G4Media.ro

Fata în maiou alb. 11 ani de rușine în orașul de cinci…

Foto: Paula Boarță

Fata în maiou alb. 11 ani de rușine în orașul de cinci stele Cluj-Napoca

În urma cu 11 ani, sute de români de etnie romă erau ridicați de jandarmi de pe strada Coastei din Cluj și duși lângă rampa de gunoi a orașului, la Pata Rât. Era 17 decembrie 2010.

În 11 ani, Clujul s-a dezvoltat pe nesimțite. Se fac străzi smart, apar piste colorate de biciclete, se reorganizează mobilitatea în zona centrală. Clujul se pregătește de metrou și tren metropolitan, are prize de reîncărcare USB în aer liber, stații de încărcare pentru mașinile electrice, aplicații peste aplicații. În 11 ani Pata Rât a ajuns casa a sute de oameni. Fără politici sociale serioase, zona a rămas același loc impropriu viețuirii. Aici nu doar că nu se trăiește uman, dar se pierd generații întregi de copii. Duși împreună cu familiile lângă groapa de gunoi, cei mai mulți au sfârșit exact așa: în gunoi. Copiii sunt marginalizați la școală, iar cei mai mulți o abandonează după clasele primare. Excluși de societate, copiii care devin adulți sfârșesc inevitabil după aceleași ziduri de netrecut. E un lanț care cu greu poate fi rupt.

Foto: G4Media

Într-o fotografie uitată de timp, semnată de Paula Boarță, apar mai mulți copii pe strada Coastei, stând pe o canapea. În partea stângă, o fetiță de doar 8 ani zâmbește în fața aparatului. „Eram fericiți atunci.”

Foto: G4Media

Ea este Andreea, iar azi are 19 ani. În dimineața evacuării nu știa ce se întâmplă. S-a trezit într-un autobuz la grămadă cu familia și cu alți vecini. „Unde mergem?”, și-a întrebat părinții. Nu a știut nimeni ce să-i răspundă.

„Hai, mișcați. Repede, fără sonor! Sus! Astea sunt ordinele!” Sunt primele cuvinte pe care le-a auzit în zorii zilei de 17 decembrie 2010.

Să-i dăm, mai bine, cuvântul.

„Îmi amintesc de-atunci că era un frig îngrozitor. Îmi erau mâinile amorțite. Stăteam toți într-un autobuz și nu știam ce se întâmplă. Oamenii mari plângeau în timp ce excavatoarele ne dărâmau tuturor casele. Se țipa. Toată lumea țipa. Erau polițiști mulți și oameni cu măști, cu cagule. Dar simt frigul și acum. Eram înfofolită, m-a îmbrăcat bine mama, dar nu-mi mai simțeam nici mâinile și nici picioarele. Erau multe țipete. Tot întrebam: mama, ce se întâmplă, unde ne duc? De ce ne duc de aici? Mama plângea. Atunci era bolnavă destul de grav, iar ulterior, la scurt timp, i s-a descoperit și un cancer de col uterin, aveam să aflu mai târziu. Ea era rău atunci și nu știa ce are.

Am ajuns aici, unde sunt și azi și am intrat în camera asta. Nu era căldură deloc. Tremuram. Afară, toată lumea era agitată. Mulți au dormit atunci sub cerul liber, fiindcă nu erau case pentru toți. Eram mulți copii aici. Așteptam Crăciunul să vină moșul, dar ce să mai vină? Azi mai glumim când vin sărbătorile, iar copiii de-aici îl așteaptă pe Moș Crăciun: cum să vină moșul la rampa de gunoi, ce să caute aici, unde nu vine nimeni, niciodată? Atunci urma Crăciunul, dar nu voiam decât să nu mai simt frig.

Unii au primit aceste camere, alții câteva grinzi să-și construiască casă. Lemne, adică. Dar erau puțin. Aveam vecini care au dormit la foc atunci, în primele zile. Și era atât de frig.

Am învățat, cumva, să accept ce se întâmplă, că nu aveam ce să facem. Apoi aveam probleme cu locuitorii mai vechi, de aici de jos, care nu ne plăceau. Uneori fugeau cu biciul după oamenii aduși. Mergeau cu căruța pe drum și dădeau câte un bici. Dar cel mai rău mi-a fost când, după mutarea la rampa de gunoi, am mers la școală. Eram la Simion Bărnuțiu. Erau învățătoare care, atunci când ajungeam la școală, ne trimiteau la baie să ne spălăm papucii că aveam noroi pe ei. Dar nu puteam să nu avem noroi, că aici, la rampă, e numai noroi. Atunci era și mai rău. Doar dacă puteam zbura, n-am fi avut noroi.  Suntem patru frați, iar după ce am ajuns aici, toți aveam aceleași probleme la școală sau oriunde. <<Tu nu intri în clasă până nu te speli pe picioare la baie>>, spunea învățătoarea. Râdeau toți colegii de noi. Râdeau așa cum râd copiii de alți copii. În grupuri mari. <<țiganca de la groapa de gunoi>>, îmi spuneau. Lucrurile astea te fac să-ți vină să nu mai mergi niciodată. Când auzi asta, te simți atât de rău. Sunt câteva lucruri pe care nu mi le pot șterge din memorie, așa cum e frigul acela de-atunci, așa cum sunt alinturile astea de la școală. Pe lângă noroiul de pe papuci, se mai râdea de mine că miros a fum. De mine și de toată lumea care stătea la Pata. Mirosul de fum…. și ăsta chiar nu pot să-l uit. Dar nu aveam căldură deloc. Și stăteam pe-afară să ne mai încălzim la câte un foc.

Înainte de ajunge în Pata Rât duceam o viață cât de cât obișnuită. Părinții mei munceau. Ce nu știe multă lume e că cei mai mulți de pe strada Coastei munceau atunci și plăteau și chirie la Primărie pe spațiu. Revenind la mine, să știți că eram tare fericită. Mă jucam, parcul era aproape, mă duceam, îmi mai cumpăram dulciuri, aveam prieteni. Și la școală era fain, nu eram judecată că-s de etnie romă. Eu nu am auzit pe nimeni să mă facă țigancă până când nu am ajuns la Pata Rât. Sunt clasa a XI-a acuma și tot ce vreau e să-mi termin liceul. Asta ne zice mereu și mama: „orice ați face, la școală să nu renunțați că e singura voastră scăpare”. Dacă vrei să scapi de la gunoi, de pe dealul ăsta plin de câini și păsări care caută de mâncare, dacă vrei să scapi din noroiul ăsta pe care îl porți pe încălțări toată viața, atunci trebuie să mergi și să termini o școală. Sunt tânără și vreau ca toții copiii să trăiască așa cum nu am putut eu. Copiii noștri vreau să crească departe de locul ăsta, cât mai departe. Nu vreau să aibă probleme la școală, nu vreau să simtă mirosul ăsta de-aici, din timpul verii, vreau să fie în siguranță. Vreau să meargă la o creșă normală, la o grădiniță normală, la o școală normală.  Vreau să trăiască. Vreau să fie oameni, nu neoameni. Căci așa suntem considerați toți de aici: neoameni. Să știți, nici ambulanțele nu ajung la Pata Rât. Am sunat într-o dimineață la 10:00 pentru mama, căci avea dureri insuportabile la coloană. Ea lucrează și acum. A trecut printr-un cancer și lucrează și acum în salubritate și are dureri mari uneori. Și-am sunat la salvare la 10 și-au venit la 12 jumate noaptea. Când aud că suni de-aici, la revedere. Greu ajung sau deloc. Dacă vrei să iei un taxi, că pierzi ultimul autobuz, nu te aduce nici un taxi. <<Unde mergi? Acolo nu te duc, vezi de treabă.>> Dar vă plătesc mai mult! Și-ți închide ușa și poate și țipă la tine. Ăsta e un loc blestemat care te urmărește peste tot. Locul ăsta îți ia tot ce ai și nu-ți mai lasă nimic.

Am și uitat cum era când fim fericiți.”

Andreea, 19 ani.

Foto: G4Media

76 de familii de etnie romă au fost evacuate de pe strada Coastei din Cluj-Napoca în 17 decembrie 2010, după un ordin semnat de primarul de la acea vreme Sorin Apostu.  În zona unde locuiau au fost construite: un sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, campus și biserică pe terenul primăriei (mai – decembrie 2011) ; Creșa publică Vrăjitorul din Oz (2016) ; Dorobanților Residence, un bloc de pe strada Dorobantilor 132-134 de 12 etaje, cu 120 de „apartamente premium” și 120 de locuri de parcare, beneficiar Transilvania Construcții, pe baza autorizației din 2012. Astăzi, prețul cerut la asemenea apartamente este de cc 2000 euro/ mp și 10000 euro pentru un garaj.

“Când vin aici și mă uit la tot ce este aici și ce este în jur acum, sincer, trebuie să spun că este frumos, este curat, miroase bine. Dar ce nu e frumos, că tot ce s-a făcut, s-a făcut pe suferința altora și pe lacrimile altora. Dar așa este omul, el caută să-i fie lui bine, chiar dacă îi împinge pe alții din calea lui. Nu se uită peste cine a trecut, pe cine a lăsat în urmă în lacrimi, pe cine a bătut. Lucrurile astea se puteau face și într-un alt mod, nu neapărat pe seama suferinței și pe necazul și pe lacrimile atâtor oameni. Puteau să vină să ne spună, nu ne place cum a ajuns locul ăsta, vrem să facem curat, dar și pe voi vă mutăm într-un loc unde și vouă să vă fie bine, nu să vă trimitem la suferință și la chin”.

(Silviu Zsiga, fost locuitor pe str. Coastei)

Recent, o expoziție comemorativă intitulată „Unde au dispărut copiii de pe canapea” a fost organizată pe fosta stradă Coastei. Asociația Comunitară a Romilor de pe Coastei, Fundația Desire și Căși Sociale ACUM! au propus realizarea unei lucrări de artă care să amintească momentul evacuării. O reproducere a zonei din 2010 a fost creată de artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și de arhitectul Silviu Medeșan și va fi amplasată în zona evacuării pentru a marca, simbolic, momentul în care autoritățile clujene au mutat 76 de familii lângă groapa de gunoi a orașului.

Drama de la Pata Rât are loc pe fondul impunerii de către UE a noilor politici de mediu, aprobate de Parlamentul European prin vot.

Foto sus: Paula Boarță

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

62 comentarii

 1. Nu ne asumam nimic, ii tratam pe oamenii astia ca si cum sunt din alta tara, uneori aruncam cu bani in ei ca sa bifam ca am incercat sa facem ceva.

  • Dacă își vedeau de treabă nu-i alunga nimeni de aici. Eu locuiesc în apropiere de strada Coastei, asa ca faceți bine nu mai încercați sa-i prezentați ca pe niște îngerași, chefurile și bătăile erau la ordinea zilei. Zi și noapte!

  • Prietene, cată dreptate ai…,, , uneori aruncam cu bani in ei ca sa bifam ca am incercat sa facem ceva.,,. Si trecem mai departe…

  • De ce, intotdeauna pentru țigani, „trebuie făcut ceva”?
   De ce pentru ei, trebuie să facem.mai mult decât pentru români?
   Susținătorii țiganilor, nu vă mai ascundeți după deget, spunânf că sunt discriminați, pentru că nu este adevărat!
   Țiganii, pur și simplu, REFUZĂ să trăiască NORMAL! Adică, să muncească cinstit, constant, adică să mearga la lucru in fiecare zi, să te poți baza pe ei, ca angajator. Dar, mai presus de toate, țiganii TREBUIE să mrargă la școală, SĂ ÎNVEȚE de copii, RIGORILE ȘCOLII, ale EDUCAȚIEI! Altfel, cerșetori și săraci vor rămâne, învinuindu-i pe români, pentru starea lor.
   Adevărul e unul de necontestat: ȚIGANII, NU SUNT DISCRIMINAȚI, CI REFUZĂ SĂ SE EDUCE ȘI SĂ LUCREZE, ADICĂ SĂ FIE OAMENI NORMALI!!!

  • Xman: foarte corect comentariul. Sustin!

  • cititi pana sa aruncati cu vorbe grele! I-au mutat sub cerul liber, in vreme de iarna, cu copii, in decembrie….nici cu un animal nu te porti asa. Indiferent cum se comportau parintii, nu poti sa-i tratezi asa pe copii.
   Domnle Boc, lasati prostia cu teza si poate faceti ceva ca sa nu mai sufere copii din Cluj, indiferent de etnia lor. Dar faceti ceva la modul concret: botezati un copil si aveti grija sa aiva un minim necesar, sa mearga la scoala, la biserica, sa ajunga un om serios. Ati da un exemplu extraordinar!!

  • Omule X, bine punctat.

  • Xman – incearca tu sa mergi la scoala pe stomacul gol si cand ti-e frig si cand isi bat toti copiii joc de tine
   Dragilor, cand iti e foame si frig constant si nu ai energie sa inveti, te lasi usor convins sa faci multe lucruri mai putin bune – si uite asa traiesc bietii oameni intr-un cerc viicios din care e f greu sa iesi fara ajutor

 2. Gandirea de mai sus este a cuiva care in loc sa incerce sa faca ceva pentru ei, scrie comentarii plicticoase pe la toate articolele, inclusiv la articolele despre ei.

  • Nu vreau sa fiu rautacios, am locuit in zona, ii vedeam zilnic cum adunau gunoaie pe str Coastei, usi geamuri cartoane sa faca foc în bordee, au si incendiat ceva pe acolo la casele vecine. Aveau doar o cismea afata, colibe improvizate si extinse din niste ruine cu usile si geamurile adunate,, cu wc ul afata, practic nici o deosebire fata de Pata rat.Adesea venea politia si căuta infractori acolo. Acesti oameni trebuiau integrati fortat in societate cu locuinte sociale locuri de munca si scolarizare , alfel nu se poate cu ei.

  • Țiganii sunt leneși și hoți! Nu-i discriminează NIMENI! Să pună mâna pe carte și pe lucru! Mai lăsați-ne în pace, cu discriminarea lor, pt ca nu e adevărat! Am ajuns să ținem in spinare, niște trântori!
   Dacă spuneți că-i discriminăm, țineți-i voi, în brațe, pe banii voștrii, șinpupați în cur, aceste „flori de colț”, care vă vor bate dacă le spuneți despre locuri de muncă si educație…

  • Pe mine nu m-a luat nimeni la bataie pentru asta, ba din contra. 🤣
   Prejudecati auriste?
   Oricum ce mai tura vura, sa-i voteze ei pe useristi data viitoare.

  • Sa facă ce pentru țigani? Au primit cu ani în urma materiale de construcție de la olandezi. De ce domnii țigani au vândut tot? Nu muncesc dar vor drepturi. Ați văzut vreun țigan care sa ceara un loc de munca? Nu cred. Ați văzut Copilul meu a fost internat în pediatrie, soția a stat lângă el. În salon o țigancă cu un copilaș, o fiinta care înjura de Dumnezeu, își blestema copilul, fuma în salon. Nu asculta de nimeni, înjura tot personalul medical. Apoi am aflat ca e pocăință. Nu zău! De ce ar trebui sa îmi fie mila de asemenea oameni? Soția și copilul au încă coșmaruri.

  • Sa scrie articole din astea. Intrebati-i pe ei, de unde sa stiu eu? Da, i-am vazut pe unii muncind: cantand la instrumente, facand curatenie in parcuri. Du-i la psiholog!

  • m.youtube.com/watch?v=bLsULs-F4fA

  • Da de ce nu faci tu ceva pentru ei?

  • X Man asta e 0 Man defapt

  • Mister X de acord cu tine pana la un punct. Dacă citeai tot și nu doar pe diagonală vedeai ca părinții fetiței cu maieu alb muncesc și acum deși mama a trecut prin boală gravă. Bani pentru parlamentari care nu fac nimic pentru țară asta sunt? Sunt plătiți regrete cu diurne și bani pentru cazare în condițiile în care oamenii ăștia plătesc chirii din cel mai mic salariu posibil??? Cum mama zmeilor să judeci când citești așa ceva ce are aer de epurări naziste și niște ignoranți cu insigna de partid consuma din banii țării miliarde doar pentru ca niște ignoranți ca tine i-au ales în Parlament??!!! 2010 nu 1939??? E rușinos!!!!

 3. Bine ca au scapat cu viata sau nu au ajuns in mainile traficantilor institutionali de carne vie. Statul roman e bestie salbatica cu romanul, daramite cu semenii de alta rasa.

  • fii sigur ca sunt multi/multe care au ajuns in mainile traficantilor; ar fi interesant de facut un arc peste timp cu toti copiii aia din poza, ne-am ingrozi.

 4. RSR Romania. Nimic nu s-a schimbat. Statul român este format din aceeași oameni educați in spiritul comunist. „Bătaia de joc ” cred ca este lege in Constitutie. Copiii nu sunt educati acasa si in scoli cum sa arate respect tuturor oamenilor, etniilor sau religiilor. De aici porneste totul, de la educatie.

 5. intr-o societate in care educatia e repezentata de ROMANICA EDUCATA GRIVCO, care are ca deviza „tara te vrea pr os t”, la ce putem sa ne asteptam ? vor trece inca 30 de ani tot aceeasi toleranta fata de etnia lor, la fel etnia lor va avea aceeasi toleranta la educatie

  stati ca acum e sezonul cadourilor pentur doamele invatatoare … ca sa fie clar cat de mult am „evoluat” cand armata de mamici se dau peste cap sa intre in gratiile pentru o „educatie de calitate” (desi e ca spaga la medic, e doar iluzia)

 6. Oraşul clădit de securişti pe banii ciordiţi de la CARITAS ne arată viitorul juntei militare bananiere:

  Cine are bani există. Cine nu nu.

  Aşa arată un stat „social” din Uniunea Europeană cu segregare socială pe criterii etnice şi economice. Câtă civilizaţie la Cluj! Şi mai era şi zidul de la Baia Mare. Noi suntem europeni, bă, ce dracu! Avem Avocatul Poporului, CCR, pensii speciale, suntem moderni!

  Dar un pic de rasism nu-i bai, no?

  • Din 2006 incoace, de cand SRI-ul e condus de ardeleni, toti banii Romaniei s-au dus la Cluj si in Ardeal. De-asta avem saracie lucie in Sud si in Moldova: fiindca SRI-ul ne-a furat banii si i-a bagat in Ardeal.

  • Faptul că încercați să explicați niște realități economice, politice, demografice, istorice prin intermediul unor fabulații demne de romanele polițiste vă descalifică în ochii oricărei persoane cu oarecare discernământ. Realitățile acestea sunt prezente în cele trei regiuni încă de dinainte să existe România ca stat, iar dacă e să fim corecți -de când regiunile alipite (că vorbim de Moldova, Bucovina, Basarabia, Transilvania, Banat sau Partium) au fost integrate în acest stat centralist banii merg în grosul lor la capitală. De Moldova ce să mai zic, se pare că nu cunoașteti niște informații elementare cum ar fi scrisoarea publică a ieșenilor către Ferdinand din 1918-1919. Situația e izbitor de asemănătoare încă de dinainte să existe SRI-ul care dezvoltă Ardealul și jecmănește restul. Puțin patetic comentariul dumneavoastră.

  • Bai vezi ca iti fac lista cu toti generalii de la varful SRI din 2006 si pana azi sa vezi cati sunt din Ardeal. Si acum la 4 ani dupa ce a plecat Coldea, tot n-au reusit sa-i curete si echipa cu care a venit. Nu-mi spune tu mie ca eu stiu cat au furat jigodiile astea si au dus in Ardeal, indiferent cine a fost la putere.

   Si pe vremea lui Ponta, tot ardelenii acoperiti sau descoperiti ai SRI-ului faceau legea in guvern (Maior, Ioan Rus etc…). Si pe vremea lui Ciolos banii Romaniei au fost jmenuiti de Vasile Dancu, alt acoperit de la Cluj al SRI-ului.

   In afara Ardealului nu s-a mai facut nimic in Romania de la Revolutie si pana acum.

 7. Inimaginabil… Romania „moderna” a anului 2021…

  Dar, de la alesii neamului, numai vorbe frumoase depsre minoritati, incepand cu prezidentul Haos Werner Iohannis:
  1) G4media: „Klaus Iohannis, de Ziua minorităților naționale: „Avem o diversitate etnică REMARCABILA, care, de-a lungul timpului, şi-a pus amprenta decisiv asupra dezvoltării societăţii noastre
  18 Decembrie 2021.
  Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj oficial, de Ziua Minorităţilor Naţionale din România.
  „Cetăţenii care aparţin minorităţilor naţionale din România aduc o contribuţie esenţială la coeziunea societăţii noastre. Astăzi, cu prilejul Zilei care le este dedicată, le transmit gândurile mele de apreciere, împreună cu urarea de a întâmpina noul an în BUNASTARE şi SANATATE.”

  2) Mai mult, Programul de guvernare al Coalitiei pentru dezvoltare si rezilienta PSD-PNL-UDMR 2021-2024, promite la Pagina 270/271 la capitolul MINORITATI NATIONALE:
  „Adoptarea, PANA la FINALUL Anului 2021, a Strategiei Guvernului României de INCLUZIUNE
  a cetățenilor români aparținând Minorității rome pentru perioada 2021-2027, precum și
  ASIGURAREA Implementării Strategiei prin Legile BUGETARE anuale.”

  Azi e 20 Decembrie 2021 si nici urma de Strategia asta!
  Vreun Leu in Buget o fi bagat dl Ministtru Adrian Câciu pentru „implementarea” maretei Strategii?!
  Mai asteptam, dle General si Premier Nicolae Ciuca!!
  Crede careva ca va aparea asemenea Strategie pe hartie?!

 8. Ciudat…nimeni nu spune nimic ca pe o mare parte din spatiul eliberat a construit surpriza BISERICA :)))))

  luati cu paine, vedeti voi unii sunt mai speciali. 30 de ani de vot dupa punga de ulei sau lipsa votului ….

  • Biserica, Politia si Justitia sunt intermediarii multor hotii si talharii ale crimei organizate romanesti.

 9. Mulțumiri pentru articol. Aici puteți vedea expoziția. https://casisocialeacum.ro/archives/6626/unde-au-disparut-copiii-de-pe-canapea/

  • Mulțumim Eniko pentru ” intemediere”!
   Mă îndoiesc că aprodul lui Apostu, condamnat penal cu executare, va avea vreun punct de vedere.
   Va doresc succes!

  • Mulțumim doamnei Enikő pentru conceptul revoluționar numit dreptul de a locui în Cluj. Se știe, toată comunitatea din Pata Rât, 20 de milioane de români, sute de milioane de cetățeni ai UE și miliarde de cetățeni ai lumii sunt privați de acest drept fundamental și inalienabil al omului cu care se nasc, dreptul de a locui în Cluj. Este o absolută necesitate pentru fiecare ființă omenească a locui în Cluj. Se spune că dacă nu locuiești în Cluj, nu exiști. Primăria trebuie urgent să ridice urgent căș soșiale sutelor de milioane de sărmani ai lumii care trebuie urgent să locuiască în Cluj. Cetățeni ai lumii din toate țările, uniți-vă și dați-vă mâna pentru dreptul de a locui în Cluj! Nu trebuie decât să vă împlântați un cort într-un spațiu public și un ONG binevoitor va critica Primăria dacă nu vă ridică un bloc sau măcar un cartier.

 10. Atâtea ONG-uri,care se ocupa,de educație,de prevenirea sarcinilor,sunt,majoritatea,că te nu vor,90 la sută,oricât,vrem,sa ii ajutam!!!Mi-e milă,și nu prea,vorbim de integrare,cam niciodată,și,de aia,oamenii normali,nu ii accepta,că nu vor,nu fac nimic,cu tot ajutorul din lume!!!Ne batem capul,milă,cu ei,unii,care acceptă,și se schimba,chiar merita,dar procentual,sunt infimi,restul,daca,nu ii obligi,sa ii faci,sa sufere,chiar, nu ai cum sa ii ,habar nu am cuvântul!!!

 11. Din cei 11 ani, în 7 țara a fost condusă la cel mai înalt nivel de un om educat care înțelege foarte bine ce înseamnă să fii minoritar si marginalizat.
  A facut si un proiect de țară cu Romania Educată 😂

  • Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, minoritatile considerate „impure” de statul roman nu au viitor in Romania, sunt jefuite si exterminate pana la distrugere prin tactica specifica democratiei originale.

 12. S-a tâmpit distinsul istoric Marius Oprea (!!!!????) La aritmetică de clasa a 2-a, la o banală scădere: 2021 – 1993 = 18 ani (!!!???) pentru domnia sa? https://bit.ly/3e8Ex4C … A. Drăghici ”a murit în 8 decembrie 1993.”

  • @ Gugu – Bai omule, chiar asa de jos a ajuns mediafaxul? Sa-si faca promo pe site-uri de stiri rivale? Vai de capul vostru cu halul in care a ajuns mediafax.

 13. De ce făceau in zona Coastei, cei din vecinătatea lor știu foarte bine. În orice caz nu stăteau la coada la biblioteca Octavian Goga.
  Marea drama pe care o vedem acum e ca au fost protejați niște proprietari de unii care ocupau abuziv un spațiu și care furau pana si rufele puse la uscat din curțile oamenilor.
  Nu aveau dreptul sa stea acolo. Indiferent de etnie sau orice alte povesti lacrimogene.

 14. De ce nu ia dus in Oltenia de unde au venit …Familia Cioaba de carbunesti olt s-a aciuat in Sibiu …Ardealu e aglomerat de emigranti veniti din sud -ul tari

 15. Este destul de complicat sa stigmatizezi o anumită etnie dar în cazul asta trebuie spus adevărul. Ecuația in problema acestor minoritari romi este simpla. De preferință ajutoare sociale și atât. Nu poți integra pe cineva în școala și bineînțeles în societate, indiferent de individ și etnia lui dacă acesta nu dorește. Mulți preferă ghetourile sau slumurile la fel că în Mumbai și Penshawar, deoarece acolo nu au nicio o răspundere, nu muncesc legal, nu sunt nevoiți să răspundă pentru nimeni. Se perpetuează cultura asiatica de ani de zile. Este moștenirea genetică. Se consideră liberi profesionisti chiar daca adună zilnic cartoane și sticle de plastic.

  • Este ESECUL autoritatilor romane, al guvernarilor care in 32 de ANI au facut Strategii peste Strategii, au cheltuit Miliarde Euro dupa aderarea la UE, TOATE pentru integrarea romilor!
   Unde s-au dus BANII, nu stie nimeni!
   Gasiti pe net cate Miliarde Euro a alocat UE Romaniei pentru implementarea unor Programe pentru romi!
   Chiar Programul de guvernare al dlui Nicolae Ciuca promite la Pagina 270/271 la capitolul MINORITATI NATIONALE:
   „Adoptarea, PANA la FINALUL Anului 2021, a Strategiei Guvernului României de INCLUZIUNE
   a cetățenilor români aparținând Minorității rome pentru perioada 2021-2027, precum și
   ASIGURAREA Implementării Strategiei prin Legile BUGETARE anuale.”

   Azi e 20 Decembrie 2021 si nici urma de Strategia asta!
   Mai asteptam, dle General si Premier Nicolae Ciuca!!
   Credeti ca va aparea asemenea Strategie pe hartie si va fi IMPLEMENTATA si va avea EFECTE, adica INCLUZIUNEA romilor!?
   Eu NU!
   TOATE Programele de guvernare(cautati!) au capitol dedicat MINORITATILOR Nationale, si NIMIC nu au FACUT in ceea ce au promis pentru Integrarea romilor!!!
   Asa cum NU au facut NIMIC din Programele de guvernare de 32 de ANI!

  • Factorii de mediu favorizanti sunt mai importanti in dezvoltarea umana decat educatia. Pe Nastase, Remes, Dragnea, Ioana Basescu, Muresean, Oprescu, Udrea, Mazare, Voiculescu, Copks, Gica Popescu, Chiuariu, Olteanu, Zgonea, etc, educatia nu i-a ajutat.

 16. Lol…iar le plangem de mila discriminatilor care refuza sa se integreze si sa munceasca? nu ati vrea sa stea moca in centrul orasului, in ghetouri focare de mizerie si infectii si cine stie ce alte chestii? eu am luat apt cu credit pe 30 de ani, astia de ce sa stea gratis in centru? luati i acasa daca va e asa mila de ei

 17. Domnule Cătălin Suciu, sau cel care a scris acest articol, dumneavoastră nu sunteți clujean. Sau poate sunteți prea tânăr ca sa cunoașteți perioada aceea a Clujului. Soluția luată a fost una extremă, recunosc, dar necesară. A fost o decizie luată ca ultim resort, iar cine a locuit în acea zona, sigur s-a simțit ușurat, sau chiar împăcat cu ideea. Sunt de acord și sustin integrarea romilor in societate, dar ei doresc oare acest lucru? Dacă tot scrii un astfel de articol, te rog prezintă toate faptele. In momentul de față ai arătat mult subiectivism si lipsă de profesionalism. Am sa ma dezabonez de la altfel de știri.

 18. Îmi pare tare rău de tine, fetițo! Dacă nu ți-a pus nimeni vorbele in gura, nu gândești și nu vorbești ca un om care sa fi meritat ce i s-a întâmplat. Nu ne permitem sa pierdem atâția copii de partea cealaltă, a oamenilor fără speranța.

 19. Sunt mai multi decat noi si ne vor cotropi.

 20. Modulacesta de viata este mai apropiat de natura, si mai putin influentat de reguli si legi, deprind ce stiu din familie si de la apropiati, si mai putin de la educatia propriu-zisa in scoala. Este un mod de viata oarecum confortabil, evita regulile , daca nu se intelege asta, educatia si integrarea raman niste clisee.

 21. Poveste adevarata.
  La începutul anilor 90, un Bebeluș a fost adoptat de o familie americană. Era de etnie roma. I s-a oferit tot ceea ce putea o familie din clasa medie americană putea oferi.
  Deznodământul e unul care poate clarifica ceva in legătura ce aceasta etnie.
  La 18 ani, și-a luat pașaportul și a revenit in groapa de gunoi de unde părinții lui proveneau. In România.
  Șocant, nu? Părerea mea este ca au asta in gene..
  Povestea poate fi verificată. Întrebați de “americanu” in cartierul Coșbuc din Cugir, Alba.

  • Și ce dacă ai o părere de căcat?tu că ești un roman trădător cum se și știe de altfel că e orice român nu te întorceai la familie și te făceai cel mai american mare

 22. Era si normal sa ii mute de acolo doar apostol acolo are casa ce ati vrut să fie vecin cu oricine?….

 23. Tipic românește, ascunderea ” gunoiului sub preș”!
  Discriminare, segregare și epurare, suntem răi mai răi decât fiarele pădurii dar ne place să ne fudulim și să ne arătăm coama mare și lucioasă!

 24. Felicitari pentru articol. Orașul ”smart” Cluj Napoca se complace într-o situație de segregare etnică demnă de anii ’40. Că statul român face asta nu mă miră, dar sunt foarte dezamăgit că UE închide ochii la asemenea crize umanitare prelungite și creditează în continuare municipalitățile fără să ceară condiții de viață decente pentru TOȚI cetățenii.

 25. Păi nici UE nu ” e mai brează” că doar girează standardul ” dublei măsuri.
  România și românii reprezintă pentru UE cam ce reprezintă pentru Cluj și clujeni etnicii romii de la Pata Rât!
  Ei pot căuta prin gunoaie și noi putem să îi ștergem la fund pe vestici ” doar cu buletinul”!

 26. O campanie de minciuni această tărășenie

  1. Romii aceia se așezaseră efectiv intre blocuri in Mărăști, știu de cand eram copil.

  2. și-au făcut niște colibe de capul lor, fără autorizație, fără apă, fără igienă, improvizație.

  3. erau vreo 150 in total – focar de infecție, pericol de incendiu, orice vreți, nicăieri in lume așa ceva nu se admite in lume să creezi un ghetto-u.

  4. mereu sesizări si reclamații de la locuitorii zonei

  Au fost duși așa cum au și venit. N-aveau nici un drept legal să se așeze acolo.

  Și acum o operațiune de martirizare bună de stors bani pentru ONG-uri și oengiști care profită de oamenii ăia…

 27. BOR e cea mai coruptă instituție,a făcut biserică pe necazul oamenilor.

 28. Printr-e Români sunt mulți cu inimă de ciine deaceia cele mai mîrșăvie uriciuni ei le fac dacă li se pune pata pe cineva nu-l scutește pină intră în mormânt dar se cred cei mai privilegiați nu vorbesc de toți dor de scursura românilor cei care nu au avut părinți săi conducă pe calea dreaptă și se cred peste minoritari că și privilegiați dar bai scursurilor așa cum au fost aciei care i-au scos iarna di casele lor sunt minoritarii care dacă ați mai trăi trei sute de am și nu ați ajunge.la luxul lor nu mai defăimați scursurilor uitați va in ce mocirlă va scăldați deschideți va ochi orbilor