G4Media.ro

EXCLUSIV Lukoil vrea să iasă din Marea Neagră, unde operează o concesiune…

EXCLUSIV Lukoil vrea să iasă din Marea Neagră, unde operează o concesiune împreună cu Romgaz – Oficial

ACTUALIZARE 13.32: Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a confirmat pentru G4Media.ro că Lukoil vrea să își vândă cota de participare din perimetrul EX-30-Trident din Marea Neagră, unde compania română cu capital de stat și compania rusă sunt parteneri. G4Media.ro a publicat inițial informația despre retragerea companiei ruse Lukoil citând surse din piața energetică. Lukoil a trimis în acest sens o scrisoare mai multor jucători din piața de petrol și gaze.

”Am primit această scrisoare de la Lukoil. Vom avea o discuție cu ei, nu știm încă motivele lor”, a declarat Adrian Volintiru pentru G4Media.ro. Întrebat dacă e posibil ca Romgaz să discute cu Lukoil pentru preluarea participării în perimetrul Trident, directorul general al Romgaz a spus că ”teoretic e posibil să discutăm”.

Lukoil a trimis o scrisoare semnată de Andrey Kupriyanov, manager al activelor geologice, și informează că intenționeze să își vândă cota de 87,8% din concesiunea zăcământului Trident. Romgaz deține o cotă de 12,2% din concesiune.

Decizia Lukoil a venit pe fondul eșecului din primăvară legat de confirmarea rezervelor de gaze naturale din zăcământul Trident. O sondă forată de compania italiană Saipem nu a confirmat prognozele optimiste privind rezervele de hidrocarburi.

În plus, și Lukoil a întârziat o decizie finală de investiție la Trident din cauza legii offshore. Adoptată în 2019 în forma impusă de Liviu Dragnea, legea a fost respinsă de industria de petrol și gaze din cauza restricțiilor impuse și a cadrului financiar considerat neatractiv. Legea este în vigoare și acum, în ciuda promisiunii PNL de a o amenda după venirea la guvernare. Premierul și ministrul Economiei au declarat în repetate rânduri că vor modifica legea doar când vor avea majoritate în Parlament.

Reamintim că și compania americană ExxonMobil a luat decizia de a-și vinde participația din Marea Neagră, unde operează un zăcământ alături de OMV Petrom.

 • Reprezentanții Lukoil nu au răspuns la întrebările G4Media.ro până la ora publicării articolului. Vom actualiza articolul imediat ce vom avea o reacție oficială

Context. În octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. La acel moment, datele seismice arătau că rezervele pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Acum ca nu s-au confirmat rezervele si nu i afacere cu gazele din marea neagra , o sa ne bagam noi romanii prin romgaz sa preluam afacerea proasta sa nu ramana rusii si altii in paguba. daca era bine le explatau ei asa daca e de pierdut preluam noi.
  ne mai si bucuram ca cei lipsiti de inteligenta (ca sa nu zic altfel) ca are si Romania prezenta in marea neagra

 2. Și cum anume a ajuns lukoil la peste 87% din acțiuni? Cine le-a vândut, și pe ce bani?

 3. Dacă și rușii se retrag, cam asta sugerează această stire, ca afacerea e cam proastă! Deci, se pare că tot fără gaze vom ramane!

 4. Gaze nu sunt in zona
  Au dat o gramada de bani pe sondele sapate si ‘spalate” bine cu bani, doar sunt obligati de lege sa faca o cheltuiala munima, conform angajamemtului de concesiune. Sa predea concesiunea fara bani inapoi la statul roman

 5. O ia Erdogan.😉

 6. Dar de ce credeti ca-l va cumpara Romgaz?