G4Media.ro

Extrema dreaptă condusă de Geert Wilders ar putea să scoată Olanda din…

sursa foto: Pexels/ Pixabay

Extrema dreaptă condusă de Geert Wilders ar putea să scoată Olanda din UE (The Independent)

„Olandezii vor fi din nou numărul 1”, afirmă populistul anti-islamic, comparat adesea cu Trump, care a promis să oprească orice imigrație în Olanda, transmite independent.co.uk.

Liderul populist olandez de extremă-dreapta Geert Wilders, care a cerut un referendum privind ieșirea din UE și a promis să oprească toată imigrația în Olanda, a obținut o victorie șocantă în alegerile parlamentare desfășurate miercuri.

Victoria lui Wilders, supranumit uneori „Donald Trump olandez”, a provocat un șoc în întreaga Europă și reprezintă o dramatică schimbare la dreapta pentru o țară considerată cândva un far al toleranței.

Politicianul anti-islam va încerca acum să formeze o nouă coaliție de guvernare pentru a deveni primul prim-ministru de extremă-dreapta al țării.

După numărarea a 98% din voturi joi dimineață, Partidul Libertății (PVV) al lui Wilders a obținut 37 de locuri din 150, cu mult înaintea celor 25 ale Partidului Laburist/Verzilor și a celor 24 ale Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al premierului demisionar Mark Rutte.

Partidul Libertății va trebui în continuare să formeze un guvern de coaliție, dar și-a mai mult decât dublat deja cele 17 locuri pe care le-a obținut la ultimele alegeri.

„A trebuit să mă ciupesc de braț”, a spus Wilders în discursul de victorie.

„Olandezii vor fi din nou numărul 1”, a spus el. „Oamenii trebuie să își recupereze națiunea”.

Imigrația – problema care a declanșat prăbușirea cabinetului Rutte după 13 ani la putere – a fost unul dintre subiectele de discuție dominante în campania electorală.

Rutte a fost cel mai longeviv prim-ministru al țării, dar s-a confruntat cu un declin constant al popularității.

Programul electoral al lui Wilders a cerut un referendum privind ieșirea Olandei din Uniunea Europeană, oprirea totală a acceptării solicitanților de azil și respingerea migranților la frontierele olandeze.

Populistul cu părul vopsit blond a declarat într-o dezbatere televizată în timpul campaniei electorale: „A fost suficient acum. Țările de Jos nu mai pot suporta. Trebuie să ne gândim mai întâi la propriul nostru popor acum. Frontierele sunt închise. Zero solicitanți de azil”.

Un fan autoproclamat al extremei drepte ungare, Viktor Orban, Wilders este, de asemenea, explicit anti-UE, îndemnând Olanda să își reducă semnificativ plățile către blocul comunitar și să oprească intrarea oricăror noi membri.

De asemenea, a afirmat în repetate rânduri că țara sa ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, spunând că aceasta are nevoie de arme pentru a se putea apăra.

Niciunul dintre partidele cu care ar putea eventual forma un guvern nu împărtășește aceste idei.

Wilders a făcut apel la alte partide să se angajeze în discuții de coaliție, deși atât VVD, cât și partidul centrist nou-înființat Noul Contract Social – cei mai probabili parteneri ai Partidului Libertății – și-au exprimat îngrijorări serioase cu privire la colaborarea cu extrema dreaptă.

Pieter Omtzigt, un fost creștin-democrat centrist care a construit partidul Noul Contract Social în doar trei luni pentru a obține 20 de locuri, a declarat că va fi întotdeauna deschis la discuții.

Frans Timmermans, liderul unei alianțe a Partidului Muncii de centru-stânga și a Stângii Verzi, care ar urma să câștige 25 de locuri, a declarat că Wilders nu ar trebui să se bazeze pe o coaliție cu el.

„Nu vom forma niciodată o coaliție cu partide care pretind că solicitanții de azil sunt sursa tuturor mizeriilor”, a declarat dl Timmermans, citat de Associated Press.

„Și în zilele și săptămânile următoare vom vedea din ce în ce mai mult cât de dificilă, cât de importantă, cât de esențială este sarcina noastră de a susține Olanda în care nu excludem pe nimeni, de a susține Olanda în care îmbrățișăm pe toată lumea pentru a susține Olanda, în care nu ne uităm la ce origine ai, la ce religie ai, la ce culoare a pielii”, a adăugat el.

Premierul naționalist al Ungariei l-a felicitat miercuri pe Wilders, spunând că „vânturile schimbării sunt aici”.

„Felicitări lui Geerts Wilders și PVV pentru performanța lor spectaculoasă în alegerile legislative, care confirmă atașamentul tot mai mare față de apărarea identităților naționale”, a declarat liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen.

„Tocmai pentru că există oameni care refuză să vadă torța națională stinsă, speranța de schimbare rămâne vie în Europa”, a adăugat ea.

Politicianul spaniol de extremă dreapta, Santiago Abascal, a adăugat: „Din ce în ce mai mulți europeni cer în stradă și la urne ca națiunile lor, frontierele lor și drepturile lor să fie apărate.”

Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, a declarat că „o nouă Europă este posibilă”.

În 2016, Wilders a declarat că vrea să interzică toate simbolurile islamice, moscheile și Coranul, deși în această campanie electorală a încercat să-și îndulcească imaginea în speranța de a intra la guvernare, lucru pe care unii alegători au declarat că îl apreciază.

El a declarat recent că opoziția față de islam a rămas în centrul partidului său, dar preocupările legate de costul vieții, îmbunătățirea îngrijirii persoanelor în vârstă și limitarea imigrației sunt cele pe care se concentrează acum.

Popularitatea sa durabilă de când a creat PVV în 2006 a împins partidele aflate la guvernare de-a lungul anilor să ofere Olandei una dintre cele mai dure politici de imigrație din Europa.

În străinătate, comentariile sale despre profetul Mahomed și apelurile la interzicerea Coranului au dus la proteste uneori violente în țări precum Pakistan, Indonezia și Egipt. El a fost condamnat pentru discriminare după ce i-a insultat pe marocani la un miting de campanie în 2014.

Amenințările cu moartea la adresa sa înseamnă că a trăit ani de zile sub protecția intensă a poliției.

Photo 60203919 © Dozet | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. E vremea bufonilor…

    • Aseara dupa poll, declara ca nu poate sa faca nimic din ce a promis pentru ca neconstitutional. Legat de exit… Nu o sa ia.sa.

  2. Neeeah, tocmai asta isi doreste Pu.tin. Sa controleze ue din interior. Daca Ungaria sau altele ar iesi nu i ar mai ajuta cu adevarat. Asa ele raman si baga veto la orice.

  3. Are perfectă dreptate!Avem nevoie de un lider ca el!

  4. Olanda este un membru important al UE, așa cum era și UK. Dacă cetățenii olandezi vor afară din UE, curând vor regreta așa cum regretă britanicii.

    Mă îndoiesc de ieșirea Olandei și UE. Va rămâne și vă șubrezi Uniunea, cel mai probabil.

  5. Nu se pune serios problema ca Tarile de Jos sa iasa din UE, dar e destul de clar ca nationalismul/identitarismul/suveranismul revin in forta in Europa si au un viitor, cel putin pe termen scurt. Motive in plus ca Romania si Bulgaria sa mai astepte accesul in Schengen, pe motive etno-religioase (influenta ortodoxa de rit slavic in sfera istorica a catolicismului nu prea este agreata).