G4Media.ro

EXCLUSIV Fiica fostului deputat PNL Cezar Preda, ascensiune spectaculoasă în guvernarea liberală:…

Sursa Foto: Facebook/ Cezar Preda

EXCLUSIV Fiica fostului deputat PNL Cezar Preda, ascensiune spectaculoasă în guvernarea liberală: membru în Consiliul de Administrație de la Romfilatelia și detașare în Ministerul Afacerilor Externe

După intrarea la guvernare a liberalilor, în 2019, fiica fostului lider PD, ulterior deputat PNL, Cezar Preda, a primit funcții în două instituții publice. Din august 2020, Irina Preda face parte din Consiliul de Administrație de la Romfilatelia, instituție subordonată Companiei Naționale Poșta Română, iar din acest an este detașată în Ministerul Afacerilor Externe. Tatăl ei neagă orice implicare a sa în aceste numiri: ”Nu mai fac politică de doi ani”. În primăvara acestui an, Cezar Preda, de profesie inginer metalurgist, a fost desemnat, în mod surprinzător, director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris.

Numirea din august 2020 a Irinei Preda (30 de ani) a avut loc la propunerea Adunării Generale a Acționarilor – în speță, de reprezentantul Poștei Române care, la rândul său, primește, în acest sens, un mandat din partea ministerului de resort – la acel moment, Ministerul Transporturilor condus de liberalul Lucian Bode. Fost deputat PNL până în 2020, tatăl Irinei Preda neagă orice influență pe linie politică în numirea fiicei sale în Consiliul de Administrație (CA) de la Romfilatelia.

”Anterior, ea a lucrat ca documentarist acolo, deci era calificată pentru această funcție. Responsabilitatea pentru aceste numiri aparține ministrului, cel care alege din CV-urile depuse. De câțiva ani, astfel de alegeri se iau din zona competențelor. Eu nu am avut nici o implicare, nu mai fac politică de doi ani”, a declarat Cezar Preda pentru G4Media.ro.

Mandatele Irinei Preda de la Romfilatelia, unde a fost numită provizoriu, au fost prelungite de mai multe ori, cel mai recent, pe 14 septembrie 2022, pentru o perioadă de 4 luni.

Din 2021, Romfilatelia/Compania Națională Poșta Română au trecut în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, instituție înființată la sfârșitul lui 2020 și care, până acum, a avut la conducere doar liberali: Marcel Boloș și, în prezent, Sebastian Burduja.

O decizie din 2016 a Adunării Generale a Acționarilor de la Romfilatelia prevede ca un membru CA să aibă o indemnizație fixă lunară de 2.000 de lei net, plus una variabilă, de opt indemnizații fixe lunare, acordată anual, în funcție de performanțele societății. G4Media.ro nu a putut identifica vreo declarație de avere a Irinei Preda, nici pe site-ul Romfilatelia, nici al Agenției Naționale de Integritate. În declarațiile de avere aferente anilor 2019, 2020 și 2021 depuse de alt membru CA – Mariana Hurjui, numită în 2019 pentru un mandat de patru ani – apare doar indemnizația fixă.

Conform CV-ului postat pe site-ul Romfilatelia, Irina Preda a absolvit ”Arts, Fashion Design” la Regents University din Londra, iar, în 2019, Facultatea de Litere a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, în paralel (2017-2019) obținând o diplomă de master în Studii Medievale la Universitatea București. Deține un certificat de gemolog autorizat emis de Institutul Gemologic Român din Timișoara, specializare în Diamante și pietre colorate.

Între 2011 și 2018 a fost asistent relații publice și comunicare la firma familiei, Atlas Invest SRL Buzău. După 2018 a ocupat postul de brand manager la două societăți de reciclare a deșeurilor. Între august 2019 și februarie 2020, a fost documentarist la Romfilatelia, iar, în aprilie 2020, a câștigat concursul pentru o funcție similară la Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, instituție subordonată Ministerului Culturii, condus la acel moment de alt liberal: Bogdan Gheorghiu.

”Nu mai lucrează la noi de câteva luni. Nu știu unde o puteți găsi”, a fost răspunsul primit de la Institut atunci când am încercat să o contactăm pe Irina Preda. Noul loc de muncă a fost dezvăluit de tatăl ei: ”Este detașată la Ministerul Afacerilor Externe, la Cultură”, a declarat Cezar Preda. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost numit la propunerea PNL.

Din luna mai 2022, Cezar Preda ocupă funcția de director adjunct la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris, numirea având loc după o propunere a șefului ICR și un vot primit din partea Senatului. Numirea a fost o surpriză https://www.g4media.ro/ce-a-vrut-sa-spuna-inginerul-metalurg-cezar-preda-noul-director-adjunct-al-icr-paris-cultura-noastra-are-valente-nu-numai-literare-de-arte-muzicale-are-si-valente-tehnice-de-informatica.html deoarece, în mod tradițional, în astfel de funcții ajungeau persoane din mediul cultural – artiști, scriitori etc, în timp ce Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Cum ce o recomanda? Vocea și talentul său! 😂😂

  • Asa-i la bolșevici 😂 PCR 😂😂😂
   Dormiți liniștiți, gașca de banditi bolșevici USL veghează ! 🤣🤣🤣

 2. K-ktul asta mustacios a fost fsn-ist, basist, liberal……o viata de nemunca si huzur, acum ii ducem si odrasla in spate…….sa nu-ti bagi p—a in ea de tara?

 3. Asta a învățat el când lingea în urma fetelor turnătorului, aici incluzând o și pe nutica!
  Fata lui este model……..sa i dau……doar nițel!

 4. Puteati sa faceti o prezentare mai detaliata si mai clara a CV-ului de pe site-ul Romfilatelia – e mai stufos decat atat si destul de impresionant uneori.

  • Hai ca iti fac eu un rezumat mai amplu:
   1. Patachina de liberal turnator a tocat niste bani pe licee private in UK si, la final, a intrat o pla in UK .
   2. Dupa ce a tocat banii lui tas-o pe licee private infiorator de scumpe, a intrat glorios la ”celebra” universitate Webster Vienna care ocupa ”exceptionalele” locuri 5 000 in Top World si 46 la austrieci acasa. Ce-o fi facut acolo doar ea stie. Ca nimeni nu a stat 4 luni la o universitate si sa zica ca are ”double major” :))))))))))))))))))))))))))))
   3. Dupa ce-a tocat banii turnatorului la Viena, s-a carat inapoi la Londra, la o alta universitate ”prestigioasa”, in treacat fie spus nici ea nu stie sa o scrie corect in CV :))))))))))))), si anume Regent’s University, o universitate proasta pentru copilasii de europeni cu bani facuta de americanii cei pragmatici la Londra. Clasata in jurul locului 30 din 33 de universitati din Londra . Rata de acceptare 85 la suta :)))))))))))))). Prin comparatie , Oxford 17 la suta, iar Ivy League ul in jur de 5 la suta.
   Sunt o multime de extensii pentru copilasii de ”vedete” sau de bogatani prin Europa: Londra, unde studiaza si Berecleanca junioare la clona proasta de Marangoni sau nastaseatenis junioare la clona de PArsons din Paris sau copilasul de nastase politicianul la American University Paris, toate universitati slabe, dar oamenii isi fac treaba: unii obtin diplome pe care le vantura pe-acasa si sunt subit angajati prin diverse functii bune si promitatoare, iar universitatile-clona proasta fac bani pentru bursele celor adevarate din Milano sau New York. Toti copilasii sunt angajati apoi de statul din care vin, in timp ce ceilalti tineri romani din Oxbridge sau Ivy League isi cladesc singuri carierele. 4. Fiind foarte studioasa din fire, plodul liberal se intoarce acasa la alta universitate boschetara, dar pepiniera de inalti prosti publici, Dimitrie Cantemir, exceptionalul loc care le -a produs pe Udrea si Baseasca zisa”succesuri”. 4.Desi zice ca a facut franceza la boschetarii de la Cantemir, declara un B1/B2 la limbi stiute la franceza, probabil in realitate nu depaseste A2 cinstit. :))))))))))) 4. Dupa ce a studiat 8 anisori pe la facultati(2011-2019, inclusiv cica doua programe complete de undergraduate), tusti la bugetarimea romaneasca ca mare speranta scolita afara. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
   5.Dupa ce- fost de-alde documentarista si asistenta cativa anisori, tusti la Ministerul de Externe si in conducerea unei agentii.

   Vai de capul vostru, capusa asta mica e un pic mai lustruita ca alte capuse-copii, dar, in comparatie cu ceea ce pierde Romania cu deja zecile de mii de tineri capabili care au taiat-o in zari albastre e tot o nulitate.
   Nesimititilor ce sunteti, astia ne alunga copiii buni din tara si voi ziceti sa o aplaudam ca are un CV bun. Are pe dreak, luat la bani marunti, e tot o mocirla pe-acolo, platita bine.

  • @Arici: exceptional comentariu! Daca gagica avea valoare isi gasea un superjob in UK. De fapt, toate diplomele le-a obtinut de la universitati no-name, pe banii babacului.

  • @Arici, primul comentariu mai stufos pe care l-am de la cap la coada si care mi-a placut intru totul. BRAVO!

  • Era evident un comentariu ironic din partea mea. Așteptam fix descrierea pe care ați făcut-o cu foarte mult unor 🙂

  • bravo @arici .. te-ai documentat bine !!!
   de-ar citi si votantii PSDNLUDMR .. daca ar sti sa citeasca .. si cei care stiu , ar intelege ceva

 5. Toate joburile din CV-ul ei gravitează în jurul afacerilor lui Cezar Preda.

  • De ăștia nu ne mai scăpăm, își pasează funcțiile și privilegiile din tata’n fiu. Noi sa fim sănătoși sa putem muncii pana la bătrânețe ca să aibă ei ce sa cletuiască. Și asta e tot un fel de sclavie.

 6. Deșteaptă și hoața ca tatăl sau!
  Nu-i întreabă nimeni de averi și de posturi cum le obțin.

 7. comentariul lui arici e prea elegant ,in comparatie cu realitatea…

  • Da, in sfarsit un comentariu pertinent, bravo Arici! Prosteala asta pe fata nu tine cu niste oameni normali la cap. Ar trebui data o lege: cine a calcat pragul Dimitrie Cantemir & co, exclus pe viata din functii publice.

 8. Ma indoiesc ca ar fi urmat /absolvit un masterat la UB! Jurnalistii ar trebui sa verifice.

 9. Bata-va dzo de bolsevici

 10. E o vorba hartia suporta orice, daca am avea ziaristi de investigatii am putea afla si cat bullshit e in cv tutei

 11. Dinastii de comuniști…. așa au învățat de la Ceaușescu, așa fac.

 12. Habar nu avem noi romanii cu ce somitati de inalta tinuta intelectuala, profesionala sau morala suntem noi contemporani. Clasa politicia romaneasca care a decis ca e,i urmasii lor si urmasii urmasilor lor sa se sacrifice si sa isi sacrifice averile lor castigat cu truda si munca cinstita pentru noi, iobagimea. Sa va fie rusine ca va legati de acesti demiurgi ai natiei romane!

 13. noi ca popor trebuie sa gasim o solutie ca jigodiile ca toapa asta si turnatoru; de tacsu sa nu mai poata suge din banii publici

 14. Nu e singura, beizadelele statului-hot acum vin sa isi reclame tara primita ca mostenire.
  Ar trebui sa le fim recunoscatori ca ne lasa sa ne facem veacul la ei pe mosie.

 15. E genul de om pentru care ne vom repezi cu totii la razboi, sa aparam Romfilatelia de Putin.

 16. Se vede ca nu a studiat oceanografia.