G4Media.ro

EXCLUSIV Culisele unei bune afaceri cu statul. Dan Voiculescu, Ioan Niculae și…

EXCLUSIV Culisele unei bune afaceri cu statul. Dan Voiculescu, Ioan Niculae și Constantin Duluțe, mari arendași de terenuri concesionate, ofertați cu sute de milioane de euro sa-și vândă firmele care lucrează terenurile

Dan Voiculescu, Ioan Niculae și Constantin Duluțe sunt mari arendași de terenuri agricole luate în condiții bune de la stat și sunt toți trei pe punctul să facă o bună afacere. Terenurile, concesionate de la stat de regulă pe câteva zeci de ani de ani, nu pot fi vândute în mod direct, dar nimic nu-i împiedică să vândă firmele care lucrează aceste terenuri. Potrivit surselor G4Media.ro, ofertele se ridică la sute de milioane de euro deoarece terenurile sunt plasate în zone bune, cu randament agricol mare și cu costuri mici. Subvențiile plătite de stat sunt mult mai mari decât arenda încasată de pe aceste terenuri, astfel încât toată lumea câștigă din această bună afacere, mai puțin statul. Pănă acum însă, oficial, toţi cei trei proprietari de concesiuni au negat că vor vinde.

(Sursa FOTO: Inquamphotos/ Octav Ganea)

Lista afacerilor şi oferetele

 • Agro Seed Muntenia (fermă înfiinţate de Dan Voiculescu, care are o concesiune pe 4.600 hectare) – ar fi ofertată cu o sumă care trece de 50 de milioane de euro
 • Intercereal SA şi InterAgro SA (ferme controlate de Ioan Niculae au concesiuni de aproape 15.000 de hectare) – ar fi ofertată cu o sumă care trece de 150 de milioane de euro
 • Agricost SA (fermă deţinută de Constantin Duluţe care are o concesiune de 57.720 de hectare) – ar fi ofertată cu o sumă care trece de 200 de milioane de euro

Ferma înfiinţată de Dan Voiculescu, redenumită acum Agro Seed Muntenia SRL, este deţinută în acte de fostul şi actualul director al societăţii, Ion Mihai. Potrivit surselor G4Media.ro, ferma ar fi în negocieri cu o importantă companie pentru a fi preluată pentru o sumă estimată undeva la 50 de milioane de euro. Suma ne-a fost indicată de către o sursă G4Media.ro, care ne-a asigurat că au avut loc deja schimburi de oferte și că sunt şanse mari pentru a se realiza tranzacţia.

Înfiinţată în 2001 de Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, este cea de-a treia fermă care a stârnit interesul investitorilor, dupa cea din Insula Mare a Brăilei, deţinută de Constantin Duluţe – un fel de urmaş al afacerilor lui Culiţă Tărâță, şi cea a afaceristului Ioan Niculae din sudul României. Interesul investitorilor pentru aceste afaceri este ușor de explicat.

Pentru banii plătiți pe aceste firme, potențialul cumpărător intră de fapt în posesia unor terenuri valoroase, cu potențial agricol mare, pentru care plătește la stat un preț mic pentru arendă. Costul cu arenda plătită statului este oricum acoperit de subvenția primită tot de la stat. Însumate, terenul celor trei ajunge undeva la 80 de mii de hectare, iar ofertele însumate s-ar ridica undeva la 400 de milioane de euro, potrivit estimărilor realizate de sursele G4Media.ro

Informaţiile referitoare la negocierile şi ofertele primite pentru moşiile obţinute în trecut de Dan Voiculescu, Ioan Niculae şi Constantin Duluţe au fost obţinute de G4Media pentru prima dată în urmă cu o lună de la o sursă apropiată negocierilor. Apoi, pe parcursul documentării, alte surse, inclusiv din rândul agenţiilor de stat, au declarat pentru G4Media.ro că există oferte şi încercări de vânzare a fermelor care au concesiuni de la stat. Pănă acum însă, oficial, toţi cei trei proprietari de concesiuni au negat că vor vinde.

Bugetul public primeşte doar fărimituri

Conform datelor obţinute de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), bugetul public primeşte anual din concesionarea acestor trei terenuri în jur de 5 milioane de euro. Toate terenurile concesionate de ADS aduc la bugetul de stat maximum 100 de milioane de lei, undeva la 21 de milioane de euro pe an. „În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017, ADS a încasat din derularea contractelor privind exploatarea terenurilor cu destinaţie agricolă 94,7 milioane de lei, realizând un grad de încasare de 99,37%”, ni s-a transmis de la ADS.

Producţia de cereale pentru aceste terenuri este între 3,5 tone şi 6 tone de cereale. O tonă de cereale s-a vândut în medie cu 150 de euro în vara anului trecut. Subvenţiile de la stat pentru un hectar de cereale este de 100 de euro, la care se mai pot adauga bonusuri dacă terenul este cultivat conform normelor de mediu.

Potrivit specialiștilor, dintr-un hectar de pe aceste terenuri, se scoate o producţie de 750 de euro şi se primesc subvenţii de minimum alţi 100 de euro, în timp ce arenda plătită la stat este undeva la 80 de euro, mai mica faţă de subvenţie, asta fără a mai pune la socoteală profitul din producție.

Ferma înfiinţată de Voiculescu, terenuri de la ADS şi Academie

Agro Seed Muntenia are ca principal activ o suprafaţa concesionată de la Academia Română de 2.000 de hectare în comuna Perişoru (judeţul Călăraşi) şi un alt teren concesionat de la Agenţia Domeniului Statului de 2.600 de hectare în judeţul Giurgiu.

Arenda plătită de firma care a făcut parte oficial pănă în 2013 din Grupul Grivco, înfiinţat de Dan Voiculescu şi cedat celor două fiice – Camelia şi Corina, este extrem de mică. 10% din recolta la hectar pentru terenul de 2.000 de hectare din Călăraşi, adică undeva la 500 de kilograme de cereale, din cele 5.000 de kilograme cât este producţia din Perişoru. Şi undeva la 300 kilograme de grâu pentru cele 2.600 de hectare din Giurgiu.

Proprietarul din acte nu a dorit să ne răspundă la întrebările legate de negocierile şi ofertele primite de la companiile care vor să preia terenul. „Cu referire la intrebarea formulata de Dvs, dorim sa va aducem la cunostinţă că Grivco nu mai deruleaza afaceri în domeniul agricol”, a fost răspunsul primit de la Grivco.

Acţionarul unic al Agro Seed Muntenia este Ion Mihai. Acesta este fostul director al societăţii de pe vremea când Agro Seed Muntenia se numea Agro Grivco şi făcea parte din Grupul Industrial Voiculescu şi Companie (Grivco) SA, companie înfiinţată de Dan Voiculescu.

De altfel, deşi în acte Agro Seed Muntenia este o firmă independentă de Grivco, în realitate de aceasta, dar şi patronul din acte păstrează legături cu Grivco şi televiziunile din Grupul Antena, afaceri înfiinţate de Dan Voiculescu şi cedate familiei în urmă cu câţiva ani. Astfel, Agro Seed Muntenia este parteneră cu Grivco într-o altă societate, Solar Systems Engineering, iar Ion Mihai deţine şi staţia locală Antena 1 din Călăraşi.

Acţionarii Grivco din acest moment sunt cele două fiice ale lui Dan Voiculescu, Corina şi Camelia, cu câte 39,1% fiecare, Mihai Lazăr (cel care se ocupă de fapt de administrarea companiei) cu 10%, Dan Gheorghe (8,83%) şi Elena Sorina Constanda (cu 1,75).

Ioan Niculae, asaltat cu oferte de peste 150 de milioane de euro

AgroIntel.ro, publicaţie cu profil agricol, a publicat în premieră, la sfârşitul anului trecut, informația potrivit căreia omul de afaceri Ioan Niculae poartă negocieri şi chiar ar fi vândut unui fond de investiţii fermele care au în arendă terenuri agricole ale statului.

Surse guvernamentale ne-au confirmat că reprezentanţi ai omului de afaceri au fost interesaţi de condiţiile în care se poate face vânzarea fermelor, fără a se pierde concesiunea. Cu toate aceste, reprezentanţi ai companiilor lui Ioan Niculae au negat vânzarea. Omul de afaceri a declarat pentru AgroIntel.ro că nu sunt reale informațiile despre o eventuală vânzare a fermelor care dețin 15.000 de hectare concesionate de la stat. „Nu am vândut nimic, sursele dumneavoastră mint”, a fost reacţia oferită de Ioan Niculae la sfârşitul anului trecut.

(Foto: Inquamphotos/Octav Ganea)

Lista concesiunilor

InterAgro SA (total 4.334,07 hectare)
– concesiune de 20 d e ani din 2008 pentru 31 de hectare pentru care are o arendă 846 de kg de grâu la hectar pe an
– concesiune de 49 de ani din 2000 pentru 1.131 de hectare pentru care dă la schimb 597 de kg de grâu pentru terenul arabil şi 528 de kg de gâu pentru păşune
– concesiune de 49 de ani din 2000 pentru o suprafaţă de 1.936 hectare pentru care dă la schimb 532 kg de grâu pe hectar la hectar pe an şi 529 de kilograme de grâu la hectar pentru păşune
– concesiune de 49 de ani din 2000 pentru o suprafaţă de 30,8 hectare pentru care dă anual la schimb o arendă de 636 kg la hectar
– concesiune de 49 de ani din 2000 pentru 845 de hectare pentru care se dă o arendă de 541 kg de grîu la hectar pe an şi 25 de kilograme de grâu pentru teren neagricol
– concesiune de 49 de ani din 2004 pentru o arendă de 313 kilograme-hectar/an sau 60
kilograme/hectar/an sau 25 kilogarme/hectar/an.

Intercereal SA (Intercereal – 10.455,25 ha)
– concesiunile Intercereal sunt pe 49 de ani

Acţionarii InterAgro SA sunt Adina Elena Niculae, fiica lui Ioan Niculae, Claire Marie Bilton şi Interaction SRL. La Interaction SRL, Ioan Nicolae este acţionar majoritar cu peste 51%, iar Bilton Claire Marie este asociatul minoritar cu 48%. Intercereal SA este controlată de Ioan Niculae prin două offshore-uri din Belize şi Cipru.

Insula Mare a Brăilei, perla de 200 de milioane

Ştirile privind posibilitatea ca Agricost, ferma care are în concesionare Insula Mare a Brăilei, adică peste 57.000 de hectare, să fie vândută de Constantin Duluţe au apărut în luna februarie în Ziarul Financiar. Atunci, Constantin Duluţe a negat vehement că ar vinde ferma tocmai pentru faptul că terenurile nu sunt deţinute de societatea sa, ci doar concesionate.

Chiar în această lună, surse apropiate de potenţiala tranzacţie au confirmat pentru G4Media.ro  că se încearcă o tranzacţie în acest sens, fără a preciza stadiul negocierii şi valoarea ofertei. Ziarul Financiar a anunţat că suma tranzacţiei dintre Constantin Duluţe şi un fond de investiţii ar fi de 200 de milioane de euro.

Agricost SA are o concesiune prin atribuire directă în 2012 pentru 20 de ani pentru 57.720 de hectare pentru o arendă de 606 kilograme de grâu/hectar/an şi 720 euro/hectar/an pentru terenul neagricol, aşa cum ni s-a transmis de la ADS. Agricost SA din Brăila este deţinută de Constantin Duluţe cu 99% dintre acţiuni, iar restul de 1% de o firmă controlată tot de familia sa.

Se schimbă doar acţionariatul

Cum investitorii străini sunt interesaţi să cumpere fermele menţionate mai ales pentru concesiunile terenurilor de la stat, pentru ca aceste contracte să rămână valabile, se va schimba doar acţionariatul societăţilor, iar contractele de concesiune vor fi valabile în continuare.

“Contractele de concesiune aflate în derulare au durate de 10, 20 sau 49 de ani în funcţie de perioada în care au fost încheiate”, ni s-a mai precizat de la ADS.

În prezent, conform procedurii aprobate de Comitetul de Privatizare, Concesionare şi Arendare contractele de concesiune se încheie pe o perioadă de 20 de ani, ne-a mai precizat instituţia menţionată.

Contractele de arendă şi de asociere în participaţiune sunt valabile pe o perioadă nedeterminată şi încetează la concesionarea terenului. Contractele de închiriere-locaţiune se încheie pe o perioadă de 10 ani. Convenţiile sunt valabile până la realizarea obiectivelor pentru care au fost încheiate, ni s-a mai explicat de la ADS.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ce nasol! ﴾͡๏̯͡๏﴿

  In loc sa stea in parloaga, terenurile sunt puse sa produca, dau de lucru oamenilor si culmea, pe langa banii din concesionare statul mai castiga si din impozite pe munca, TVA, profit, dezvoltare pe vericala si pe orizontala. Adica … prostii ٩◔̯◔۶

  Si … cine sunt cei care fac aceste samavolnicii? Niste romani. Vai ce pacat. Bine, g4media ca esti vigilenta. Uite, nu-ti dau 2% din profit, iti platesc pentru fiecare articol, cat merita.
  Acesta de față, atât: [̲̅$̲̅(̲̅5̲̅)̲̅$̲̅]

  • Bine profun,

   Gandire demna de un Antenist de seama. Cum ar fi ca in loc de acele 10% platite de arenda, Voiculescu & Co. sa plateasca 20%? Crezi ca ar ramane acele terenuri nelucrate? Pe dracu! S-ar gasi cel putin un investitor (chiar si roman) ca sa le lucreze. Dar iti inteleg gandirea, e intens promovata de Gadea, Badea si Dragnea… nu ne vindem tara, atata timp cat sunt destui smecheri romani care sa ne fure. Atata timp cat sunt romani si nu e Soros la mijloc, e bine ca ne fura!

  • Mutumim frumos pentru ca sprijiniti G4Media…! Orice contributie e binevenita…

   Daca ar fi beneficiat de terenuri concesionate ”avantajos”, precum cele din Insula Mare, ADS si Academie, pana si Baba Cloanţa ar fi dat de munca oamenilor si ceva banuti la stat…! Dar pentru ca nu a avut un asa noroc ”chior” sta ca proasta pitita dupa copaci si doar sperie copiii….! Las’ c-o prind eu cu prima ocazie si o duc la Antena 3, ca sa rada lumea de ea…!
   Ce spuneti, a mai fost la A3…? Si pe mine de ce nu m-a anuntat nimeni…?!

  • cutare si skaraoțki,

   Va e dor de CAP-uri, SMA-uri, SMT-uri sau doar de … nea Nicu!? Altfel nu va inteleg mânia proletară.

   Nici macar autorul nu a spus pe undeva ca vreunul nu si-a respectat contractul de concesiune. Si-atunci, ce sariti ca țațele-n șantul de la poartă?

   Aveti voi detalii despre zonele concesionate? Cred ca nu. Vorbiti doar ca sa gadilati autorul sau vreti sa si … ganditi putin?

   Ca sa apreciezi cat de profitabile au fost darile in arenda pentru toate partile, ar trebui sa stii mult mai multe date. Una e sa vorbesti de o concesiune pe 10 ani, alta e pe 20, 30 sau 49 de ani. Stie cineva si de o suma data in avans, fiindca si aia ar schimba datele problemei.

   Produnctia medie la Ha, la grau de ex. era in 2007 de 1541 Kg/Ha. Banuiesc ca in 2000 era si mai mica. Asa ca angajamnete de a da la stat, 800-1000Kg/Ha nu prea „bate” cu 10%. Uitati aici niste date oficiale: http://www.madr.ro/culturi-de-camp/cereale/grau.html

   Nici macar acum cand productia e in jur de 4000 Kg/Ha, nu vorbim de 10% ci de >25%.

   Hai, concentrati-va si voi putin si … data viitoare veniti cu argumente mai de … doamne-ajuta (no offence, Skaraotki hi hi hi)

  • In primul momet, in mod eronat am citit: ”cu țâțele-n șantul de la poartă…” si am apucat sa ma intreb: ”De unde stie de țâțe si cum adica sa sari cu ele in sant, nu e traumatizant…?!” . Apoi am recititit si m-am linistit…
   De nea Nicu nu mi-e dor, pentru ca-l vad zilnic in sala de asteptare… Pe cine astepta zi de zi, va las pe Dvs sa ghiciti. Pot doar sa va spun ca respectivul foloseste foarte des expresia: ”mai draga”…
   Nu spune nimeni ca nu si-au respectat cotractul de concesiune, dar ca sa intelegeti ”unde bat”, voi face pt Dvs urmatoarea comparatie: E ca si cum cineva ar concesiona ”gaina care face ouale de aur, unul in fiecare zi” si ar plati pentru treaba asta fix un pumn de boabe de porumb pe zi, adica atat cat ii trebuie gainii ca sa nu moara de foame…!

  • @Scaraoțchi
   Da de Patriciu ne mai zici ceva? Ala exemplu de afacerist inspirat!
   Cumpara Petromidia de la stat aproape cadou (mai ca a primit si ceva bonusuri) si apoi o vinde cu >1,5 Miliarde (la prieteni, nu la multinationale hraparete), plus ca sponsorizeaza si pe „adversarii” politici ca sa nu fie discordie intre partide.
   Ma gandesc ca o fi venit si el cu ceva pacura de acasa, ca sa tina cazanul sub presiune. Sau nu lucrezi cu materialul clientului?

 2. Dar cel mai mare tun mediatizat pe A3 & Co ramane tot Nana, cu aproape o mie de hectare; e drept ca fraierul de investitor s-a apucat sa faca un credit dubios la cec, sa cumpere terenul, ca sa-l afle toata lumea.
  A vrut sa fie proprietar nu simplu arendas fara obligatii cum fac marii intreprinzatori ai neamului care (sus)tin agricultura nationala.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.