G4Media.ro

EXCLUSIV Specialist în boli infecțioase la „Matei Balș”: Testul pentru coronavirus folosit…

EXCLUSIV Specialist în boli infecțioase la „Matei Balș”: Testul pentru coronavirus folosit în România este foarte performant, are cea mai mică rată de rezultate fals negativ. Atunci când răspândirea virusului este mare, nu mai are sens testarea / Șansele de infectare cu gripă sunt mai mari

Adrian Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”, a declarat, luni, pentru G4Media.ro că testul de detectare a infecției cu coronavirus folosit în România este unul performant, realizat în laboratoarele de genetică, pentru că, deși este mai scump și durează câteva ore până se obține rezultatul, are cea mai mică rată de răspunsuri fals negative.

Adrian Marinescu a precizat că testele rapide dau răspunsul în circa 10 minute, însă proporția de rezultate fals negative este mult mai mare. „Testul genetic este mult mai scump, dar rezultatul este mai eficient. Durează 4 ore de la introducerea în aparat”, a subliniat medicul.

El a spus că, într-adevăr, aparatul funcționează pentru mai multe probe deodată, însă atunci când este o urgență nu se așteaptă strângerea probelor de la mai mulți pacienți.

Medicul a explicat și la ce persoane din România este efectuat testul în prezent: „Nu este un test de rutină, ci un test specializat, care se face în anumite condiții: persoana care vine dintr-o zonă de risc și prezintă simptome și contacții celor depistați pozitiv, rezultați în urma anchetei epidemiologice, plus repetarea testării la cei care au fost infectați. Testul nu este important la o persoană asimptomatică, pentru că oricum nu există tratament specific pentru acest virus. Cel mai important este să izolez persoanele cu risc”.

Adrian Marinescu a subliniat că „în imensa majoritate a cazurilor este vorba despre forme ușoare”.

Medicul a precizat că inclusiv persoanele care vin din regiunile cu focar de coronavirus „au șanse mai multe să aibă gripă, pentru că gripa este mult mai răspândită”. „Gripa are o evoluție imprevizibilă dacă nu ai imunizat populația (prin vaccin – n.red.) în proporție mare, adică 70-80%”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă, având în vedere explozia de cazuri de gripă și infecții respiratorii, raportată de Institutul Național de Sănătate Publică, există posibilitatea ca între aceste cazuri să fie și unele infecții cu coronavirus nedepistate, medicul Marinescu a declarat: „Da, doar că riscul este mic dacă vorbim de România. Acest lucru s-a întâmplat în China. De aceea se iau măsuri de limitare a focarului. Riscul există, dar nu poți să faci o testare în masă. Este mult mai importantă izolarea”.

Adrian Marinescu a declarat, de asemenea, că în acest moment, așa cum este situația din prezent, România are suficiente teste de depistare a coronavirusului, însă dacă ar fi o explozie de cazuri, ca în Italia spre exemplu, ar putea exista o problemă de aprovizionare. Medicul a explicat însă că atunci când se ajunge la o răspândire atât de mare cum este în Italia nici nu se mai fac teste, pentru că este inutil.

„La noi măsurile luate sunt mult mai stricte. Nu înseamnă că evoluția nu poate să fie imprevizibilă. În plus, orice virus poate suferi mutații. Evoluția este imprevizibilă și pentru că situația, izolarea este greu de acceptat și economic, și social, iar atunci când se va ajunge la relaxare este posibil să existe și un revers”, a mai declarat Adrian Marinescu.

Context. În Coreea de Sud, unde rata de infectare cu coronavirus este foarte mare, după China (peste 4200 de cazuri de infecție, peste 26 de morți) autoritățile au efectuat într-o singură zi, pe data de 28 februarie, peste 10 mii de teste. Este vorba de așa numitele teste drive-in, persoanele testate nici măcar nu trebuie să coboare din mașină.

În antiteză, Portugalia, unde au fost semnalate primele două cazuri, a efectuat în total până în data de 29 februarie doar 70 de teste. Publico.pt notează că este în mod evident un număr insuficient de teste într-o țară cu o populație de 10 milioane de locuitori.

Până în prezent, în România au fost lucrate aproape 500 de teste pentru coronavirus, din care la trei persoane au fost pozitive.

Citește și

Coronavirus: În România sunt în carantină 52 de persoane, iar 8.167 sunt monitorizate la domiciliu / Cei doi pacienți infectați sunt în stare bună

GRAFIC Epidemia de gripă atinge un nou maxim după o săptămână în care a dat semne că este în scădere

Foto: Darko Stojanovic from Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Să ne spună și cine este producătorul testelor, când au fost achiziționate testele și dacă achiziția a fost prin SEAP.

  • Se presupune că autoritățile nu mint prin omisiune… deși este o practică larg răspândită în grupul lor.

  • Multe placute suedeze anonime!
   Cat de idiot poti sa fii!

  • @Marius: nu vad de ce intrebarea este una idioata, chiar daca e pusa ca sa bage batul prin gard.

   Insa tu, inlocuind o explicatie (a faptului ca intrebarea e idioata) sau un raspuns la obiect (cu date exacte, daca ai) cu injuraturi … esti si mai hazliu decat @anonim. :mrgreen:

 2. Ăștia ori sunt proști ori ne iau de proști.

 3. Omul pare să fie un Dumnezeu necontrazis de nimeni, nu vorbește de protocoale, ci de are rost/ n-are rost. Deci probabil vorbim de cazuri reale și în România, cu „probabilitate infima”, nedescoperite, că n-are rost.

 4. nu, șansele de contaminare sunt de 3 ori mai mari pentru virusul care dă COVID-19, în măsura în care este prezent în acea zonă. aceasta din comparația ratelor de contagiozitate ale virușilor: cel care dă gripa din acest sezon are 1, iar noul coronavirus are rata 3. probabil declarația vine să surprindă contextul actual: mai prezent este virusul gripal, iar cererile de testare sunt nejustificate.

 5. Americanii tocmai au recunoscut public ca testele folosite de ei pana ieri erau neconforme si astfel nu era detectat coronavirusul decat in foarte putine cazuri. Acum dupa ce au schimbat testele, numarul detectiilor a crescut alarmant de mult, dar aici e Romania si inca se moare din prostie, nepasare sau gripa sezoniera si rujeola.

 6. Comparatie:

  Coreea de Sud are 4.500 de cazuri si au folosit 10.000 de teste!

  Romania are 10.000 de cazuri si au folosit 500 de teste pe maxim 100 de oameni! Nu-i de mirare ca nu gasesc specialistii lu peste nimic.

  • In Coreea de Sud au fost folosite 10.000 de teste INTR-O SINGURA ZI.

  • @Sanitarul

   Este si normal ca un test de genul asta sa fir mai scump decat unul rapid (care se poate dovedi a fi frectie la un picior de lemn datorita ratei mari de eroare). Ce te intereseaza pe tine? Cat a costat? De unde s-a achizitionat? Sau care-s rezultatele?
   Dar hai sa ne facem si noi ca o punem de bascalie.
   Aferim!

 7. Testul folosit in RO este un test tip Real Time PCR. Coronavirusul este un virus ARN. Deci genomul virusului este o bucata de ARN. In consecinta pentru a fi detectat prin tehnica PCR, prima data ARN-ul trebuie transformat in ADN (PCR este o tehnica de amlificare a unei bucati de ADN de milione de ori). Deci din proba biologica (singe, saliva, etc) se extrage ARN-ul. Apoi moleculele de ARN din acea proba sunt transformate in ADN (nu intru in detalii cum). PE urma DOAR ADN-ul care corespunde virusului este amplificat (nu intru in detalii cum). Daca nu exista ARN viral nu se amplifica nimic. Daca exista ARN viral atunci dupa conversia in ADN, o portiune din acest ADN care este SUPERSPECIFICA virusului o sa se amplifice si in consecinta testul este POZITIV. Tehnica este super specifica si destul de scumpa.

 8. Este adevarat ca cei care iau virusul, chiar si cei asimptomatici au plamanii afectati, la CT sau radiografie pulmonara aparand pete pe plamani uneori cu aspect de fibroza?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.