G4Media.ro

Fără limită. PSD acuză PNL din cauza procedurii de deficit excesiv/ Raportul…

Fără limită. PSD acuză PNL din cauza procedurii de deficit excesiv/ Raportul Comisiei Europene arată fără dubiu că guvernele PSD au ignorat toate avertismentele repetate ale Bruxelles-ului din ultimii trei ani

PSD consideră că au fost „suficiente” trei luni pentru a se vedea „de ce este în stare” PNL la guvernare – deficit „excesiv”, „dezmăţ la cheltuieli publice”, scăderea veniturilor, împrumuturi de patru ori mai mari, „îngheţarea” calendarului de creşteri de pensii şi salarii.

„Trei luni au fost suficiente pentru a vedea de ce este în stare PNL la guvernare! Deficit excesiv, dezmăţ la cheltuieli publice, scăderea veniturilor, împrumuturi de 4 ori mai mari, îngheţarea calendarului de creşteri de pensii şi salarii, creşterea ROBOR, inflaţie, încetinirea creşterii economice. În lipsa măsurilor de stimulare, industria se prăbuşeşte, iar agricultura, lovită de o iarnă atipică, nu primeşte niciun sprijin guvernamental. Economia este în cădere. Urmează inevitabil austeritatea. De aceea fug de guvernare ca dracu’ de tămâie! Sunt gata să-şi dărâme propriul guvern! Vor cu disperare alegeri înainte de venirea austerităţii”, se arată într-un mesaj publicat de PSD pe Facebook.

Context

Experții Comisiei Europene arată într-un raport că declanșarea procedurii de deficit excesiv (EDP) este ”garantată” în cazul României din cauza depășirii în 2019 a țintei de deficit de 3% din PIB, potrivit raportului consultat de G4Media.ro. Documentul arată însă că guvernele PSD au ignorat total din 2017 până în 2019 recomandările Consiliului UE.

”Din 2017, Consiliul UE a emis recomandări bi-anuale la care România nu a răspuns cu acțiuni eficiente, deviind în mod repetat și semnificativ de la măsurile recomandate de ajustare”, se arată în raportul Comisiei Europene.

”Autoritățile (din România – n.red.) au încălcat sistematic regulile fiscale naționale”, se mai arată în raport.

În plus, documentul arată că ANAF nu și-a îndeplinit ținta de colectare stabilită pentru 2019, ”parțial din cauza stabilirii unor ținte ultra-optimiste”.

Experții Comisiei Europene scriu în raport că investițiile publice au atins în 2017 un minim istoric după aderarea la UE (doar 2,6%), și au crescut nesemnificativ în 2018. ”Această alocare este sub media UE și cu mult sub media investițiilor publice din statele învecinate”, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Raportul consideră că proiectata creștere a deficitului bugetar în 2020 este cauzată în principal de legea pensiilor (promovată de PSD), care va provoca o creștere a bugetului pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 și o recalculare în septembrie 2021.

Ce este procedura de deficit excesiv?

Procedura de deficit excesiv este declanșată atunci când un stat membru UE depășește ținta de deficit bugetar stabilită de Tratatul UE la 3% din PIB.

În cazul României, deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6% din PIB, iar deficitul bugetar asumat de guvernul Orban pentru 2020 este de 3,6% din PIB.

Declanșarea procedurii de deficit excesiv înseamnă că statul membru trebuie să înceapă să adopte măsuri de consolidare fiscală (creșteri de venituri, scăderi de cheltuieli).

De asemenea, declanșarea procedurii de deficit excesiv poate avea o influență asupra modului în care piețele financiare și investitorii percep riscul asociat atunci când cumpără datoria României.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor Octav Ganea

Citește și

Siegfried Mureșan, despre declanșarea procedurii de deficit excesiv: Este consecința anilor de risipă din timpul guvernelor PSD/ Să nu mai punem niciodată discotecari la finanțe și servitori de infractori în funcția de prim-ministru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

51 comentarii

 1. Acelasi discurs ca pe vremea Dancilei….

  • În vizorul Comisiei se află în special noua lege a pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% în 2019, urmate de o nouă majorare, de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020.

   „Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Este principalul motor al creșterii rapide prevăzute pentru bugetul general și al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscală”, se arată în explicațiile Comisiei.

   În plus, legea nu este însoțită de măsuri care să majoreze participarea la muncă și durata vieții profesionale dincolo de minimul legal, care sunt esențiale pentru viabilitatea sistemului de pensii.

   Autoritățile europene arată că încă din primăvara anului 2017 România a avut „abateri semnificative”, iar de atunci a primit recomandări de la Consiliul UE, la care nu a răspuns prin „acțiuni eficiente” și a deviat semnificativ, în mod repetat, de la calea recomandată.

  • Din ciclul romanii au fluierat-o pe Simona Halep.

  • @kcalin romanii au fluierat o pe Firea speculatoarea .

  • @kcalin romanii au fluierat o pe Firea speculatoarea .

 2. Micula si-a luat banii, bancile si-au luat banii…Catu s-a imprumutat zilnic cat PSD in 2 ani.Acum o sa urmeze taierea cu 25 % …zii Turcan…de la Petrov.

  • Partidul tau e pe moarte, pesedistule. Va trebui sa incepi sa cersesti de la PNL.

   Oricum, nu mai iesi din satul tau.

  • Vai de capul tau de PSD, abia astept sa dispara partidul asta de milogi

  • Oricine critica politica galbejita, este paria, este pesedist. Mai baieti, usor cu tinutul plamei ca o sa ajungem ca pe vremea lui Stalin si nu o sa stim!

  • Acuma, nu ”oricine critică” zice că toți ”și-au luat banii” în 3 luni mai puțin mafia PRO-PSD-ALDE care n-a ”luat banii” 30 de ani, săraca, ci numai postacii securiști ai mafiei. iar OMV este una dintre fantoșele lor. Cine ”critică” pe bune, ”critică” pe toată lumea, nu tot încearcă să reîncălzească ciorba cu ”petrov” care taie salarii și ”turcan” pe post de udrea. E fumată dar bieții troli tot ”pe vremea lui Stalin” au rămas, cu aceleași metode. Haios este că nici măcar ”nu știu” asta.

  • OMV? Mai degraba „Zero”MV!!!!

  • 1. Votăm anti- PSD, ALDE, PRO RO, 2. Presiune pt. a- și respecta promisiunile.

 3. Acum Ci in municipiul Suceava, cartierul Burdujeni si cartierul Itcani si toata valea raului Suceava, inclusiv zona mallurilor, zona comerciala sunt invadate de fum gros si inecacios care provine de la poluatorii din zona.
  Ce face Directia de Sanatate Publica, ce face Agentia de Protectia Mediului, ce face Garda de mediului, ce face Primaria Suceava, Ce face Ministerul Mediului?
  Toate aceste institutii in subordinea PNL, nu fac ABSOLUT NIMIC. Si nimic nu fac nici oengeurile de mediu, care dupa parerea mea, sunt infiintate pentru cu totul alte interese, decat protectia mediului.
  RUSINE PNL

  • Nu aveti primari , nu aveti asociatii civice .St ati cu destu in gura si asteptati sa vin Orban sa va igienizeze ?

  • Primarul e de la PNL

  • Adică pana sa vina PNL la guvernare nu era poluare, sau cum? Hai, las-o jos ca măcăne!

  • Măi nea cetățeanu…brusc acum 3 luni a început să iasă fum și să te populeze la nas? In afara de a scrie aici ai făcut ceva? Ai sesizat Garda de Mediu,ai fost la primar,ai protestat în fața primăriei? Nu …Hai sa ne plângem de PNL. Cu USR PLUS nu ai nimic? Hai,mă, ca au și aia vreo vină.

 4. Nu ar mai trebui folosite date economice din trecut pentru a acuza guvernul deabia investit. E o cerinta de bun simt.

 5. Sunt destui tampiti care vor crede cuvant cu cuvant. Oricum, nu cunosc decat varianta pesedista.

 6. aveti filtru , nu publicati

  Rog si eu nu mai comentati cu nume reale.

  Stiu am facut greseli in trecut.

  ioan

 7. De aceea trebuie scos PSD total dn politica.

 8. Am o nelamurire: ce p..a mea fac sefii ASF incat sa merite salarii de 70.000 lei pe luna?!
  Nu e de mirare deficitul excesiv cu asemenea salarii ale sefilor de la stat si ale pensiilor speciale nesimtit de mari.

 9. Titlul spune ca PSD a ignorat „avertismentele”, iar documentele oficiale citate chiar in articol spun ca PSD a ignorat „recomandarile”.
  Asta e una.
  A doua e ca PSD a guvernat din 2012 si nivelul de trai a crescut, pib-ul a crescut, economia a crescut galopant si brusc cum vin idiotii de la PNL totul incepe sa mearga downhill. In nici 3 luni imbecilii astia au reusit sa puna pe butuci economia.

  • Bătrâna hoașcă pedeserastă LOSER care fură numele bad@ vrea acum să demonstreze că știe să citească dar nu reușește să ”spună” mai mult de ”titlu”. Dar ce-i trebuie să citească, are ca ”documente oficiale” punctajul primit de la mafia PRO-PSD-ALDE pe care e servește.
   ”Asta e una”
   ”A doua e ca” vrea să arate și că știe să socotească dar nu poate să numere”downhill” de 2012, așa că nenea Văcăroiu nu ”a reușit să pună pe butuci economia”, magistrul Năstase nu ” a guvernat” de fapt, ci ”idioții” lui, iar derbedeul bolșevic Tăriceanu de la aripa ALDE a mafiei securiste n-a ”crescut galopant si brusc” până a dus în bot ”nivelul de trai si pib-ul”, la fel ca proasta satului și discotecarul. În mintea puțină a postacului, în 2012 nu era tot PNL cu Mickey Mouse când ”creștea nivelul” și nu e ca și cum ”imbecilii ăștia” din ultmele ”3 luni” n-ar fi securișii interlopi din mafia PRO- PSD- ALDE care controlează Parlamentul și majoritatea instituțiilor statului pe care îl țin captiv încă. Așa e când cineva e și trol dar și idiot, pe deasupra, spune numai tâmpenii.

  • Tu crezi ce scrii?

  • Nu vezi că nu prea ai ecou pe- aici, oamenii mai și gândesc

 10. Se repeta schema „guvernul” ciolosh.

 11. FIX asa am comentat acum vreo 5 ORE!
  Asta face PSD de 3 ANI, crede careva ca PSDeii s-au schimbat peste noapte, dupa plecarea la puscarie a jupanului Dragnea?!
  NU, PSDeii sunt aceiasi, cu alde Olguta, Manda, Veorica, Ciolacu reformatorul, Paul Stanescu, Gabita, ACEIASI!
  Cum sa fie PSD altfel cu aceiasi infractori in frunte?!
  Iar vuvuzelele PSDiste marca RTV, A3 si TVR vor preklaua mesajul PSD si-l vor toca seara de seara, ce conteaza ce SPUNE in mod EXPLICIT Comisia Europeana!???!!!

  Ce spune CE:
  „România a ignorat avertismente încă din 2017.”
  Comisia Europeană aminteşte că România a fost sub mai multe proceduri de abatere semnificativă (SDP), sub mecanismul preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere, încă din primăvara anului 2017.
  Ca urmare a abaterii semnificative de către România de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2016, Consiliul a lansat o procedură de abatere semnificativă în primăvara lui 2017.
  De atunci, Consiliul a emis recomandări BINUALE la care România NU a răspuns cu o acţiune eficientă, abătându-se în mod semnificativ de la calea de ajustare RECOMANDATA.”

  PNL e de vina!!!
  Javre ordinare, v-ati semnat pieirea!!
  TOTI la VOT, sa trimitem la gunoi aceste javre!

  • Lili, latrinele toaca beuran in sus si beuran in jos, e mult mai bun subiectul ca sa latre din nou impotriva DNA, deci habar n-are prostimea care casca gura pe-acolo ce e aia deficit si procedura si ce-o mai fi.

  • @Gabriela Constantinescu: Dar nici PNL nu se strofoaca sa comunice, sa iasa si sa SPUNA Cifre, sa prezinte Grafice, sa auzim pe rand la fiecare Minister ce au Preluat!
   NIMIC, linistea s-a asternut, iar PSD profita, ataca peste tot!
   Daca Cifre Oficiale ar fi prezentate de Ministrul de Finante altfel ar convinge, de exemplu: cu Documente oficiale de la Finante puteau arata ca Deficitul urias CRESCUT intr-adevar in ultimele 3 Luni 2019 se datoreaza PLATIILOR INTARZIATE LUNI multe de PSD catre: Primariile care au programe PNDL, catre Concedii medicale neplatite firmelor, catre TVA neplatit de LUNI de zile firmelor…) altfel puteau comunicatorii PSD sa vorbeasca in studiourile TV-PSD!
   FARA asa ceva, PSDeii incurajati de vuvuzelele PSDiste bine platite mint si manipuleaza si spun ce vor!
   Uita-te ca NU apare nici unul sa se pronunte pe acest Raport, au scris un Comunicat NESERMNAT pe Site-ul PSD, site-ul ala unde celebra „INDRAZNESTE SA CREZI!” a disparut!
   Da, poate ca votantii PSD nu au habar de ceea ce spui, dar oricum PNL comunica prost, Orban ce mai stie sa vorbeasca, in rest slabut!
   Mie, de exemplu, mi-a luat ceva timp la inceput sa inteleg cum e cu OUGul care liberalizeaza Serviciile medicale, initial am inteles ca majoritatea: mergi la privat cand vrei tu si pentru ce probleme ai tu!
   A durat ceva pana in sfarsit dl Costache(greu comunica, e medic exceptional, dar nu se strofoaca la Comunicare!) a explicat ca OUG se refera EXCLUSIV la Programele nationale pentru Bolnavii GRAV Cronici(AVC, Infarct, Diabet, Cancer, Dializa…), care si pana acum aveau acces la Spitalele private, DUPA ce nu erau primiti la cele publice din motive de capacitate!

  • lili, sa stii ca sunt de acord cu perceptia si cu rationamentul tau!

 12. Am impresia ca au mancat ceva ciuperca nebuna, daca uit cele trei ani cand erau la putere!!!???

 13. aveti filtru , nu publica

  Ce v-ati enervat asa ? Am cerut CALM un drept al fiecaruia , de a fi stapan pe propriile cifre economice. Am rugat nu am dat cu parul.

  Plec , nu mai deranjez !!!!!

  Imi cer scuze , nu stiu ce sinteti asa nervosi.

  • ok , ati publicat

   Va rog frumos nu mai folositi nume reale pe forumuri mai ales cand vorbim de cifre economice PNL-PSD. multumesc. Sper sa nu fie cu suparare. E un drept al fiecaruia. Toti facem greseli , dar ar trebui sa tinem cont si de parerea celuilalt. Asa e civilizat. Imi cer scuze daca am deranjat.

 14. PNL a venit la guvernare să își plătească datoriile din campania electorală pentru prezidențiale, să radieze datoriile și taxele la multinaționalele băncilor și marilor patroni . Ptr alocația copiilor nu s-au găsit resursele financiare cu toate că președintele Iohannis a promulgat legea chiar a indicat și resursele. Ce o să facă PNL când o să vină salariul minim european ??? O să îl abroge ??? Huuuuuooooooooooooooooooooooooooooooo

  • Mai cara-te de-aici, postac prapadit, un neuron ai si ti l-ai prajit si p-ala, lasa-te de politica!

  • Să ne abandonăm frustrările și să gândim critic, dar drept. PNL- ul nu este Albă ca Zăpada, politica românească e o șerpărie, dar trebuie să votăm PNL sau USR, a treia cale pentru ieșirea din rahatul în care suntem nu există

 15. Scarbele astea psdiste cred ca jubileaza

 16. Zice Ciulacu:
  „Sunt gata să-şi dărâme propriul guvern! Vor cu disperare alegeri înainte de venirea austerităţii”
  Pai atunci hai sa dam de o alegere anticipata si sa-i lasam sa se descurce cu austeritatile.
  De ce mai sta pzd-ul capra cu alegerile anticipate? De ce tin neaparat sa fie ei la putere cind izbeste Austeritatea?

 17. @ Gabriela Constantinescu : stimată doamnă, profesoară , libertatea de exprimare a fost câștigată în decembrie 1989 cu prețul vieții iar dvs nu trebuie să țineți cont de părerea mea și nu vă permit să mă atacați cu diferite insulte. Mulțumesc mult.

 18. Ok!Dar nu raspunde nimeni ca tara e distrusa???Ce folos atunci ,averile raman….ei bucurosi….noi mergem inainte!!!!!

  • Pai ala e spilul democratiei nostre originale!

  • Exact, asta este foarte importantă și imperativă: responsabilitatea ministerială. S- a început ceva, cu Ghizdeanu și cred că urmează ca acesta să întocmească lista cu cei care au decis alocarea banilor publici, dacă nu a făcut- o deja

 19. Aici e doar o chestiune de PPE -d.g.e. (Partidul Popularilor Europeni – dominantul german al europei) , fratele mare al PN(D)L. PPE era pe cai mari in Europa pe vremea cand oportunistul si criminalul odios Basescu si-a sucit partidul din Internationala Socialista si l-a bagat in PPE. PPE era jupan in Europa si atunci cand Antonescu s-a sucit de la ALDE si a bagat PNL-ul in PPE cu pretul numirii sotiei sale euro-vicepresedinte si cu pretul suicidului sãu politic, predând PNL-ul unui (aproape) nemembru liberal (dar mult-iubit de matroana politica Merkel), adica lui Iohanis (meditatorul fizician /inchiriatorul de case neplatitor de impozit pe venit si acaparatorul de imobile cu acte false, neatins vreodata de judecatoarea-sefa a ICCJ, Stanciu, numita de el judecatoare pensioanara la CCR si neatins de procurorii-sefi pe care tot el ii numeste in functie). Asadar , dragi români cu adevãrat români si nu papagali ai binomului tradator de tarã SRI-DNA, cum credeti voi ca vreodata, in curvasaria politica europeana, tãtucul PPE îsi va mustra pruncul PNL? Sigur ca toata vina apartine adversarilor social-democrati! Sigur ca „dreptacii” Populari Sorosisti sunt sublimi si intotdeauna ceilalti sunt de vina. Ei, responsabilii Populari, vezi bine, au avertizat dar iresponsabilii adversari socialisti n-au ascultat… ce sa facem acum? Sa-i jupuim pe socialisti si sa ramanem noi singuri, Popularii, la ciolan, peste toata frumoasa si bogata Europa (mai ales cea de est, unde inca sunt destule resurse si nu le-am incãlecat inca pe toate) …Nu? (Frati români, oricum vom inghiti toate pilulele pe care ni le vor administra „elitele europene”, impreuna cu clementinele lor mucegaite, cu rosiile lor portocalii si cu carnea careia nu trebuie sa-i mai adaugi apa in tigaie ca face ea singura destula apa si spuma cat sa-ti stinga aragazul, problema e sa nu ne aprindem vreo-unii de dragoste neconditionatã fatzã de occident fiindcã , sã stiti, nu e niciunu frate cu tata, toti vor sa castige bani pe prostia prostilor iar relatia politicã Bruxelles-Bucuresti, ca raport concret, este exact politica Bucuresti versus Vaslui/sau Tulcea/sau Zalãu, adicã: este guvern verde la centru – tre` sa ai alesi verzi în teritoriu si vei primi fonduri si sustinere ca sa aduni voturi locale; altfel, invers: guvern verde la centru si putere localã albastra – esti shuntat, obturat, te vei face de kkt in fata localnicilor si cel mai probabil vei pierde electorii.) La fel s-ar fi intamplat si daca socialistii ar fi avut majoritatea in PPE: si-ar fi sustinut cu orice pret ramificatiile din teritoriu. Daca e vreun taliban care sa ma contrazica, sa aduca argumente. Astept.

 20. „Sunt gata să-şi dărâme propriul guvern!”

  OOOOh, nu! Cine-a mai vazut ca un partid sa-si darame propriul guvern?
  Ah, stai… 😉

 21. Asta face PSD de 30 de ani: în primul rând, fură. Fură la blană, fură cu camionul, cu milionu’ de euro, cu hectarul. În al doilea rând, găsește tot felul de dușmani: teroriștii, Regele, partidele istorice, mașina de copiat bani, greaua moștenire, Soros, Uniunea Europeană, guvernarea de 2-3 luni a PNL-ului. Iar în al treilea rând, pune capcane pentru următorul guvern și se retrage la organele de presă apropiate: Antena 3, ziarul Azi, Realtitatea TV, Televiziunea Română Liberă, Dimineața.
  Orice guvern vine după PSD (iar de data asta PNL a fost singurul partid care a avut curaj să-și asume răspunderea, ceilalți, cu USR în frunte, au preferat să chibițeze de pe margine) are viața lu’ Calache și în cel mai bun caz reduce dezastrul lăsat în urmă de PSD.

 22. Dupa statistica mea Romania pesedista este pe surplus nu pe deficit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.