G4Media.ro

EXCLUSIV Cum sunt împărțite cele 79,9 miliarde de euro pe care România…

EXCLUSIV Cum sunt împărțite cele 79,9 miliarde de euro pe care România le primește de la UE. Câte împrumuturi și câte fonduri nerambursabile primim

România va primi în total 79,9 miliarde euro prin cele două mari instrumente agreate marți dimineață de Consiliul European (Bugetul multianual pe 7 ani, plus Fondul de relansare numit Next Generation EU). Totalul de 79,9 miliarde de euro este defalcat astfel, potrivit surselor europene consultate de G4Media.ro:

 • 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027
 • 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU (fondul pentru relansare economică). Din aceștia, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro

Mai departe, în ce privește cele 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual, acestea sunt defalcate astfel:

 • 26,8 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune
 • 18,7 miliarde euro pentru Politica Agricolă Comună. Din aceștia, Pilonul I (plăți directe) va primi 12,3 miliarde de euro, Pilonul II (dezvoltare rurală) va prmi 6,2 miliarde de euro. Pescuitul va primi 160 milioane euro.
 • În plus, Fondul pentru Tranziție Justă (special dedicat modernizării industriei poluatoare în vederea aplicării Green Deal) va aduce 760 milioane euro.

În ceea ce privește cele 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU, fondurile vor fi defalcate astfel:

 • 30,5 miliarde euro pentru Facilitatea pentru Redresare și Reziliență (reforme structurale și investiții)
 • 1,4 miliarde euro pentru programul ReactEU (politică de coeziune)
 • 650 milioane euro fonduri suplimentare pentru Dezvoltare rurală
 • 1 miliard euro pentru Fondul pentru o Tranziție Justă

Constituirea fondului NextGenerationEU este o premieră în istoria UE, pentru că se va baza pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele întregii Uniuni, la dobânzi mult mai bune decât ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe piețele financiare.

Context. Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma marți dimineață, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19. Pachetul e format din două părți distincte, potrivit Concluziilor finale ale summitului:

 • Bugetul multianual normal al UE pentru șapte ani – total 1.074 miliarde euro (1,07 trilioane euro)
 • Next Generation EU – Fondul special de relansare economică, realizat în urma împrumuturilor comune în numele UE pentru prima oară în istorie, în valoare de 750 de miliarde de euro. NGEU va fi împărțit astfel statelor membre: 390 de miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabil și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi

De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”Consiliul European va reveni rapid asupra chestiunii respective”.

Citește aici Concluziile Consiliului European din iulie 2020 (varianta în lb. română)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

53 comentarii

 1. In cazul Poloniei inteleg ca acestia nu vor primi prea multi bani, pentru ca nu vor sa legalizeze mariajul pentru persoanele pe invers si alte aberatii neo bolsevice marga LGBTQ. Ma intreb. d l Iohannis, cate compromisuri de acest fel a facut pentru aceste milioane de euro….nerambursabile? Nimeni nu iti da atatia bani de pomana, fara un cost urias de platit pentru ei!

  • Buna observatie.
   dealtfel Polonia a primit vreo 120 mld, daca nu gresesc…

  • Minţi contra-cost, rusnacule.

  • Miliarde de euro nerambursabile. Zeci de miliarde. De 10000 (zece mii) de ori mai mult decat milianele tale, postac obosit.

  • @Conservatorul:
   Pai poate Werner a promis ca o legalizeaza ! :))

   PS. La banii astia PSD e in stare sa legalizeze orice si sa promita orice !

  • Ce treaba are LGBTQ cu bolsevismul? Omule esti fumat? In URSS sub Stalin homosexualitatea intre barbati era pedepsita cu 5 ani de temnita grea.

 2. Deci de fapt am primit 33 din cele 750 de miliarde, asa cum se vehiculase si initial.

  • Noapte buna

  • 750 miliarde erau fondurile totale, pentru toate tarile. Hm… cum se numeste atunci cand sti sa citesti dar nu intelegi textul?

  • Mazarica, mami…te bagi ca musca stii tu unde…E vorba de faptul ca initial s-au vehiculat 33 mld. din cele 750 si Iohannis da de inteles ca a obtinut, el-insusi, 80 mld. Doar ca in cele 80 mld intra si fonduril din bugetul multianual al UE, asta e smecheria, pricepi ? (nu-i nimic daca nu pricepi, dar macar taci, acolo) De fapt, strict din fondul pentru relansare, ne revin 33.5 mld., deci cam cat se vehicula de la bun inceput.

 3. Deseneaza si coloreaza cineva si pentru ciolacu?
  Individul nu pricepe care este destinatia sumei.

  • PREZENȚA FUHRERULUI KLAUS WERNER IOHANNIS LA SUMMITUL DE BRUXELLES DE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ DAR SA ÎMI SPUN PĂREREA. ACEȘTI BANI 80 MILIARDE DE EURO ESTE DACĂ NU CUMVA NOTA DE PLATĂ A PANDEMIEI A FOSTEI DE URGENȚĂ PE JUMĂTATE DIN ANUL 2020 IAR O PARTE DIN CELE TREIZECI ȘI TREI DE MILIARDE DE EURO VOR MERGE PENTRU CAMPANIA ELECTORALĂ DIN TOAMNĂ CĂ NU-I AȘA CĂ ȘI PSDIȘTI TREBUIE SĂ MĂNÂNCE ȘI EI CEVA?! IAR DIN ACEȘTI BANI 80 MILIARDE EURO 79,9 MILIARDE 33 MILIARDE EURO SAU CAT OR FII ELE NU VOR FII ÎN FOLOSUL ROMÂNIEI ȘI VOR MERGE ACEȘTI BANI ÎN SCOPURI POLITICE ASA CUM AU GUVERNELE ROMÂNIEI ANTERIOARE CU BANI MOCA DAȚI DE UNIUNEA EUROPEANĂ.ACEȘTI BANI 80 33 79,9 MILIARDE CÂT OR FII DE LA UE PENTRU ROMÂNIA NU LA INVESTIȚII NU ÎN SĂNĂTATE NU LA AGRICULTURĂ NU LA ÎNVĂȚĂMÂNTUL IN MEDIUL DE AFACERI DIN ROMÂNIA IAR ACEȘTI BANI ÎI VOR TOCA IOHANNIS GUVERNUL MANDOLINĂ PE MĂȘTI PE ALTE RAHATURI SAU WISKI ASA CUM ÎI PLACE GUVERNULUI MANDOLINĂ!🇷🇴🇷🇴🌻🌾🌾🌼🌾

 4. Mafia de stat îşi freacă mâinile…9

 5. Deci am primit 46.3 din bugetul urmator vs 45.6 din bugetul actual si 33.5 vs 33 initiale din bugetul de reconstructie. E bine tinand cont ca oricum nu reusim sa le atragem

 6. Din acest moment, dragi Romani, cunoasteti cele 5 state care nu doreau sa contribuie si cele 2 state, care s’au batut pentru ca (si) Romania, sa beneficieze de aceste fonduri de dezvoltare si de criza.
  Sper sa le folositi cu succes si sa puteti dezvolta tara Dv. Succès.

  Un bun prieten al tarii si poporului Dv

  • Cunoastem. Germania si Franta sunt cei mai buni prieteni ai europenilor.

  • Sa speram ca la alegeri numarul romanilor inteligenti va fi mai mare decat numarul romanilor idioti. Sa speram ca PSD si comunistii vor ajunge in sfarsit la groapa de gunoi a istoriei politicii de DUMB-ovita. Sa speram ca actualii liberali nu vor continua cu initiative suicidale de restructurare administrativa la ambitie precum cea a unui ministru moldovean prost care se viseaza primar si care isi angajeaza rudele la greu la stat (idiotul de Ion Stefan).
   Sa speram ca vom avea oameni inteligenti care vor sti ce sa faca cu acesti bani. Pana atunci este important faptul ca s-a introdus conditionarea acordarii sumelor de bani de respectarea statului de drept. Era vitala o asemenea conditie. Poate asa se reuseste blocarea initiativelor idioate de genul Florin Iordache, Tudorel Toader, Liviu Dragnea. Sa speram ca porneste si Parchetul European cu toata opozitia Maltei. Si sa speram ca poate asa vom reusi sa inlaturam cativa sclavi ai rusilor din Europa precum Orban von Hungary.

 7. Soarta Poloniei e in mainile alegatorului american, ca odata alungat Bozo de la Casa Alba nici Dracu’ nu-i mai poate santaja pe polonezi oferindu-le protectie conditionata impotriva apucaturilor lui Cracanel…
  PS. Conditionata de bagatul batului prin gardul UE…

 8. Un pas decisiv catre federalizare. Foarte bine. Bravo!

 9. 79,9 miliarde de euro pe care România le primește de la UE.
  Tu esti nebun cum sa dai atitia bani la un popor cretin?

  • Incercand sa-l decretinizezi ! 🙂

  • Incercand sa-l decretinizezi ! 🙂

   PS. Si primul pas e…schimbarea la fata a opozitiei ! Barbierirea e ! :))

  • Poporul nu e creștin, Comuniștii lau desmembrat din temelii acum acest triumf din partea Democraților încearcă sa arunce o pârghie vecinilor noștri pentru a ne redresa devenind un popor asa cum visam liberi în decizii, puternici de a arăta tuturor ca suntem foarte buni pentru a înțelege ca șansă este acum și mereu în mâinile noastre, Dumnezeu sa ne conducă acolo unde ne dorim, spre Victorie și Pace!!!!!!

 10. Incercand sa-l decretinizezi ! 🙂

 11. Bani dati ca sa legarizam LGBT probabil.
  Klauss ar vinde si perna de sub cap ca sa-i faca pe plac lui Merkel.

 12. Congratulations to all those who negotiated on Romania behalf! Many thanks to those countries who supported Romania. F…k those countries driven by the long hand of Russia, especially Hungary. Putin you have tried, it did not work!

 13. Ma indoiesc ca vom primi vreun Euro, daca in septembrie alegerile vor fi castigate de pesedeu, care nu va respecta regulile statului de drept.

 14. De la aderarea României la UE, să fim serioși, bani au fost cu nemiluita, fie nu i-am accesat, fie, dacă i-am accesat, i-am investit în proiecte fără absolut nicio utilitate (întrebați-i pe pdleii din pnle, dacă nici ei nu știu, atunci cine), fie au fost furați (întrebați-i pe hoțoii din pizdeu). Bani sunt foarte mulți, dar oare știm ce să facem cu ei? pentru țară, nu întreb pentru băieții deștepți, ăștia au știut și vor ști și acuma. Păi, haideți să adunăm fondurile puse la dispoziție doar în ultimele două exerciții bugetare multianuale, se apropie de suma actuală, câte fonduri am accesat? ce proiecte serioase au fost implementate și finalizate? Cum s-a schimbat în bine viața noastră, raportat la cum putea fi? Să știți că banii ăștia, chiar și cei puțini accesați, tot de aceiași hoți vor fi gestionați, tot pe mâna acelorași potlogari vor încăpea? Doar pnl-ul și pdl-ul sau găsit la guvernare de la aderarea acestei țări la UE, ciuma roșie, nu mai vorbesc. Și atunci de ce aveți atâtea așteptări? Uitați-vă ce au făcut acești impostori de la venirea la guvernare, în cele câteva luni scurse, vă dau speranțe? Pentru un om serios și rațional, nu, dar sunteți liberi să sperați, asta facem cu toții de 30 de ani, mă mir că mai aveți speranțe în bagaj. Mai întâi să trecem peste COVID, cum? habar n-am.

  • Lasa ca daca nu stie guvernul Romaniei, va sti viitorul guvern federal sa ii administreze mai bine. Eu am impresia ca fondul de redresare este o imensa spaga data de UE sa linisteasca tot baronetul local de pe teritoriul UE (nu numai romania). Sa nu comenteze atunci cand urmatorul buget va fi distribuit de un guvern federal.

  • Buna concluzia !
   La intrebarea dvs. finala, as risca un raspuns:
   CU NATURALETE .
   Stiu ca era doar retorica si va cer scuze.

  • Pentru @Cip.

 15. Daca asta ar duce la crearea de locuri de munca unde salariul minim sa fie 1000 de euro ar fi bani si de pensii speciale si de mariri de pensii si cam atat. Ca asta e proiectul de tara al nostru. Sa marim pensiile mari din nou si sa promitem ca le marim pe alea mici in mandatul urmator.
  Serios vorbind. Daca un milion de romani ar castiga minim 1000 de euro lunar s-ar dezvolat si alte afaceri mici si mari sa le ofere servicii si produse care sa absoarba banii, care se vor transofrma in taxe colectate la buget si cresterea nivelului de trai.
  La noi in schimb, Hai sa schimbam guvernul, sa schimbam data alegerilor sa ne pastram posturile. Si nu purtati masca nu va feriti de covid ca nu exista PSD dixit

  • dorneanu atre 3 (trei) pensii si 2 (doua) salarii.
   de atata taiat in ultimele luni i-au crescut pensiile cu 2000 de euro.

 16. 10% BOR

  10% pensii speciale

  15% pensii

  25% studii de fezabilitate pentru „proiecte” care se vor face în viitor…

  10% show-uri cu luminițe, Smayly, Andra, Pepe, Loredana, Voltaj, Horia Brenciu, Alex Velea, Alexandru Arșinel, Romică Țociu și Cornel Palade, Holograf, manele

  10% decorațiuni de Crăciun/Paște din plastic din China

  10% borduri și panseluțe

  10% nu se știe cum s-au evaporat…

  • iegzact. si lui dorneanu, care are doar 3 (trei) pensii si (2) salarii sa-i mai dati 2 pensii si macar un salariu.

 17. Pentru toti cre_tinii utili ai mafiei( anti EU, anti Justitie, anti Democratie, anti Stat de Drept):

  Datoria externa a Romaniei e 73 miliarde EUR.

  Aproape 80 miliarde alocate Romaniei de Europa ”dictatoriala”, care ne ”exploateaza” !!!!!!!!!!!!!!!! ( daca nu vor fi furate de alianta PSD-Alde-Udmr-Ponta-Udrea, su geti-o idiotilor )

 18. pai va dati seama ce face mama lui oprisan ? daca si-a facut domeniu de sute de hectare cu 7 vile din saracie acum ce si-o face ?

 19. Exact! Cât am absorbit până acum? Și de cele mai multe ori pe programe POSDRU, care nu au produs decât coordonatorilor. Puțini primari au avut voița și priceperea să le acceseze și să le concretizezr într- adevăr în ceva util

 20. Nu mai impartiti pielea ursului din padure, banii vor fi pierduti pe motiv de stat de drept. Multumiti-i lui Joianis pentru pacaleala.

 21. Gata, alt discurs lateral al rusnacilor! Federatia. Guvern federal. Banuiesc ca vorbesc din experienta personala ca doar au propria hazna federala, numita CSI. Acum incep sa schimbe partea din discurs cu virusul si vaccinul ca doar sefii le-au fost prinsi cu pantalonii in vine si injectia in poponeata. Smenarii lor, in frunte cu crakanel au fost expusi ca fiind injectati sub forma unui experiment, cu identitate ascunsa. Cine spunea ca GDPR nu se aplica si la salbaticii din Rasarit?
  Concluzia? Mama Rusie e cam k…va, pe față te balacareste ca vaccinul nu e pt. familia traditionala, dar pe la spate de abia asteapta o injectie serioasa. Iar postacii coordonati din K6 au buzele umflate, din nou. La propriu!

 22. Ce de treaba Klauss!!!A primit pentru următorii 7 ani, 16% din PIB-ul pe 2019 realizat de PSD!!!!Multumim din inima lui Klauss!!!Ne-a aruncat UE….. niște mărunțiș!!

 23. Urmeaza o Mare Evaziune Fiscala si-o Mare Risipa, sper sa stea olandezii pe noi cu toti satelitii si toate microscoapele, e pacat de atata banet si am vazut ca PNL-istii nu-s mai putin talentati decat PSD-istii cand vine vorba de ciordeala.

 24. Mai mult de jumătate din bani vor veni in armament și produse.

 25. Gata, schimbam foaia, acum o dam cu maruntisul de la UE si altele. Adaptativi postacii, trebuie sa recunosc. Pacat de devalorizarea kopeicii!
  Doare baieti? Doare rau! Ati incercat si voi ceva si v-ati luat-o la UE.

  • Din nou hoții de la conducerea țării și în șparlament după lovitura de stat din 89 își cumpără insule și stațiuni în străinătate și fraierimea plătește pînă la al 10-lea neam

 26. Wow… Ce de „dăștepti” și pe-aci. Dacă nu știți ce sa comentați și voi sa va bage lumea în seamă, va legați de unii și de alții ca sunt postaci PSD sau pro ruși. Câtă inteligenta din partea voastră…
  Fiecare are dreptul la opinie, iar dacă ție X-lescu nu-ți place părerea mea, cu ce drept ma acuzi ca sunt postac al unui partid sau altul? Sau atâta mai poate neuronul ala plictisit al tau: sa repete la nesfârșit aceeași replica rasuflata. Vrei sa demonstrezi ca ești mai presus ca mine, combate-ma cu ceva plauzibil.
  Asa cum tu X-lescu spui despre mine ca sunt postac, pot sa spun și eu despre tine ca nu ești tocmai răsărit la minte. Cine are dreptate?
  Asa ca mai mergeți și mai ieșiți la aer, mai ales ăștia care prin școală erați trecuți clasa de mila și acum va credeți mari intelectuali și experți în pareologie, sa nu vi se aprindă ultimu etaj, ca e cam gol și n-are cine îl stinge.

 27. In aceste conditii,
  „De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”Consiliul European va reveni rapid asupra chestiunii respective”,
  si stiind cum este apreciata tara noastra dupa criteriile MCV, este de asteptat ca suma 80 milierde sa fie redusa drasctic.
  In plus, este cunoscuta lipsa noastra de „entuziasm” pentru „extragerea” fondurilor europene, aceaste nefiind „profitabile”.