme dirijate.
Aici, în Kosovo, avem experiență de primă mână când vine vorba de muniții neexplodate.”

Majoritatea dispozitivelor au fost amplasate în apropierea graniței cu Albania, în munții din regiunea Peja, unde rebelii din Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) au primit arme, muniție și ajutor umanitar de la Tirana.

Aici, șase femei ucrainene se antrenează în detectarea și eliminarea explozivilor sub îndrumarea unei organizații caritabile specializate (Mines Awareness Trust).

„Este un lucru necesar în acest moment – ​​spune Anastasia, o profesoara care urmează cursul – deoarece suferim consecințe teribile: pământul este crucial acum şi trebuie eliberat. Sunt oameni care vor să trăiască și să lucreze acolo, nu avem timp, trebuie să muncim”.

Centrul este plin cu o varietate de explozibili dezamorsați: sub un soare de primăvară, ucenicele, îmbrăcate în uniforme de protecție, învață cum să mânuiască detectoare, să identifice mine și să le dezamorseze.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Foarte trist dar necesar. As vrea sa faca si Mapn-ul nostru diferite cursuri si stagii pentru civili, din timp.
    Si sa faca mai multe note de informari pentru diferite situatii. Sper sa nu avem nevoie, dar de stricat nu strica sa inveti mai multe lucruri decat sa stai pe net.

    • Nu ziceai tu fa.h ca e totul un fake news? Despre ce mine sa fie vorba, daca ele nu exista? F.m.m de scursu.ra

  2. Ca să fie necesare acest tip de cursuri ar trebui să avem câmpuri minate.

  3. Vor ave grijă „bravii noștri aliați”, americani.