G4Media.ro

EXCLUSIV Costuri provocate de pandemia de Covid: 123 de milioane de lei…

Foto: Andrei Baciu / sursa Guvernul României

EXCLUSIV Costuri provocate de pandemia de Covid: 123 de milioane de lei pentru testele PCR în doar șase luni, 130 de milioane de lei pentru concedii medicale

Teste PCR, concedii medicale și costuri cu medicii de familie – toate reprezintă costuri majore pentru bugetul central în 2020 și 2021. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat pentru Economedia și G4Media că în primele două luni din acest an s-au cheltuit sume mai mari decât în tot anul 2020 pe concedii medicale şi telemedicină.

Baciu, care este și vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Vaccinare anti-covid, susţine că în doar două luni din acest an, statul a plătit pentru concedii medicale mai bine de 50 de milioane de lei.

„Acest val al pandemiei vine automat cu nişte costuri enorme, asta după ce 2020 a fost un an greu, cu mulţi bani alicați pentru îngrijirea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV2. Cifrele ne arată că în doar două luni din acest an, ianuarie şi februarie 2021, s-au plătit concedii medicale în valoare de 50,7 de milioane de lei. Anul trecut, din martie şi până în decembrie, plăţile totale au fost de 78,7 de milioane de lei. Aceste cifre ne arată și care este evoluţia pandemiei”, a spus Baciu.

Costurile sunt semnificativ mai mari şi pentru serviciile de monitorizare ale medicilor de familie. În ultimul an, mai bine de 13 milioane de lei au fost plătite către cabinetele medicale.

„Medicii de familie au contat enorm în acest an. Au fost alături de pacienţii cu forme uşoare, alături de contacţii lor, le-au recomandat tratament şi le-au oferit tot sprijinul pentru a trece peste perioada de izolare sau carantină. Telemedicina a costat în 2020, între martie şi decembrie, 7,3 milioane de lei. Şi aici avem o creştere semnificativă pentru începutul acestui an. 6 milioane de lei au fost viraţi către cabinetele medicilor de familie pentru aceste servicii de monitorizare doar pentru primele 2 luni, ianuarie şi februarie 2021. Această sumă reprezintă 82% din totalul alocat anul trecut pentru aceste servicii”, a mai spus Andrei Baciu pentru Economedia și G4Media.

Cât despre testarea RT-PCR, secretarul de stat spune că s-au cheltuit peste 123 de milioane de lei în primele 6 luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Citește integral pe economedia.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. 123 000 000 de lei noi nu sunt pierderi.
  Ei sunt profit pentru firma care face testarea și pentru big farma

 2. Deci, ca sa nu mai insistati aiurea cu asimptomaticii, ar trebui sa supraîncărcăm nota de plata cu teste facute pe „simptomatologie” autodeclarata si concedii medicale pentru boala si apoi pentru recuperare.

  Stati sa vina sezonul de vacanta si oamenii sa aibă nevoie de teste negative. Toti vor avea de acasa febra (37,4°C e periculos), tuse si frisoane.

 3. ADICA CAT NE COSTA PE UN AN 250 DE ANGAJATI LA STAT PLATITI CU 50 0000 LEI / LUNA NET (N E T)

  • Trebuie sa fie pieptosi in ziua de salariu, maica. Chiar si in bancnote de 500 de lei… tot se aduna 1000.

 4. Asta e nimic, in curand trebuie sa ne punem pe secventiat. Virusul se teme de secventiere!

 5. Serios? Dar testul sectiilor pline la ATI ce eroare are?