G4Media.ro

Expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia, vândut ilegal unor afaceriști…

Expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia, vândut ilegal unor afaceriști apropiați de Adrian Năstase

În perioada 18-20 iulie, în Mamaia va avea loc o expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din stațiune, monument istoric de categoria A (interes național și internațional). Evenimentul este organizat de ziarul Info Sud-Est care a publicat, în 2014, imagini din interiorul devastat al monumentului și a adus în atenția publicului soarta dramatică a fostei reședințe regale.

”Expoziția face parte din campania Info Sud-Est de informare și conștientizare a situației în care se află Palatul Regal din stațiunea Mamaia, construit la inițiativa Reginei Maria, între 1924-1926, și adus în stadiul de ruină după ce a fost transformat în club și exploatat sălbatic și fără respectarea legii, apoi incendiat”, notează organizatorii.

Scopul expoziției este acela de a aduce în atenția cât mai multor oameni povestea mai puțin cunoscută a monumentului istoric și de a preveni repetarea unor astfel de situații:

”Expoziția a fost organizată pentru ca oamenii să afle povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric de la malul mării. Pentru a înțelege că un asemenea dezastru poate fi reparat doar prin implicare și neuitare. Și pentru a conștientiza că niciun alt monument istoric din Constanța nu trebuie să mai aibă, vreodată, aceeași soartă”, mai notează Info Sud-Est.

Palatul Regal din Mamaia a fost vândut ilegal în anul 2003, fără acordul Ministerului Culturii. Ulterior, acesta a fost transformat în club, exploatat sălbatic și distrus. Curtea palatului, de 1,5 hectare, a fost vândută de Primăria Constanța în 2004, tot ilegal, fără acordul Ministerului Culturii. Legea prevede că, în lipsa acordului Ministerului Culturii, astfel de tranzacții sunt considerate nule. După campania de mediatizare a jurnaliștilor constănțeni, DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, care a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare pentru vânzarea subevaluată a terenului palatului. În același timp, Ministerul Culturii a dat în judecată proprietarii și a invocat nulitatea vânzării monumentului istoric. Dosarul palatului se judecă la Tribunalul Constanța, în primă instanță.

Povestea integrală a Palatului Reginei Maria din Mamaia aici.

Context

Imediat după Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea MAMAIA SA, o companie de stat cu datorii imense. În 2003, monumentul istoric este vândut societății Light System SRL la prețul unui apartament din stațiune.

Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache.

Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro/mp. Pentru asta, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani și jumătate de închisoare, iar judecătorii au cerut ca terenurile să revină în proprietatea municipiului. Decizia nu este definitivă.

SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu. Pe la conducerea firmei s-au perindat:

-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Atât Palatul, care este monument istoric de interes național și internațional, cât și terenul clădirii au fost vândute fără acordul obligatoriu al Ministerului Culturii. Legea spune că, în această situație, contractele de vânzare-cumpărare sunt nule. Doar că Ministerul Culturii nu a fost interesat de recuperarea imobilelor și, timp de 15 ani, nu a inițiat niciun demers în instanță.

În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii. O vreme, clădirea care altădată găzduia capetele încoronate ale Europei, a fost adăpostul stripteuzelor și al oamenilor străzii.

sursa foto: Info Sud-Est

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. romanii sunt mai rai ca raia, pelagra sau ciuma bubonica…pe ce pun mana distrug sau uratesc iremediabil!

  • romanii? mafiotii cocotati la putere care au distrus tot pana acum, nu romanii…

  • Bine că s-a trezit iar vorbind aiurea panarama asta de trol. Faptul că unii borfași sunt români nu înseamnă că „românii” sunt ca ciuma, ci doar Mafia PSD este, că de-aia i se și zice Ciuma Roșie. Doar că ion din balon e mult prea idiot și nu pricepe.

  • I-am putea da dreptate lui @Bad, daca nu ne-ar plesni realitatile peste ochi: sa ne uitam doar pe marginea drumurilor din comunele patriei (la sate inchidem strans ochii), la halul in care arata orasele, in frunte cu mandretea de Bucuresti … si ne trece de patriotism gol. Nu si lui @Bad, insa. Ceea ce nu este chiar o tragedie, pana la urma.

  • romanul mediu statistic e bun doar ca sclav pe plantatie. cum ii dai o functie distruge tot. ca sa stiti si voi!

 2. bit si pet securistii mereu langa tov nastase ot tartasheshti…

 3. ce frumusete! aduce putin cu castelul de la Balcic. cum au putut acesti nenorociti sa-si bata joc de asemenea giuvaer si de instoria noastra? va dati seama ce fel de oameni ne-au condus? va mai mira ca azi stam atat de prost cu toate cele si ducem o viata atat de frustranta si mizerabila? oare ne-om fi invatat minte?

 4. ce frumusete! aduce putin cu castelul de la Balcic. cum au putut acesti nenorociti sa-si bata joc de asemenea giuvaer si de instoria noastra? cum bulgarii au stiut sa respecte castelul de la Balcic si noi nici macar nu am stiut ca mai avem unul si la Mamaia? va dati seama ce fel de oameni ne-au condus? va mai mira ca azi stam atat de prost cu toate cele si ducem o viata atat de frustranta si mizerabila? oare ne-om fi invatat minte?

 5. Facea PRo-TV ani zile showuri live acolo cu ciudatii de la Radio Pro sau cum se chema, acuma s-a sesizat lumea? Mamaia azi e oricum penibila ca loc, scump si prost si de prost gust mai ales!

 6. Mândri că suntem români!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.