G4Media.ro

EXCLUSIV Fără precedent: Guvernul recunoaște într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

EXCLUSIV Fără precedent: Guvernul recunoaște într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană / Nota de fundamentare arată negru pe alb: E posibil să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019

Nota de fundamentare a ordonanței de urgență pentru plafonarea facturilor la energie, adoptată joi seară de guvernul Ciucă, arată că noua legislație ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare este publică, pe site-ul Ministerului Energiei, și reia avertismentele date de ANRE și despre care G4Media a scris în exclusivitate.

Ce scrie în Nota de fundamentare:

  • ”(…) În acest sens, s-a considerat necesara introducerea unor măsuri de corecție a functionării celor doua piețe, măsuri decise la nivel politic și guvernamental, dar care este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019. Măsurile preconizate au rolul de a contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, a siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național și a Sistemului Național de Gaze Naturale, precum și la asigurarea alimentării constante și permanente a consumatorilor pe perioada de iarnă 2022-2023”.

Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a respins vineri drept ”speculații” acuzele că ordonanța de urgență ar putea încălca dreptul european.

”La toate discuțiile la care am participat eu a participat și ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Și să știți că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi”, a declarat vineri ministrul Virgil Popescu când a fost întrebat de reporteri despre avertismentul ANRE.

Pe de altă parte, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriță (Dumitru Chiriță, președintele ANRE, n.red.) se joacă cu focul. Cer revocarea întregului Consiliu, răbdarea mea s-a încheiat”, a transmis Rareș Bogdan. Reamintim că ANRE este o instituție independentă, situată sub control parlamentar, și are obligația de a arbitra piața energiei.

Reamintim că și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media. ANRE făcea referire exact la cele două acte legislative europene: Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

ANRE a formulat aceste observații și recomandări într-un aviz la ordonanța de urgență aprobată joi de guvern. Ordonanța, despre care guvernul susține că are ca rol protejarea populației în fața creșterii prețurilor, introduce o serie de mecanisme prin care încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei și să interzică exportul de energie electrică.

Nota de fundamentare integrală a OUG pentru plafonarea facturilor la energie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Doar incompetenti! 🤣🤣🤣🤣

    • Nu vor sa plefoneze nimic, doar se prefac, la urma urmei aduna bani de la prostime pentru marirea pensiilor speciale

    • Mămăliga românească pusă la presiune ăștia fac totul să nu facă fleoșsc.

    • Oare de unde sunt „băieții deștepți” care au făcut miliarde din „revânzarea” energiei la proostime ? Or fi de la USR ?

    • Mă Ciucă, nu te mai scărpina in koor, că ăla nu e cap ! 😂😂😂

    • @Curios un lucru e clar, de la m.a-.t.a. nu sunt că m.a-t.a nu e capabilă să scoată ceva deștept

    • Ai băgat tu nasu’ să vezi ?

  2. Niste incompetenți , ei mizeaza pe faptul ca UE e procupata de razboiul din Ucraina si nu doreste alte fisuri cum sunt cele cu Polonia si Ungaria.Cat va dura razboiul, tot asa vom vedea un pinpong intre respecarea sau nu a legislatiei europene de catre politicienii din Romania.

  3. Ok, deci e asumata contradictia. Care e problema?

  4. Ar putea nu este egal cu încalcă. De ce și au mai dat avizul pozitiv dacă ei sunt îndoielnici?

  5. Comisia Europeana oricum vrea sa schimbe legislația, pentru că ce fac acum intermediarii in energie este in dezmăț nerușinat.

    Guvernul putea însă solicita oficial o derogare de la directive, cum ai făcut Spania și Portugalia.

  6. > încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei și să interzică exportul de energie electrică

    Exportul de energie pe o piata care este clar depasita de contextul actual, si care leaga pretul generarii de energie electrica la altul. Cred ca asta e prima strire cu conotie pozivita pe anul asta.

    • Dimpotriva. Energia se va scurge duios in afara tarii. Taxa de 100% din profit la export asta face. Uite cum: furnizorii au societati partenere/surori in alta tara. Vinde catre aceasta societate energia cu 450 lei/MWh (echivalentul in euro). Statul roman nu are pe ce sa puna taxa de solidaritate deoarece taxa se aplica de la 450 in sus. Societatea din afara tarii vinde acolo energia la pretul pietei. Se inteleg ei cu profitul.
      Pe langa preturi mari o sa ne confruntam cu o penurie majora de energie si gaze.

  7. Romania lucrului bine fuck-ut!

  8. „Fără precedent: Guvernul recunoaște într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană …”

    Sunteti in completa eroare … au fost nenumarate „precedente” (situatii similare) … aceele precizari au insa un rol de disculpare, pentru ca documentele prealabile unui act normativ sunt asumate de persoane „calificate”, „specializate”, care nu sunt politicieni, ci functionari ai statului … iar atunci cand pusi sa pregateasca un proiect de act normativ ei stiu exact consecintele care se produc incepand cu momentul in care proiuectul devine lege aplicabila, dupa aplicarea in Monitorul oficial, iar daca acele consecinte sunt grave exista riscul sa fie trasi la raspoundere … ori, ca sa evite asemenea situatie, scriu cate o soparla d-asta in care spun ca s-ar putea sa fie incalcate alte reguli, prin care practic indica ca responsabili trebuie sa fie politicienii care le-au cerut sa faca proiectul …
    Este un mod de lucru pe care voi, G4Media, il descoperiti abia acum …

  9. este posibil ar putaa si cite alte astfel de cuvinte nu fac doi bani . o fraiereala .

  10. trebuie desfintate toate institutiile ce prin formule evident purtatoare de probabilitate doresc sa influenteze politic cetateanul sunt multe .

    • Nu cred ca intelegi ce spui. Daca maine s-ar organiza alegeri pentru desfiintarea PSD&PNL, 85% ar vota DA, la o prezenta de minim 90%.
      Ar vota „Da” inclusiv cei care pana acum v-au tot ales, doar din convingerea ca ceilalti sunt chiar mai rai. Singura conditie ar fi sa dispareti impreuna, asa cum ati aparut.
      Pai ce facem aici? Nu erai tu intaiul rapsod al peneleului?
      Atentie, eu mentionez votul, ca in orice democratie care se respecta. Ce spui tu aduce a totalitarism. Nu ma surprinde tipul asta de mentalitate. Deja ati desfiintat o institutie, doar sa-l scapati pe Ciuca de acuzatia de plagiat.

  11. Spania a redus acciza, faceti si voi la fel

  12. atita poate junta militaro-mafioata, in afara sa fure.

  13. Mafia gakbejita și ciuma rosie , numai PNL a îmbogățit firmele de partid cu zeci de miliarde de euro, in special cele din energie, nu mai zic zecile de miliarde furate în timpul pandemiei tot de galvejiti, nu degeaba AUR avea acum o lunanin sondaje 30 la suta

  14. Atat s-at putut.
    PSD si PNL sunt in vacanta

  15. In sfârșit dispar samsarii de furnizori…mulți activiști de partid sau sponsori.E prea mult 255 kw subventionati…trebuia fix 100, cine depășește să plătească, reducerea urma să fie respectată din solidaritate pentru UA de către noi toți, inclusiv progresiștii care stau cu fundul in 2 luntrii.Demagogilor!

    • Demagogie e ce faci tu, daca iti imaginezi ca nu vei fi afectat pentru ca te incadrezi in consumul lunar. O sa-ti iasa pe nas ce spui cand vei plati 60 de lei pe un litru de ulei sau pe un kil de cartofi.
      Va fi mai rau ca in anii ’40, cand oamenii mergeau cu o sacosa de bani la piata sa-si cumpere o paine. Mai intreaba si tu vreun cunoscut care a trait in acea perioada. Atunci era vorba de un razboi mondial. Acum sunt doar Ciuca si Ciolacu, care au crescut artificial pretul prin plafonare. Si stiau foarte bine ce fac, asta a fost si scopul.
      Chiar si o persoana cu minime cunostinte de economie intelege ce se intampla cand iti asumi sa platesti diferenta de pret, oricat ar insemna asta; ca problemele cele mai mari nu sunt la facturile consumatorilor casnici; ca statul nu are o mosie pe care cresc bani si ca tot noi platim diferenta dintre pretul plafonat si cel umflat.

  16. Poate că a venit timpul să nu mai respectăm orice flatulație mentală doar pe motiv că este albastră cu stele galbene!

  17. Mda, „este posibil să intre în contradicție”, adica nici ei nu sunt siguri, dar stiu precis.

  18. Cine are bani mănâncă; cine nu, nu-i e foame. Mănâncă fiecare ce a votat.

  19. @ Rydes,
    Ce ai fumat din solidaritate? Știi ce înseamnă 1 kWh? Știi ce se măsoară în kWh?

  20. Principiul stramosesc: „merge si-asa”!
    Adica: poate trece…cine stie cate mizerii or fi in PNRRul ala, de exemplu?!

    • Ce Directiva, cand autoritatile romane sunt primele care incalca propriile LEGI si chiar Constitutia Romaniei!!!!!!!!!!!!???

  21. Nu sint prosti…..sint tradatori de tara.Tradatorii nr.1==securitatea.

  22. ANRE e subjugată de PSD şi e mâna în mână cu PSD şi tot ce se întâmplă zilele astea e sabotaj politic făcut de PSD pentru ca să arunce incompetenţa lor pe spinarea altora ca să se suresciteze politic.

  23. Interesul lor e sa nu plătească nimic dar sa arate ca au vrut. Acum vor da vina pe UE.

  24. Haiducii din Energia Electrica , se Pregatesc de un Jaf National ! De Jefuirea Romaniei de Bani ! Prin Cresterea Pretului la Energie Electrica de la 1 Leu Kilowatul la 4 lei Kilowatul , ca astfel pentru 50 de Kilowati pe luna se platesc 200 de lei la o Pensie de 1000 de lei . Eu am bagat pe Contract 18 kilowati pe luna , , iar ei de la Energie Electrica mi-au bagat o Evaluare de 50 de kilowati pe luna si i-mi iau bani in plus pe luna cu 20 de lei , de anul trecut din iunie 2021 , cand la Energie Electrica i-mi venea de plata 30 de lei pe luna .

  25. cum.ma pot incadra in 255kw pe luna, daca nu am instalatie de gaze naturale, iar apa calda, mancarea (plita si cuptor) le am pe curent?

    • Domnule Mihai , pentru un Consum de 255 de Megawati o sa Platiti 1.020 Lei , ca vor sa faca 1 Kilowat de Curent Electric la 4 Lei ! Va Convine sa platiti Energia Electrica , asa de Mult ?

    • Plita si Cuptorul pe Curent Electric , probabil ca are un Consum mai Ridicat de 50 de kilowati pe luna , care pentru 50 de kilowati se va plati 200 de lei , cu 4 lei kilowatul .