G4Media.ro

EXCLUSIV Construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș ajunge la DNA. Autoritățile…

EXCLUSIV Construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș ajunge la DNA. Autoritățile locale, acuzate de abuz în serviciu și fals intelectual

O casă de avocatură din Cluj a depus o plângere penală la DNA împotriva autorităților locale din Suceava, Iași și Bacău, pe care le acuză de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi de la Pojorâta (jud. Suceava), din Pasul Mestecăniș, se arată într-un document obținut de G4Media.ro.

Proiectul construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în vârf de munte (Pasul Mestecăniș) a început în 2007 și a stârnit numeroase controverse și plângeri din partea localnicilor și a ONG-urilor pentru protecția mediului.

Construcția gropii a fost finanțată în proporție de aproape 100% cu fonduri europene (peste 7,3 milioane de euro) și fost finalizată în 2016.

Plângerea penală a fost depusă la DNA în ianuarie 2018 de casa de avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj-Napoca.

Acuzațiile sunt structurate pe trei mari capitole: folosirea și prezentarea de informații false la Comisia Europeană, avize și acorduri emise fraudulos și refuzul abuziv de îndeplinire a obligației legale de comunicare a unor informații de interes public.

În ceea ce privește folosirea și prezentarea de informații false Comisiei Europene, avocații clujeni îi acuză pe funcționarii Consiliului Județean Suceava de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapta se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă există consecințe deosebit de grave limitele se majorează cu jumătate, adică de la 3 la 10 ani și jumătate de închisoare.

Concret, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Suceava sunt acuzați că au folosit și prezentat Comisiei Europene, cu rea-credință, în documentele pentru aprobarea finanțării construcției gropii de gunoi, informații false prin care au ascuns opoziția populației locale, precum și informații false în legătură cu respectarea standardelor de legalitate. Informațiile au fost transmise în ianuarie 2011 Comisiei Europene, iar pe baza lor Executivul de la Bruxelles a aprobat finanțarea cu peste 7,3 milioane de euro a construcției gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

În privința avizelor și acordurilor emise fraudulos, casa de avocatură din Cluj acuză o serie de autorități publice de abuz în serviciu și fals intelectual.

Astfel, Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată că și-a încălcat, cu știință, obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi. Potrivit avocaților, fapta constituie abuz în serviciu și a avut drept consecință vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea depozitului de deșeuri.

 Direcția de Sănătate Publică Suceava mai este acuzată și de comiterea infracțiunii de fals intelectual, după ce a emis avizul sanitar care a stat la baza obținerii autorizației de construcție. Autorii plângerii penale acuză că avizul atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

De abuz în serviciu și fals intelectual este acuzată și Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, ai cărei funcționari, spun avocații, și-au încălcat cu bună știință obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică aplicabilă în materie de circulație și siguranță pe calea ferată. Potrivit acuzațiilor, regionala CFR a emis un aviz favorabil construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în condițiile în care cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

La rândul său, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost și ea acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual de către avocații clujeni. Potrivit sesizării penale, funcționarii instituției și-au încălcat, cu știință, obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică pentru protecția sănătății populației și a mediului. Concret, responsabilii Agenției de Mediu Bacău au emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale, faptă care, spun autorii plângerii, a avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a informațiilor de interes public solicitate de casa de avocatură Plopeanu și Asociații, autoarea plângerii penale.

Foto: Groapa de gunoi de la Pojorâta, județul Suceava (Sursa: ecobucovina.wordpress.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Stii ca esti roman cand iti da vecinul o gramada de bani sa-ti instalezi si tu o masca de chiuveta faina si un cos de gunoi cu capac rabatabil, iar tu iti cumperi un tomberon argintiu pe care-l pui in sufragerie, langa televizor.

  Gunoaie-n varf de munte
  Gunoaie si-n varf de tara.

  • EXACT!!! TOCMAI VEDEAM LA TV,PE REALITATEA…GUNOAIELE DIN SUDUL TARII SI DIN BUCURESTI,AU NAVALIT LA PUTERE…IN VRANCEA AU FOST IN FIECARE LEGISLATURA,MACAR DOI BURTOSI DE BUCURESTI9mitrea,dumitrescu cristian,filip,CARE,ALATURI DE NEPRICEPUTII(DECAT LA FURAT SI LUAT PESKES),din partea locului…SECURISTI IN MARE PARTE,,,ale cui is strugurii si viile…aleluia,ALELUIAAAAA…is ALELUUIIAAA…

 2. Cu ei direct pe rug , ca asa se curata tara , in conformitate cu mentalitatea celei care a fost urcata in copac de Basescu .

 3. Cand am vazut groapa aia hidoasa prima data in frumusetea de basm a Pasului mestecanis am ramas perplex. O asemenea enormitate mi se parea absolut imposibila. Acum vedem ca este si ilegala. O ticalosie, facuta probabil de cativa taranoi ajunsi in functii, pentru a mai fura niste bani prin firmele de constructii. 7 milioane luate pentru cateva betoane turnate . Le e doresc puscarie cat mai grea si lunga. Asta nu-i o gainarie, este un atentat la caracteristicile definitorii si a profilului
  cultural al romanilor.

  • Pe ticalosia asta sta scris cu litere de-o schioapa PDL si Gheorghe Flutur. Nimic nu misca in judetul Suceava fara stiinta, aprobarea si comisionul lui Flutur. N-ar trebui sa fie prea greu pentru DNA sa instrumenteze dosarul asta.

 4. …ne impaunam cu doctorate,facultati,specializari,studii in strainatate..CRED,SINCER CRED,CA SUNTEM O TARA DE PROSTI,HOTI,lichele,ANALFABETI INCHIPUITI…curve si prostituate cu AGENDA DE POLITICIENI!!!ZAU ASA!!! MA UIT LA TV…MIZERIE,MIZERIE SI INCULTURA,VULGARITATI,AGRAMATISME,UMOR SUBURBAN…CU PERSOANE INDOIELNICE,,,AM VAZUT O PE MEDEEA MARINESCU( MARIAMIRABELA!!),O DECENTA,UN BUN SIMT,O COERENTA IN GANDIRE,VORBE SI TINUTA…CUM NICIODATA GENERATIILE DE DUPA FUNEBRUL 1989,nu vor mai vedea,AVEA…

  • …ne impaunam cu doctorate,facultati,specializari,studii in strainatate..CRED,SINCER CRED,CA SUNTEM O TARA DE PROSTI,HOTI,lichele,ANALFABETI INCHIPUITI…curve si prostituate cu AGENDA DE POLITICIENI!!!ZAU ASA!!! MA UIT LA TV…MIZERIE,MIZERIE SI INCULTURA,VULGARITATI,AGRAMATISME,UMOR SUBURBAN…CU PERSOANE INDOIELNICE,,,AM VAZUT O PE MEDEEA MARINESCU( MARIAMIRABELA!!),O DECENTA,UN BUN SIMT,O COERENTA IN GANDIRE,VORBE SI TINUTA…CUM NICIODATA GENERATIILE DE DUPA FUNEBRUL 1989,nu vor mai vedea,AVEA…….LEOPOLDINA BALANUTA,SI SORA EI,FIICE DE PREOT CU DESTIN TRAGIC!!! MITICA POPESCU ,STIE!!!CE OAMENI VS CE NEOAMENI!!!!

 5. Soția este din Câmpulung Moldovenesc. Mergem anual de câteva ori acolo și trecem prin pasul Mestecăniș . Mie nu mi-a venit sa cred ca acolo se va face groapa de gunoi. Când m-am convins ca chiar se face mi-a venit sa plâng. Oricui cu puțin suflet i-ar da lacrimile sa vadă un cacat așa mare
  in inima munților Bucovinei! Oare ce spun turiștii străini care vin sa viziteze “dulcea Bucovina” când , oprindu-se sa facă o poza pe marginea șoselei le strâmba nasul putoarea gunoaielor ? E încă o dovada , dacă mai era nevoie, ca țara e condusă la propriu de niște imbecili și hoți fără pic de suflet , scapă-ne Doamne de ei !

 6. Sper ca pe flutur (care a fost artizanul acestei crime), sa-l ajunga blestemele babutelor care au ramas fara oratanii in curte, pe vremea „Gripei Aviare” si sa nu se bucure prea mult de rodul manariilor pe care le-a facut.