G4Media.ro

Expert: China aspiră să devină tot mai independentă din punct de vedere…

Expert: China aspiră să devină tot mai independentă din punct de vedere economic. Pe termen lung, este posibil să nu mai fie loc pentru multe companii europene în China

Janka Oertel, directoare a Programului Asia din cadrul think-tankului Consiliul European pentru Relații Externe (ecfr.eu), spune într-un interviu pentru Sinopsis.info că UE ar trebui să aibă o politică unitară în relația cu China și avertizează că Beijingul și-a schimbat radical politica economică și de investiții.

Principalele idei din interviu:

  • Pandemia de coronavirus a făcut blocul european să fie mai reticent, mai pragmatic, dar și mai realist în relația cu China.
  • Europa trebuie să lucreze în mod colectiv pentru a-și apăra interesele, valorile și standardele în relația cu Beijing, ca o autoritate reală la nivel global.
  • Europa nu trebuie să facă nici un fel de compromis când vine vorba de combaterea narativei și agendei chineze
  • În relația cu China, România ar putea să folosească experiența altor state europene drept ghidaj
  • Până în acest moment, Uniunea Europeană nu a fost îndeajuns de vocală cu privire la derapajele Chinei pe plan politic
Cum a schimbat pandemia relațiile dintre China și Uniunea Europeana (UE)? Percepeți schimbarea ca fiind una în bine sau în rău?

Pandemia a accelerat un trend pre-existent în relațiile dintre UE și China, iar blocul european este mai reticent, mai pragmatic și mai realist în felul în care statele membre își desfășoară activitatea cu China.

Atitudinea hotărâtă care vine dinspre Beijing atât pe politică internă, cât și externă, dar și lipsa unei reciprocități pe plan economic nu mai poate fi ignorată.

Ce politici noi ar trebui abordate, luând în considerare acest nou context în care trăim?

Prioritatea principală pentru UE este să coopereze alături de China într-un mod coerent. China reprezintă o putere mult prea mare și complexă pentru ca aceasta să fie confruntată de către un singur stat.

Europa trebuie să lucreze în mod colectiv pentru a-și îmbunătăți măsurile de defensivă și de ofensivă cu scopul de a-și apăra interesele, valorile și standardele ca și o autoritate la nivel global.

Este nevoia ca UE să fie mai categorică în combaterea narativei și agendei chineze (propagandă, dezinformare, aspirații de dominare globală)? 

Da, categoric. Aceste eforturi ale Chinei pot submina societăți liberale și structuri democratice. Europa nu trebuie să facă nici un fel de compromis când vine vorba de trasarea unor limite clare cu privire la ce este admis și ce nu.

Observ că Romania are o abordare reticentă cu privire la China. Cum credeți că va evolua această relație?

Recunosc că nu sunt un expert pe relațiile dintre China și România, dar dacă experiența altor state europene poate servi drept ghidaj, Beijing nu intenționează să intensifice relațiile comerciale cu statele UE. Dimpotrivă, acestea se pot diminua și mai mult în viitorul apropiat.

Citește tot interviul pe Sinopsis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Europa poate inchide cercul acestor problem faca 4 lucruri mari si late:

    1. Sa convinga Germania si Austria sa renunte la legaturile bolnavicioase cu Rusia si sa puna Rusia la respect cu si mai mult sanctiuni economice. Da, stiu exporturile de masini Germane in Rusia sunt un obstacol aici.

    2. Sa se rupa de China si sa caute alte locuri pt forta de munca ieftina si piata de desfacere. Da stiu, exporturile de masini Germane in China sunt un obstacol la acest punct.

    3. Sa investeasca in tarile din Blacani si Estul Europei, e.g. sa mute mare parte din productia din China in Estul Europei pt ca aici nu vor avea problemele pe care le au China si si aici lumea ar cumpara masini Germane (si alte produse vest-europene de export) daca i se ridica nivelul de trai. In Estul Europei un salariu de 1000 euro net ramane inca un vis pt cei mai multi muncitori din fabrici.

    4. Sa investeasca masiv pe viitor in Africa. Africa nu doar ca e mai aproape, dar forta de munca de-acolo e la fel de ieftina ca cea din China, insa guvernele africane pot fi mult mai usor „ghidate” de europeni fata de guvernul chinez. A investi in Africa inseamna si a rezolva in mare parte criza refugiatilor, pt ca ai scoate automat Turcia si Rusia din Libia le-ai lasa sa se bata intre ele in Siria unde oricum europenii nu prea au ce face pt a rezolva problema.

    Si in rest, daca americanii se desteapta si-l aleg pe Biden ca sa putem continua alianta transatlantica bine, daca nu cu Trump trebuiesc stabilite relatii pur tranzactionale pt ca el asa gandeste.

    Iata cum dintr-o strategie simpla, in maxim un deceniu ai pus la respect Rusia, China, Turcia si daca e nevoie si pe Trump.

    • Lol, Europa nu există. Există Germania și restul țărilor și-au închis granițele, în ideea că virusul răspândit de vecini e mai periculos decât ăla autohton. Toate țările europene au arătat acum că le doare fix in dos de uniune, de relații cu vecinii samd. Când China aruncă cu bani, politicienii se închină ca la moaște.