G4Media.ro

EXCLUSIV Conexiunea dintre Cristian Burci, Elliot Broidy și contractele militare din România

EXCLUSIV Conexiunea dintre Cristian Burci, Elliot Broidy și contractele militare din România

G4Media.ro vă prezintă în exclusivitate conexiunile dintre omul de afaceri român Cristian Burci și fundraiserul american, Elliot Broidy, a cărui companie specializată în contracte militare, Circinus, a semnat în data de 1 februarie un acord de cooperare cu Romarm. Despre acest acord, The New York Times a scris recent că-i deschide calea lui Broidy către un contract în valoare de aproape 200 de milioane de dolari, cu precizarea că până acum Circinus n-a obținut vreun contract. Cristian Burci n-a răspuns până la această oră apelurilor G4Media.ro.

Omul de legătură din România. Pe Steven Reno Loglisci, prezentat de publicaţia americană Mcclatchydc.com drept omul lui Broidy, îl găsim în România în firma Gray Rock SRL, asociat cu Ecaterina Violeta Rușcan. Aceasta, la rândul ei, este administrator în mai multe firme controlate de omul de afaceri Cristian Burci. Înființată în septembrie 2016, Gray Rock SRL are ca domeniu principal de activitate „activități de producție cinematografică, video și programe de televiziune”.

Din datele oficiale consultate de G4Media.ro rezultă că Ecaterina Violeta Rușcan este, practic, puntea de legătură între Broidy și Burci, fiind asociată cu Loglisci (omul lui Broidy) în Gray Rock SRL, iar în paralel ocupă funcția de administrator la mai multe firme ale lui Cristian Burci. Rușcan este administrator la firmele de publicitate Proximity SRL, Graffiti Red SRL și la Graffiti BBDO SA, unde acționar principal este Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA din Luxemburg.

La această companie cu sediul în Luxembourg, Cristian Burci figurează în 2010 cu funcția de președinte al board-ului de directori ai companiei Graffiti Marketing and Multimedia Holding S.A. Și în 2017, Cristian Burci apare într-un document publicat în Monitorul Oficial referitor la compania Graffiti Red SRL drept reprezentant al companiei Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA, în calitate de asociat și administrator. Datele au fost obținute cu ajutorul site-ului termene.ro.

Fixerul pentru Broidy. Publicația americană Mcclatchy a dezvăluit, marți, că documentele intrate în posesia ziarului arată că firma lui Elliot Broidy, Circinus, a fost în discuții cu Cristian Burci și cu un producător american de filme. Un draft de acord invocat de Mcclatchy ar indica faptul că Circinus a fost dispusă să plătească unei companii, având legătură cu omul de afaceri Cristian Burci și cu producătorul de film Steve Logiscli, un procent din orice afacere care ar fi ajutat Circinus să-și securizeze poziția în România, Bulgaria, Croația sau Azerbaijan.

Draftul de acord invocat de Mcclatcy dintre Circinus și firma românească, având legătură cu Burci și Logiscli, n-a fost niciodată formalizat, potrivit unei persoane care cunoaște afacerile Circinus, iar Circinus nu ar fi câștigat încă contracte în România, notează Mcclatchy.

Publicația americană mai scrie că Broidy îl cunoaște pe Steve Loglisci de multă vreme. El este fratele lui David Loglisci, fostul director financiar al fondului de pensii din New York și unul dintre oficialii implicați în scandalul Markstone Capital.
Broidy, care deține din 2015 compania Circinus, a fost implicat în 2009 într-un răsunător caz de corupție în Statele Unite. Elliot Broidy a demisionat în 2009 din funcția de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy şi-a recunoscut faptele şi a plătit 18 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare.

Acordul Romarm – Circinus și relatarea bizară din Adevărul. HotNews.ro a dezvăluit în data de 8 februarie că acordul cu Romarm vizează realizarea sistemului C4ISR, unul din programele prioritare majore de înzestrare a Forțelor Armate, cu o valoare estimată la circa 180 de milioane de euro.

Ziarul Adevarul, deţinut de Cristian Burci, este singura organizaţie de presă care a relatat despre înțelegerea dintre Circinus și Romarm, într-un articol publicat a doua zi după eveniment, în data de 2 februarie, însă ulterior a şters complet, în mod bizar, articolul de pe site. A fost republicat abia după ce în spațiul public au apărut informații despre afacerea Circinus. Ştirea a fost, potrivit paginademedia.ro, neutră spre pozitivă, având ca titlu: „Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control și comunicare în standard NATO”.

Publicația americană îl descrie pe Burci drept unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu afaceri între altele în media și transporturi. Burci a fost investigat în 2016 de procurorii DIICOT în dosarul privind presupusa devalizare a firmei Romvag Caracal, dar nu a fost pronunţată nicio sentinţă. Cristian Burci și Elliot Broidy au participat în data de 21 septembrie la un eveniment în Washington împreună cu ministrul apărării, Mihai Fifor. Despre oficialul român, Mcclatchy scrie că Broidy spera ca Ed Royce, președintele Comitetului de Politică Externă din Camera Reprezenanților, să-l contacteze în numele Circinus.

Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii importanți ai lui Donald Trump, a căutat ajutor vara trecută la Comitetul pentru Afaceri Externe din Congresul american și la lobbyistul Rick Gates, un personaj-cheie în investigația privind influența Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în timp ce compania lui Broidy, specializată în afaceri în zona armatei încerca să câștige contracte în România, scrie publicația americană McClatchydc.com.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. Legea federala in US prevede sanctiuni pentru persoane fizice sau juridice care incearca sa mituiasca oficialitati ale unui alt stat pentru a beneficia de contracte din pertea acelui stat. Este vorba de Forreign Corrupt Practices Act (FCPA). Or aici Eliot Broidy ii invita la inaugurarea lui Trump pe Dragmea si Grindeanu (si plateste aprox 1 mil $?) pentru ca apoi Circinus sa semneze colaborarea cu Romarm. Cred ca procurorii din USA ar fi interesati de detaliile acestei afaceri.

 2. Legea federala in US prevede sanctiuni pentru persoane fizice sau juridice care incearca sa mituiasca oficialitati ale unui alt stat pentru a beneficia de contracte din pertea acelui stat. Este vorba de Forreign Corrupt Practices Act (FCPA). Or aici Elliot Broidy ii invita la inaugurarea lui Trump pe Dragmea si Grindeanu (valoare aprox. a invitatiei la inaugurare : 1 mil $, platiti de Elliot ?) pentru ca apoi Circinus sa semneze colaborarea cu Romarm. Cred ca procurorii din USA ar fi interesati de detaliile acestei afaceri.

 3. Numele corect e Rusca, nu Ruscan.

 4. Deci toata campania asta de manipulare anti Kovesi vine din america de la coruptii de acolo care in schimb primesc prin contracte oneroase banii romanilor pentru arme. Eu asta am inteles. Deci toata campania asta vine din SUA pt a pune mana pe banii prostilor din Romania…. Si Dragnea arunca banii nostri pentru a scapa basma curata de dosarele pe care le are pa DNA. Practic ne fura de doua ori! Aflati si cine sunt cei 2 evrei care i-au facut campania lui Dragnea. Culmea tot evreii de la Black Cube o monitorizau pe Kovesi. E o mafie aici care depaseste orice imaginatie. Pana la urma te intrebi Dragnea e maestrul papusar sau e doar o marioneta? De ce are SUA interesul sa o distruga pe Kovesi? Ce nu stim? Ce nu se spune? Nu cred in teoriile conspiratiei, dar cred ca ceea ce se intampla are implicatii mai mari decat banuim

  • Dar Elliott Broidy nu pare a mai fi în cercurile apropiate de actuala Administrație!Dacă ar fi,nu s-at preta la prostiile de genul vehiculării ideii că șefa DNA urmează a fi arestată,prostii pe care cu certitudine le-au demontat în 2 timpi și 3 mișcări serviciile de informații!
   Cică Broidy spera(spera?!) ca Ed Royce, președintele Comitetului de Politică Externă din Camera Reprezentanților, să-l contacteze în numele Circinus-dacă ar mai fi fost vreo sculă pe basculă,n-ar fi „sperat”,ci ar fi fost contactat!
   ȘI,culmea,până la urmă Ed Royce s-a întâlnit cu madam Kovesi,care,iată,nu a fost arestată,după cum nici ambasadorl Klemm nu a fost revocat,dimpotrivă,i s-a prelungit mandatul până în 2019!
   Ce poți să mai spui,are Dragnea o mână în găsirea sprijinitorilor?!Am înțeles că își cumpărase
   și bilet de avion pentru 20 martie,destinația US,dar a rămas cu paguba,că nici portarul de la
   Congresul american nu îl primește…