G4Media.ro

Femei cu mandate de miniștri și posturi de secretari de stat din…

foto: captură video

Femei cu mandate de miniștri și posturi de secretari de stat din 11 state, inclusiv din România, consideră „de neconceput” moartea în Iran a tinerei Mahsa Amini

Femei ministru sau secretar de stat din 11 ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, consideră „de neconceput” moartea în Iran a tinerei Mahsa Amini „din cauza alegerii sale vestimentare”, în contextul în care manifestaţiile continuă în Republica Islamică, relatează Agerpres..

„Este de neconceput ca o femeie să îşi piardă viaţa din cauza alegerii sale vestimentare. Nu putem tolera nici că atât de multe femei astăzi nu pot decide liber cu privire la aspectul lor, la deplasarea lor, la opţiunile lor, la studii, la angajare, la fel ca bărbaţii”, precizează semnatarele într-un comunicat transmis miercuri.

„Ca femei, miniştri şi secretari de stat pentru afaceri europene, ţinem să ne exprimăm indignarea profundă cu privire la moartea Mahsei Amini, 22 de ani”, se mai arată în comunicat.

„Pentru Iran, Ucraina, Afganistan, Europa şi orice alt loc din lume, rămânem solidare cu toate cele şi toţi cei care au cel mai autentic vis: să fie liberi”, adaugă comunicatul.

Noi manifestaţii au avut loc marţi seară împotriva morţii la 16 septembrie, în spital, a tinerei femei, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor la Teheran pentru nerespectarea codului vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică Iran.

Semnatarele cer „ca toţi vinovaţii de moartea sa să fie judecaţi”.

Ele se angajează să sprijine „acţiunile desfăşurate în interiorul şi în afara Uniunii Europene pentru a proteja şi promova drepturile femeilor” şi „pentru a face astfel încât toate fetele şi femeile să îşi poată exercita pe deplin şi fără obstacole puterea de emancipare şi dreptul la libertate”.

Ele promit de asemenea să susţină „toate măsurile care urmăresc să prevină şi să contracareze încălcările drepturilor femeilor, inclusiv, dar fără a se limita la regimul global de sancţiuni în materie de drepturi ale omului”.

Textul este semnat de miniştrii sau secretarii de stat Laurence Boone (Franţa), Karoline Edtstadler (Austria), Daniela Gîtman (România; secretar de stat pentru afaceri europene), Dominique Hasler (Liechtenstein), Zanda Kalnina-Lukasevica (Letonia), Hadja Lahbib (Belgia), Anna Luhrmann (Germania), Andreja Metelko-Zgombic (Croaţia), Jovita Neliupsiene (Lituania), Tytti Tuppurainen (Finlanda) şi Judit Varga (Ungaria)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Bravo 👏🏻👏🏻👏🏻

  2. Exact același lucru s-ar întâmpla și în țara noastră la scurt timp după ce un partid ca AUR ar prelua puterea.

  3. Super, atunci sa explulzeze toata misiunea diplomatica iraniana asa cum au facut albanezii.