G4Media.ro

EXCLUSIV Un raport intern a avertizat încă din 30 aprilie că Rusia…

Foto: Wikipedia

EXCLUSIV Un raport intern a avertizat încă din 30 aprilie că Rusia exploatează disconfortul populației pentru a crea tensiuni sociale în România / Cum și-a intensificat Rusia campania de dezinformare în România în plină pandemie

Propaganda rusă și-a intensificat campania de dezinformare în perioada pandemiei în România, după cum arată un raport din 30 aprilie consultat de G4Media.ro prin care autoritățile române au fost avertizate că disconfortul populației este exploatat pentru a crea tensiuni sociale.

Astfel, în a doua jumătate a lunii aprilie, în campania desfășurată pe platformele de social media din România, raportul realizat de experții Cyber Influence Assessment and Strategies Center (CIASC – un centru de cercetare constituit din experți proveniți din cadrul Secretariatului General al Guvernului prin structura de specialitate coordonată de către secretarul de stat pentru tehnologia informației/CIO Office și din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București) constată în principal că:

 • S-au transmis activ mesaje de promovare a unor teme ce prezintă Federația Rusă într-o notă pozitivă printre utilizatorii social media din România, inclusiv prin creionarea de asocieri și conexiuni mai vechi între cele două țări. Seturile de mesaje s-au axat pe promovarea generală de acțiuni și poziții ale Federației Ruse în plan internațional sau, în particular, a unor subiecte cu potențial mediatic. Au fost exploatate în acest interval: sprijinul rus în transportul de materiale din China către Republica Moldova, ajutoare umanitare către diverse țări, cultul personalității liderului rus, elemente care ar releva avansul Rusiei în domeniul militar și progresul tehnologic. Suplimentar se identifică și promovează sinergii între Rusia și România în domenii precum colaborarea spațială din trecut, apartenența la familia ortodoxă, “alianța” istorică între cele două state etc.

 

 • Au continuat campaniile structurale cu atacuri la adresa Uniunii Europene, a NATO și a unor instituții cheie (Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale), prin promovarea de mesaje critice la adresa acestora și interpretarea inclusiv a știrilor neutre într-un registru negativ. Pe lângă postările și materialele critice, Federația Rusă și-a activat rețeaua de propagandiști din România pentru a consolida în paralel tezele campaniei anti-UE

 

 • Temele de actualitate pe agenda publică au fost exploatate cu aceeași virulență – în special tema tăierilor ilegale de pădure – unde fotografii sau înregistrări video mai vechi, din alte țări, sau colaje de imagini care nu sunt din România au fost distribuite intensiv.

 

 • O schimbare aparte se înregistrează la categoria mesajelor distribuite pentru a spori confuzia și panica. Pe fondul unei stări dificile datorată izolării populației la domiciliu – situație cu un grad ridicat de sensibilitate având în vedere perioada mare de distanțare – sunt răspândite tot mai multe mesaje și comentarii ce îndeamnă la revoltă, proteste și refuz de conformare la deciziile autorităților.

Raportul concluziona că promovarea de narative pro-ruse pe platformele de social media din România se bazează masiv pe materialele publicate de Sputnik, care sunt reluate apoi de rețele de suporteri și conturi false și difuzate în grupurile de Facebook. În paralel, vectori de propagandă rusă dublează mesajele prin poziții publice care consolidează direcțiile de lucru. Mai există însă și categoria de bloguri și site-uri care promovează materiale în acord cu teoriile propagandei de la Moscova sau care urmăresc audiență din perspectivă comercială, răspândind idei generatoare de panică și confuzie în societate.

Pe măsură ce perioada de izolare este în creștere, populația resimte un disconfort din ce în ce mai mare. Este de așteptat ca mesajele de promovare a acțiunilor de protest, revoltă și respingere a deciziilor autorităților să continue, fiind exploatate atât ca parte a luptei politice interne, cât și ca instrument utilizat de entități externe interesate de crearea unor tensiuni sociale în această perioadă, se arăta în document.

Documentul mai notă că și China a demarat o campanie coordonată pe plan internațional de promovare agresivă a narativelor oficiale, Europa fiind însă o destinație de maxim interes. În România, vectorii propagandei chineze își aliniază momentan discursurile cu cele ale Rusiei, dar îmbunătățirea imaginii în social media din România devine o prioritate pentru Beijing în noul context.

Categoriile principale de mesaje propagate în perioad pandemiei de vectorii asociați Rusiei:

 1. Promovarea narativelor declarate pro-Rusia
 2. Atacuri la adresa UE
 3. Atacuri la adresa unor instituții-cheie din România (MAI, MApN)
 4. Exploatarea unor teme de actualitate pe agenda publică (tăieri ilegale de pădure)
 5. Mesaje de generare a unei stări de confuzie generală și panică
 6. Mesaje de promovare a teoriilor conspirației
 7. Atacuri la adresa NATO

Studiul mai arată că ”având în vedere că unele dintre principalele instrumente de promovare a dezinformărilor Moscovei în social media din România sunt reprezentate de rețelele de troli care, sub acoperirea luptei politice, lansează sub radar teme favorite ale Kremlinului, este necesar un efort unitar – instituțional și academic – pentru expunerea acestora. Aceste rețele au fost construite în timp și au operat ani buni într-un registru liniar și din acest moment se impun atât expunerea lor publică, cât și educarea utilizatorilor de platforme sociale pentru a putea identifica comportamente neautentice în mediul online. După cum au demonstrat cercetări relevante pe metodele de acțiune ale dezinformării ruse care acționează în Estul Europei sau în Statele Unite, astfel de rețele sunt construite pentru a fi folosite la momentul oportun de Moscova (crize, confruntări, alegeri), context în care ele pot părea în aparență inofensive la o evaluare sumară”.

Context. Zeci de persoane fără măști au sfidat, vineri seară, regulile sanitare la un protest în Piața Victoriei din București promovat de personaje apreciate de Sputnik. organizatorii protestului au dat ca exemplu Bulgaria, unde joi a avut loc un protest similar organizat de un partid pro-rus.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

63 comentarii

 1. Mai bine si-ar vedea de covideii lor !

  • manifestații în Polonia, Elveția, Marea Britanie și Germania….SI ACOLO TOT rusi au organizat????mai taile dale DRAQ….

  • Vad ca se tot cauta sa se asocieze Rusia cu aceste proteste , este total fals , sunt oameni care pur si simplu nu mai au din ce trai si oameni care chiar sau saturat sa stea in casa ca in niste colivii . Idiotii astia de la Pnl au tinut lumea ca niste animale in custi si acu stau cu drobu de sare iar deasupra capului ca populatia nu sa autoimunizat

 2. Mie nu-mi trebuie sa-mi spuna rusii ca sunt condus de niste incompetenți bai g4!!!Mai lasa-ti dracului propaganda in favoare lui orban si iohannis pt ca vad ca sunt buni banii de la guvern!!!
  Haos a creat guvernarea care va plătește!

  • Andrei , tu esti prorus , cialavecule ? Haos mai mare ca alea 3 guverne ale lui Dragnea nu am avut din 89 incoace , daca ne prindea pandemia cu Dancila la butoane iti vedeai visul , deveneam gubernie . Canta la alta masa , pe aici te alegi cu sictir !

  • Ba o sa-ti spuna rusii ,Andrei ,si cand trebuie sa te c….ci.
   Cat despre presa aservita,sa fim seriosi.
   Cati bani mulg prietenii tăi antenisti-securisti din bugetul de stat.
   Mars!

  • Nu esti la curent Andrei: oricine nu este de acord cu boala de presa covid, este bolnav mintal sau lucrează pt Rusia.

   Romania a pierdut 500 mil EUR zilnic din cauza opririi economiei. Solutia rationala era sa se construiască spitale de campanie pt bolnavii covid. Cu banii dintr-o singura zi, se construiau spitale de campanie cat vedeai cu ochii.

   Nu se oprea economia, oamenii care aveau nevoie de servicii medicale „ne-esentiale” puteau beneficia de aceste servicii etc etc.

   Stiu un caz de o persoana care si-a fracturat piciorul in timpul stării de urgenta. Solutia ideala era operația. Din cauza starii de urgenta nu a fost posibilă operarea, nici macar in privat. Daca acea persoana va ramane cu sechele, cine răspunde? Pt ca voi in nebunia voastră ati închis toate spitalele pt cei carora nu le este amenințata viata.

   Aștept politia cu cătușele pt delict de opinie.

  • Nu vorbi fara sa stii, mergi pe fb, si cauta conturile celor care au postat materiale pentru mitingul de ieri. Ai sa te convingi singur.
   Asta nu inseamna ca guvernantii nostrii sunt buni sau rai. Dar nu faceti unor jeguri.

  • Gigele fomist vezi-ti de trollingul tau

  • Pe vremuri, când observa Nicolae Iorga că România era „o ţară pândită”, guvernul, altminteri sărac în funcţii, avea un Minister al Propagandei. Astăzi, cum uneori avocaţii statului nu se prezintă la procese în UE, să ne apere interesele, tot aşa, neplătiţi, nici istoricii noştri nu răspund la tot felul de articole cu şopârle, răspândite apoi de batalioanele de postaci.

  • @ razvan
   Ce comic: incepi prin a te victimiza, ca cei care nu sunt de acord cu boala sunt catalogati „bolnavi mintali” si termini acuzand chiar tu pe cei care se ocupa de boala ca sunt nebuni.
   Anacolutul in gandire exemplificat perfect.

  • @andrei….

   respiri degeaba,tristule!!!

  • Stalin si poporul rus…care stim ce ne -au adus…ca ce au dus nu ni sa spus…Au venit o data cu steaua…si au uitat sa mai plece…Alta data cand au plecat…au plecat cu Basarabia cu tot…La 1806-1812…S-au batut rusii cu turcii si au pierdut romani…Basarabia.

  • @Andrei:
   -Viorica, tu ești?

 3. Bun! Nu vreau să zăbovesc foarte mult asupra insittuției condusă de dl Antonel Tănase, care nu a reușit să explice cum și câți bani publici au ajuns la Crucea Roșie, câți a mai pus aceasta și câți a mai luat din surse private pentru finanțarea publicității guvernamentale cu privire la COVID19, dar …

  Fără să exprim îndoieli cu privire la rezultatul, profesionalismul și obiectivitatea studiului/raportului realizat de experții aflați în subordinea d-lui Tănase, este util să fie manifestată prudență în astfel de cazuri. În caz contrar, publicul căruia specialiștii în comunicare îi tot vorbesc despre „toerii ale conspirației” poate lesne considera că și acestea sunt de asemenea teorii ale conspirației, dar din sens contrar.

  Aștept, considerând-o oportună, o opinie în acest sens a unei instituții nepolitice, care nu depinde de Secretariatul General al Guvernului și [teoretic] are specialiști mai competenți, precum Serviciul Român de Informații.

 4. Sunt ok rusoii, n-am nimic cu ei! Si doamna Ralucuta a studiat la Moscova vicepremieriat, si e superfrumix!

  • Textul asta este el în sine o mostră de propaganda. Sa fim seriosi, nu rusii i-au scos în Piata Victoriei pe cei câteva sute din numeroșii frustrați ca din cauza restricțiilor nu mai pot merge la mall si nu se mai pot plimba în strainatate.

  • Comentariul meu anterior face referire la textul articolului, nu este un raspuns la comentariul cititorului, apare asa dintr-o eroare a mea de manipulare

 5. Rusia găsește întotdeauna idioți utili și cozi de topor.
  Dar îmi permit un comentariu oarecum în afara temei date:nu mă așteptam ca pe G4 să existe atât de multe persoane candidate la funcțiile amintite…

  • Păi Groza și guvernul lui ce au fost? Prin ei ne- au dominat. Am uitat cum au distrus întreaga elită românească și au pus la conducerea instituțiilor toți proștii și derbedeii? Avem >50% analfabeți funcțional, care sunt ideali pt. propaganda rușilor, CTP- ul îi numește „inteligenți asimptomatici” pt. a fi în tonul vremurilor actuale. Prezența lui Adrian Severin la protest este un argument în susținerea existenței propagsndei ruse, dacă mai are cineva dubii.

 6. Intrebare,

  In democratie avem voie sa facem afaceri cu Rusia sau e interzis?

  • @metro2033

   ..dar noi putem face afaceri cu doamna mama ta??

  • În democrație poți să fii și vierme, dar să te aștepți să fii câlcat oricând

  • Pentru un postac mujic sigur ca e o afacere sa difuzeze propaganda rusa. Vezi ca ati depasit recordul de morti intr-o zi. Sa nu va ajunga incoronatul cu toata propaganda de doi bani

 7. Postacii sunt impartiti in 2 categorii: aia care sunt platiti in copeici si idiotii utili.

 8. Partidul Şobolanezilor Români – creat de Putin şi activ de ieri în Piaţa Victoriei. Printre ei, dulcele Adrian Savarină – mult regretat de domnul Alifie, după liberare.

  @Andrei: „Mie nu-mi trebuie sa-mi spuna rusii”
  Ţie nu-ţi trebuie să-ţi spună ruşii, dar dacă tot îţi spun, cu atât mai Спасибо.

  @metro2033: ” In democratie avem voie sa facem afaceri cu Rusia sau e interzis? ”
  Cum să-ţi fie interzis, metro?: mergi liniştit să-ţi ridici solda de la ambasadă!

 9. Propaganda ruseasca o fi cat se poate de reala, dar asta nu inseamna ca actualii guvernanti sunt absolut penibili prin masurile tembele pe care le-au luat. Si in alta ordine de idei daca nu suntem de acord cu porcaria care ni se serveste nu inseamna ca suntem filo-rusi.

  • Ce bine pentru Sputnik ca nu pot fi verificati comentacii de pe pagina asta… As pune pariu ca trei sferturi sunt fantome cu conturi false…

  • E ca si cum ai vrea sa nu te mai lase pe tine sa postezi ca, vezi Doamne, ar avea cineva ceva cu gheii… Sau nu intelegi conceptu’?

 10. Dupa al doilea razboi mondial conform dreptului international , a intelegerii din tratatele de pace etc, Romania a platit despagubiri. Logic si de inteles.
  Insa Rusia
  1. a luat cu japca mult mai mult decat eram obligati prin acordurile semnate
  2. nu ne-a mai returnat niciodat tezaurul de 94 de tone de aur din primul razboi mondial
  3. a impus prin forta tancurilor dictatura comunista instaurand nedemocratic regimul partidului comunist roman, monstruozitate politica cu consecinte dezastruoase pentru romani.
  4. a luat cu japca Basarabia, pamant sacru din pamanturile noaste.

  Actiunile celor 4 puncte pe langa faptul ca au fost ilegitime, ilegale si in esenta praduitoare au avut un impact cumplit in plan economic, politic si social pentru Romania.

  Dupa 1989 ,cand Rusia s-a trezit cu trompele scoase din economiile tarilor satelit pe care le exploata fara mila , a realizat foarte repede ca pe forte proprii ramane de caruta fata de Uniunea Europeana si SUA..
  De aici si disperarea de a influenta din nou fostele colonii din blocul sovietic.

  Romania trebuie sa se mentina ferm si sa priveasca increzator in viitor, NATO for ever !

 11. Cred că Coviduț19 face ravagii in Rusia și acesta o fi motivul pentru care Crăcănel caută să abată atenția de la problemele interne, oferindu-i mujicului de rând pâine si circ în vecini și pe unde se mai poate…

  • Servus @Scara
   Inteleg ca “Sf. Covid” ii concurenta la Voi ! Chiar așa lăsați sa va ia “fata” ? In ultima vreme aud frecvent sa te ia izoleta ca înjuratura in lic de “ sa te ia Dracuu” !! Ceva oficiu al concurentei aveți in Iad ? Sau fiecare ii pe cont propriu ?

  • Buna, @un domn,
   Recunosc, am lasat de la o vreme garda jos, iar dupa cum observi am ”lucrat” putin si la nickname, gandind ca in felul acesta pacatosul si-ar reconsidera parerea preconceputa pe care si-a facut-o despre noi si poate ca acest ”sa te ia izoleta” reprezinta un prim pas in acest sens…

  • Bah @undomn, ai ras tot isopropilicu din casa astea doua luni de #salvam vieti?!?

 12. Deci, ce nu e intocmai cu narativa de la centru si deviaza catusi de putin, e propaganda ruseasca. Ok. Ministerul adevarului a vorbit, noi ne supunem.

  • „Rusia dorește ca populația României să nu aibă încredere în autorități.”
   Stați în casă! Purtați mască în public în spații închise!
   Singura metodă de a combate sau minimiza efectele COVID-19 este acțiunea coordonată a populației. Coordonarea se poate face doar de Guvernul României și Președinte.

 13. Am fost la rusi si stiu ce le poate capul.
  Ca fapt divers, mergeti pe facebook, si cautati postarile astea agitatoare, in special conturile care le posteaza. Cautati si conturile celor care au participat la mitingul anti 5G/Covid, si daca nu gasiti nici o referinta la rusia pe paginile alea, apoi puteti veni sa va plangeti aici. Dar asta n-o sa se intample.
  Nu mai fiti naivi si capete de guma. Nu va exploateaza nici soros nici bill gates. Dar altii isi fac jocurile pe neghiobia voastra.

 14. „Studiul” pentru CINE si mai ales PENTRU CE, in ce scop, a fost facut?!
  Ca, nu prea vedem ca ar fi declansat REACTII potrivite de INFORMARE si Comunicare pe subiect, din partea RESPONSABILILOR din Institutiile statului!
  Cum combate Romania propaganda facuta de sputnik imptriva Institutiilor sale de forta?!
  NICICUM, asa cum NU combate propaganda antiromaneasca a Ungariei si a liderilor maghari din Romania!!

 15. Cel putin doua chestii foarte grave, evidente deja daca nu pana acum barem in momentul acesta, cu sau fara propaganda de orice fel ca:

  toate partidele aceeasi mizerie

  sa vina presa, sa-i scoatem lesa

  :))

 16. acest protest ii convine la 2 forte exterioare: kremlin si V. Orban, si 3 interioare: psd alde udmr

 17. fac si rusii ce stiu mai bine „construiesc”

  ce nu prea intelege putin si compania, ca pana nu vor fi o alternativa reala , din orice punct de vedere , democratie, social, economic, al UE si SUA (si aliatii europeni si asiatici), propaganda lor e FIX zero

  se prea poate si UE si SUA sa minta la fel de mult precum rusii, dar o minciuna spusa de cineva care nu te impusca ca l-ai contrazis, sau unde sunt niste norme de democratie mai sanatoase decat „conducatorul iubit” – „ales pe viata” sau „partidul unic”, este mai credibila

  propaganda rusa merge doar sub aspectul fricii (comunism, stalinisc, putinism), cand vor invata sa faca propaganda sub aspectul democratiei, poate vor fi crezuti de cineva (in afara de bosorogi iubitori de PSD)

 18. Mari vite sunt dictatorii. In loc sa utilizeze banii pentru bunastarea poporului ii arunca pe servicii de diversiune si propaganda, iar rusii in loc de trai bun primesc promisiunea unei glorii imperiale la care vor ajunge „never ever” ! Porc cu mintea ratacita sa fi sa gandesti asa !

 19. Vazand majoritatea comentarilor de mai sus, concluzia este: Sputnik has joined the chat.

  Mai rasfirati, baieti.

 20. De germania si de cancelarul lor .care este la catarama cu rusia de ce nu vb? Si pe germani tot rusia ii manipuleaza?

  • Sa intelegem oare din acest raport anonim și diversionist ca ESTE LEGALA SI BENEFICA (???) grava distrugere a fondului forestier săvârșită prin tăcerile masive de paduri efectuate de firma austriacă Holzindustrie Schweighofer ?

 21. cu ue-usa suntem de 30 de ani in mega saracie , distrugere cu prosperitate sub zero,nu cu Rusia,asa ca voi dezinformati.

  • Simpatic, recunosc!

   Cum ar veni … v-ati chinuit cu diabetu’ ala 30 de ani fara sa va insanatositi, in loc sa fi murit de cancer. 😆

 22. Rusii mereu și-au construit propaganda pe situațiile disperate din statele pe care le aveau drept „ținte” informatice. In Romania aceasta propaganda este mica, dar în alte state precum Italia, Franța, Germania, Spania si alte state membre sau non-membre UE, care sunt puternic lovite de COVID-19, aceasta propaganda este peste tot pe internet, mai ales pe site-urile de socializare precum Facebook si multe altele. Deci în Romania aceasta situație este relativa buna, dar în Europa Centrala, Facebook-ul este plin de știri propagandiste rusești.

 23. Rușii ne provoacă??! Întotdeauna au făcut-o ! Manifestații?! Să iasă !!! Sunt proștii lor…..Ce mai contează ……. Noi ,restul,să păstrăm distanța 😜😜😷🇦🇩😷🇦🇩😷

 24. Sa inteleg ca, Orban , Arafat , etc sunt tot ai rusilor? Ca nu trebuie propaganda sa vrea lumea sa iasa in strada. Sunt destul ei!
  Sau sunt manati/ virusati de Putin?

 25. Citeam ca propaganda rusa foloseste termenul de alianta istorica. Haha … ei s au aliat cu noi in 1877 fiindca aveau nevoie. Si nici atunci nu s au abtinut si au mai luat trei judete din sudul Basarabiei. Nu au dorit intrarea Romaniei in razboi decat dupa ce au suferit pierderi grele. Iar acele razboaie ruso turce din anii 1820-1830 care l au facut celebru la noi pe gen Kiseleff, in traducere libera Chiselitza, tot pt dominatia zonei s au purtat. Generalul Kiseleff scria de zor Tarului sa anexeze principatele romane, iar noi am botezat un mare bulevard cu numele sau. Trist. Adevarata fata a rusilor s a vazut in 1939 cand s au aliat cu Hitler si au rupt bucati din Finlanda, Polonia, Romania. Au deportat, ucis, colonizat. Acum ataca Ucraina, ii inchid in custi pe patriotii moldoveni, pastreaza armata a 14 in zona. In Bucuresti sunt multi absolventi ai facultatii Lomonosov care fac propaganda Rusiei. Noi trebuie sa nu ne lasam amagiti de dusmanii rusi.

 26. Sa intelegem din acest raport anonim și diversionist ca ESTE LEGALA SI BENEFICA (???) grava distrugere a fondului forestier săvârșită prin tăcerile masive de paduri efectuate de firma austriacă Holzindustrie Schweighofer ?

  • Postacule, vezi ca ai mai scris mesajul asta o data la acest articol, esti amnezic, bag seama!

 27. Trebuie sa fim atenti la rusi, dar mai ales la unguri.
  Sa iesim la vot pentru 70% prezenta, să-i scoatem din parlament.

 28. hai nu mai inventați putiniști peste tot.

  oamenii au creier și pot judeca și singuri că există abuzuri și un pericol să deturnezi situația sub masca stării de urgență.

  au sărit repede toti că-i propagandă rusă, marele bau-bau.

  Pe fond aveti zero dovezi, aveti numai asociatii.
  Vedeti că asta-i ca si cu fascismul – dacă-i faceti pe toti cei care critică abuzurile si deciziile eronate ale UE pro-Rusia la final n-o să mai puteti identifica agentii reali, veti demonetiza termenul .

  • Lui Nașu cred ca i s-o lipit burta de șira spinării și s-o sucit ca la Ploiesti! S-o dat cu „STANGA lui Dragnea, Dragnea cu rușii, iar banii încep să cură la ronghiosul Radu Moraru, care-i plin de datorii! Penibil!!!

 29. Pe pagina asta sunt cuvinte scrise de peste o suta de oameni. Din ei, numai angajatul G4media si cel al Centerului cu nume englezit sunt platiti sa scrie. Dar s-a intors lumea cu fundul in sus, si cei doi isi permit sa blameze restul omenirii pentru delict de port de creier.

 30. Conturile false pot fi detectate si anihilate. Doar ca, la Facebook Romania este cel puțin o „cartita” ruso-PSDista care sterge toate raportările in acest sens care ajung la ea. În SUA ibtra oe fur FBI ul la asa ceva. SRI ul de ce doarme?