G4Media.ro

EXCLUSIV Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: Confirm că am…

EXCLUSIV Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: Confirm că am acceptat rolul de candidat independent pe lista comună PSD-PNL

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Ramona Chiriac, a confirmat pentru G4Media.ro că a acceptat rolul de candidat independent pe lista comună PSD-PNL și că va formaliza plecarea din funcție ”cât de curând”.

”Confirm ca am acceptat rolul de candidat independent pe lista comuna. Nu am comunicat pentru ca astept oficializarea intregii liste, adica a intregii echipe”, a declarat pentru G4Media.ro șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Ramona Chiriac a precizat că așteaptă indicațiile Bruxelles-ului în ce privește formalizarea plecării sale de la conducerea Reprezentanței Comisiei.

Context

Chiriac a fost anunțată luni de purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, drept cap de listă pe lista comună PSD-PNL la europarlamentare. Ramona Chiriac a reprezentat Comisia Europeană la București din iunie 2021 și a avut ”o colaborare bună” cu coaliția de guvernare, după cum a declarat o sursă politică pentru G4Media.

Mandatul ei la București a fost marcat de o atitudine extrem de prietenoasă a Comisiei Europene față de guvernele PSD-PNL, pe fondul crizei pandemice și al sprijinului României pentru Ucraina după invazia ilegală a Rusiei. În mandatul său, Comisia Europeană a desființat Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) în justiție, în ciuda contra-reformei și a unor numiri controversate la vârful parchetelor. De asemenea, Comisia Europeană a dat undă verde Schengen printr-un raport laudativ despre modul în care România își păzește frontierele, deși anchetele judiciare și investigațiile de presă arată o corupție cronică în vămi.

Chiriac este diplomat de carieră, cu aproape 20 de ani de experiență în afacerile UE, inclusiv la nivel local în România.

Ramona Chiriac a fost consul general al României în Munchen din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de experiența de peste un deceniu în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special pentru pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.

În cadrul Ministerului Integrării Europene al României, ea a fost responsabilă în special pentru promovarea valorilor UE.

În anii 2000, a fost șefa de cabinet a prefectului PNL Gabriel Berca. Ea l-a urmat la București, după ce acesta a fost numit secretar general în Guverul Tăriceanu, ocupând funcția de șefă de cabinet, potrivit presei locale. Ulterior, Berca a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Chiriac a absolvit studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din România. Deține două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen.

Comisia Europeană menține reprezentanțe în toate capitalele statelor membre ale UE și în birourile regionale din Barcelona, ​​Bonn, Marsilia, Milano, München și Wroclaw. Reprezentanțele sunt ochii, urechile și vocea Comisiei pe teren în statele membre ale UE. Acestea interacționează cu autoritățile naționale, părțile interesate și cetățenii și informează mass-media și publicul despre politicile UE. Șefii de reprezentanțe sunt numiți de președintele Comisiei Europene și sunt reprezentanții săi politici în statul membru în care sunt detașați.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. clar nu stie ce inseamna „independent”, sa intri pe listele PSDNLUDMR inseamna ca esti in zona lor de interese , ceea ce elimina independenta

  2. pai sigur, ciolanu…

  3. Și acolo în ce parte o ia? Pe cine va reprezenta: PSD sau PNL?

  4. Odată cu acest anunț, Ramona Chiriac ar trebui să-și anunțe și demisia din funcția de șefă a Reprezentanței UE în România. E complet nepotrivit să fii înalt reprezentant diplomatic al UE într-un stat membru și să faci politică partizană în țara respectivă.
    Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că întreg mandatul său e umbrit de suspiciunea că a fost exercitat în considerarea unei viitoare recompense politice din partea PSD si PNL.

  5. A aterizat pur si simplu pe o lista sau in urma colaborarii a primit un loc pe lista ,,independent” 🤣