G4Media.ro

EXCLUSIV Prefectul de Suceava: Câteva sute de cetățeni ucraineni au intrat în…

Sursa foto: Facebook / British Army

EXCLUSIV Prefectul de Suceava: Câteva sute de cetățeni ucraineni au intrat în primele ore ale zilei în județ / Ei stau la prieteni, rude / Avem pregătite tabere mobile cu asistență medicală, psihologică, translatori și preoți

Gheorghe-Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a declarat pentru G4Media că la primele ore ale zilei de joi în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni. El a adăugat că nu e vorba despre o ”creștere semnificativă” față de perioadele obișnuite, dar se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut, după ce Rusia a atacat Ucraina.

”Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan pentru G4Media.

Întrebat de reporterul G4Media care sunt pregătirile pentru un eventual flux sporit de refugiați, prefectul Sucevei a spus că ”există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei. Avem acum una la punctuld e trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”.

Prefectul Sucevei a dat și detalii despre modul în care vor fi sprijiniți eventualii refugiați: ”Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prinechipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”.

Foto: Război în Ucraina

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Tare mi-e teamă că iar nu suntem pregătiți și ne facem de râs.

 2. La restul suntem praf…sau poate rechzitionam casele romanilor plecati pe afara…si atunci e loc cat cuprinde. Suntem praf si la sa lideri ce poti sa astepti. In 30 de ani nu s-a facut nimic….nu ne putem ajuta pe noi, pe altii nici atat.

  Mimam prost la un joc de poker deja pierdut.

  • Daca aveau sapte case aici, nu mai plecau!

   Asa le trebuie, daca nu au avut GHINION.

 3. Dumnezeu sa ii ajute. Poate cei doi “antirusi” de sus ar putea sa întrebe cum ii putem ajuta pe amărâți. Nu sa aruncam cu rahat ca vai, romanii sunt nasoi

 4. As fi dispus să primesc o familie la mine acasă până când autoritățile îi vor putea oferi un adăpost cu conditii decente. Chiar nu trebuie să așteptăm totul de la autorități, mai e nevoie și de puțin spirit civic și exemplu personal. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu suntem în situația lor! Iar dacă ne mobilizam putin putem arăta lumii că nu suntem chiar atât de incapabili precum ne autocatalogam.