G4Media.ro

EXCLUSIV Soția unui senator PSD, fiica unui lider mason și inginerul metalurgist…

Foto: Facebook / Catinca Nistor

EXCLUSIV Soția unui senator PSD, fiica unui lider mason și inginerul metalurgist Cezar Preda, propuneri oficiale pentru șefia filialelor ICR din Budapesta, Londra și Paris

Șeful ICR, Lucian Jicman (propus de PNL), a făcut noi propuneri pentru conducerea filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român. Printre numirile propuse de Ministerul Culturii se numără Andreea Dogariu, soția senatorului PSD Eugen Dogariu, acum angajată la Direcția de Protecția Copilului Timiș (propusă ca adjunctă la ICR Budapesta).

Alte numiri controversate sunt Catinca Nistor, fiica fostului conducător mason Stelian Nistor, și fostul parlamentar PDL Cezar Preda, specializat în afaceri cu deșeuri (propus ca adjunct la ICR Paris).

Andreea Dogariu este soția senatorului PSD de Timiș Eugen Dogariu. Ea lucrează acum la Protecția Copilului (DGASPC) Timiș și a fost propusă de Lucian Romașcanu (PSD) ca director adjunct la ICR Budapesta.

Întrebat de reporterul G4Media ce o recomandă pe soția sa pentru acest post, senatorul PSD Eugen Dogariu a declarat că ”soția mea e specialistă în comunicare, a lucrat în presă multă vreme. La DGASPC ea nu se ocupă de partea socială, ci de comunicare și de proiectele europene”. Întrebat dacă el a influențat în vreun fel propunerea făcută de ICR și avizată de Ministerul Culturii, senatorul PSD a negat.

CV-ul său oficial arată că Andreea Dogariu este inspector superior la DGASPC Timiș din 2019. Înainte a lucrat ca manager de proiecte la mai multe firme locale, având printre atribuții și coordonarea activității unui hotel-restaurant, iar în perioada 2006 – 2008 a fost redactor-șef la Inform Media.

Catinca Maria Nistor, propusă ca adjunctă la ICR Londra, este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, potrivit publicației Cultura la Dubă. Stelian Nistor și soția sa sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea. Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea. Ea a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra și, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, potrivit Cultura la Dubă.

În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Cezar Preda, inginer metalugist trimis la ICR Paris. Contactat de G4Media în urmă cu două săptămâni, Cezar Preda recunoaște că le-a spus celor din PNL care i-au făcut propunerea că ”va fi o problemă”, dar contraatacă tăios: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară.” În vârstă de 63 de ani, Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.

Deține un doctorat în ştiinţe inginereşti, obținut de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, în 2010. Între 1997 și 2003 a fost director general al firmelor publice de salubritate din Buzău și București, din 2004 până în 2020 fiind deputat PD, PDL și PNL.

Ionuț Vulpescu, deputat PSD și fost ministru al Culturii, a criticat dur propunerile pentru filialele din străinătate ale ICR. ”Institutul Cultural Român nu trebuie să fie un loc de refugiere pentru rentieri politici. Și nu este nici o agenție de turism, care să trimită în vacanță, prin marile capitale culturale ale lumii, slujitori fideli ai partidelor politice. Acest turism cultural sfidează însuși scopul și rațiunea de a exista a acestei instituții. Care a devenit, de multe ori, indiferent de filială, un pachet de recompense. Faptul că pe unii îi recomandă, vorba scenariilor comediilor românești, „vocea și talentul” de a fi fideli cuiva și necunoscători în ceva, a devenit noul standard de recrutare a reprezentanților ICR”, a spus Ionuț Vulpescu într-o declarație de presă.

Și deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a criticat numirile de la ICR, spunând că ”ICR pare să devină un leș politic din care se înfruptă partidele, când el ar trebui, și ar putea, să fie un far al diplomației culturale și al promovării României în lume”.

Context. Comisia de cultură a Senatului a avizat miercuri câteva dintre propunerile făcute de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pentru conducerea filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român. Astfel, au fost avizați miercuri Bogdan Mihai Popescu (ICR Stockholm), Doina Marian (ICR Paris), Claudiu Florian (director adjunct ICR Londra), Dragoș Niță (ICR Istanbul), Martin Salamon (Tel Aviv) și Adriana Pietrareanu (Bruxelles).

Lista completă a propunerilor făcute de Ministerul Culturii, potrivit informațiilor G4Media:

– Andreea Dincă, director ICR Viena
– Andreea Dogariu, director adjunct ICR Budapesta
– Doina Maria, director ICR Paris – reînnoire mandat
– Cristian Niculescu, director ICR Berlin
– Adrian Pietrăreanu, director adjunct ICR Bruxelles – reînnoire mandat
– Bogdan – Mihai Popescu, director ICR Stockholm – reînnoire mandat
– Cezar Preda, director adjunct ICR Paris
– Martin Ladislau Salamon, director ICR Tel Aviv – reînnoire mandat
– Liviu Țăranu, director ICR Beijing
– Claudiu Mihai Florina, director adjunct ICR Londra
– Dragoș Tiberiu Niță, director ICR Istanbul
– Catinca Maria Nistor, director adjunct ICR Londra

Erată. În versiunea inițială a articolului era menționat faptul că Ministerul Culturii face propunerile la filialele ICR. Am corectat informația: conducerea ICR face numirile, Ministerul Culturii le avizează.

Foto: Facebook / Catinca Nistor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

 1. Foarte bune propuneri! Aceste persoane sunt niste profesionisti desavarsiti! Vor face treaba buna. Succes si Doamne ajuta!

  • Șterge-te la bot

  • De acord cu Eugen, acesti clasici in viata vor ingropa tot ce mai este cat de cat functional.

   Mi se pare o miscare inteligenta…..de ce sa vina rusii peste noi cand ne sabotam singuri ? :))

  • Simpatizanții USR-ului nu suportă hoția, dar nu au nicio jenă să fure identitatea altor persoane și să posteze în numele lor. În rest, sunt băieți de treabă, îi strică caracterul. Cum zicea un slogan pluserist, fără hoție ajungem departe, la 5%.

  • @Eugene, vezi mai tata mai, ca AUR ul rusesc o sa ajungă înaintra USR-ului la 5%….nici nu știți cât de mici începeți sa fiti…. Sunt tare curios, o sa mai fi aici când or sa se faca publice legăturile AUR cu Rusia….

  • Nu mai au nicio rusine si nicio teama. Este sfidarea oricaror norme.
   Ne-am obisnuit sa ne lasam in baza electoratului, ca el o sa-i sanctioneze. Prima solutie pentru aceasta mizerie si pentru alte porcarii asemanatoare este sa fie dati in judecata pentru subminarea interesului national, pentru tradare.Este sarcina elitei, a partii mai evoluate a societatii.
   Cum sa ceri poporului sa se destepte, daca elita doarme?

  • Pe noi nu trebuie sa ne atace nimeni ca sa ne distruga tara, avem o gramada de Eugen si de Ciuca. Asta e soarta noastra. Ucraina, daca iese cu bine din situatia asta, o sa ne depaseasca rapid ca nivel de dezvoltare. Armata lor e pe bune, e o mandrie sa fii soldat. In Romania, armata e plina de Ciuca. Conducerea lor e pe bune, e admirata international, noi avem Ciuca. Presa la ei e pe bune, transmite cu riscul vietii, la noi sunt aproape toti niste l(i)chele vandute. Pacat de cei 10-20% partea activa si frumoasa a societatii romanesti.

  • Continuăm implementarea Programului de Guvernare „Puneți mâna și furați !” 😂😂😂

  • Era să uitam , rugăm tovarășii PCR-USL care mai au soții, soți, verișori, verișoare, cumnați, cumnate, prieteni, prietene, amanți, amante … să se prezinte de urgentă să-și preia posturile binemeritate de muncă la stat ! 😂😂😂

  • VENALII „masoni” DE RIT BUZOIAN.

  • tovarasul cezar ARE AFACERI CU DESEURI.
   SI FACE IMPORT ? UMPLE romania DE GUNOIAE CA UN „PATRIOT” CE ESTE !

 2. Păi dacă ăștia sunt reprezentativi pentru poporul român, eu zic că e nornal si Ok!

 3. asta e Statul Roman condus de Ciuca si Iohannis (de fapt de SECU)

 4. Doar nu erau să numească niște oameni capabili și educați. Nu înțeleg ce atâta indignare….🤭

 5. Sunt la nivelul Evului Mediu.
  Lipsește doar căsătoriile în stil Ștefan cel Mare.
  Asta e .
  Aici am ajuns .
  Deprofesionalizarea asta va duce în final la DICTATURĂ.

 6. Avea dreptate Eugene Ionesco: cultura română are o anvergură paraguayană! :)))))

 7. Am scis altceva, dar acum mă multumesc cu un simplu : HUO Statului Român Eșuat în bălării!

 8. Eu „sunt de acord” cu propunerile! Cei propuși recită toată ziua poezii la adresa șefilor direcți! Mai ales fiica masonului, de „răt” gros, care se poate mădri probabil și cu un șorț scurt… pentru ocazii deosebite…

 9. Asa exportați voi agenda culturală românească: la dubă via nepoți, neveste, cumetrii și oameni care nu au nicio treabă cu cultura sau cu diplomația.

 10. Nu inteleg de ce este necesara existenta atâtor institute, comitete si comiții. In cazul de fata, pentru promovarea culturii, nu e suficient sa lucreze Atașatul Cultural al Ambasadelor si Ministerul Culturii? Chiar trebuie un car de bani sa promoveze nu stiu ce ciurucuri si smecheri?

 11. ja ja 🙂 eterna reintoarcere a muncitorilor & stiinta impartirii scaunelor 😂

 12. Masoni de masoni, inruditi cu ZGONEA! Ireal… Pe Catinca o stiu, de cand a preluat sefia lojei tatu-sau! Un actor destul de bun de altfel. Insa pe Catinca o tine in brate… O am pe Facebook, ideea este ca nu e proasta! DAR IAR NU FACEM NUMIRILE CELE MAI BUNE. CA E MASONERIE, CA SUNT PARTIDE…

 13. Nu mai e ce a fost. Fratii vor sa stea la aceeasi masa cu borfasii?

  • Între frați și borfași ele semnul =
   De ce te faci mason, să evoluezi? Te faci să ai cașcavalul mai la îndemână:.

 14. Nu avem si noi o lege care sa interzica cel putin nevestelor ori sotilor, fiicelor si fiilor, chiar si nepotilor si bunicilor indivizilor ajunsi oameni politici sa ocupe orice functie la stat?

 15. Elite doml’e.
  Mai lipseste un instalator la Monumente Istorice si un doctor in filosofie la Drumuri si Poduri. Treaba romaneasca, ca pe cei capabili i-ati trimis pe toti peste granita, hahalerelor.

 16. Nu-mi vine sa cred nici mie ce spun, dar #respect Ionut Vulpescu. A fost o vreme a lui Patapievici. Acum e a lui Cezar Preda. Pacat. Tara mica, cateva mese.

 17. Ete, mai apare o ”experta’ in batut copilashii cu matura(nu e o gluma) pe post de directoreasa de resurse umane la Loteria Romanikai. Guvernul epoletului plagiator recicleaza toate pramatiile si le mai si premiaza.
  https://defapt.ro/o-invatatoare-care-si-batea-elevi-cu-matura-viitoare-sefa-a-resurselor-umane-la-loterie-psd-a-pus-deja-la-conducerea-companiei-un-fost-muncitor-necalificat-presa/?fbclid=IwAR0rICj50j9Rxj-Xn9azvO6JQARqAXmjac42izzRT6C2PWBfgMT-PR4fSh0

 18. Tovarasa experta in batut copiii cu matura, Minodora Duneata. viitoarea directoreasa de la Loterie e si putinista un pic acolo mai mult si le are bine de tot cu toate teoriile conspirationiste, ca asa a invatat la ra..tul de Valahia.
  Reforma ciuca si ioha continua cu mult avant. https://www.facebook.com/duneataminodora

 19. ne am pricopsit din nou !

 20. Posturile ICR din străinătate sunt niște sinecuri pentru slugile celor de la putere. Își mai aduce cineva aminte de rușinea expozițională de la New York de acum câțiva ani? Extraordinara flatulență cu poneiul roz?

  • Ne aducem aminte ca l-ati scuipat pe directorul ICR de atunci la propriu, pe strada. Tot pe atunci ati zburat si TVR Cultural – era ideologic periculos-, ca si poneiul – era roz si nu era rosu.

 21. Penibil, absolut penibil! Cel mai tare e, desigur, Cezar Preda.
  E păcat, căci mascarada asta dă apă la moară unor nulități precum Bulai să pozeze în autoritate morală și culturală.

 22. Actorii. Cand nu au reusit sa prinda un rolul in Hamlet, chiar Hamlet, pentru ca nu i-a lasta statura, postura, mutra sau i-a impiedicat chelia.
  Forja culturala de la Paris si turnarea culturii in matrita.

 23. „Corupții din toate partidele -uniți-vă ”
  Asta este deviza guvernelor politice din România.
  Sper ca într-o zi ,toate mizeriile corupte să fie exterminați din toate mediile politice …
  Să avem și noi o guvernare ca în Țările Nordice…