G4Media.ro

EXCLUSIV Cerere de insolvență pe numele Nordis Management în contul unei datorii…

Sursa Foto: Nordis

EXCLUSIV Cerere de insolvență pe numele Nordis Management în contul unei datorii de 5,5 milioane de euro/ Nordis: Solicitarea este nejustificată, nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei

Societatea Weststar Real Estate SRL Arad a depus astăzi, la Tribunalul București, o cerere de intrare în insolvență pe numele Nordis Management SRL, cea mai importantă firmă din grupul dezvoltatorului imobiliar Nordis. Creditorul revendică o datorie de 5,5 milioane de euro. Este cea de-a doua cerere de acest gen cu care se confrunta Nordis in aceasta luna. La prima, creditorul a renuntat dupa ce si-a primit banii, câteva sute de mii de euro, o sumă mult mai mică decât cea solicitată acum. (Detalii aici)

Până în acest moment, instanța nu a acordat un termen pentru judecata cererii. În cazul în care solicitarea creditorului va fi admisă de judecătorul sindic, bunurile mobile și imobile ale societății vor fi scoase la licitație pentru îndestularea creanței.

Sursa Foto: Portalul Instanțelor

Teoretic, există și posibilitatea ca Nordis Management să depună, zilele următoare, o cerere voluntară de intrare în insolvență și să propună un plan de reorganizare pentru o perioadă de timp în care să încerce rezolvarea situației și plata datoriilor.

G4Media.ro a relatat într-un articol publicat joi că, în 2020, Weststar Real Estate, societate deținută de omul de afaceri arădean Simion Apreutese, a semnat un antecontract prin care a cumpărat 68 de apartamente dintr-un complex edificat de Nordis în Năvodari.

Deoarece imobilele nu au fost livrate la timpul convenit, în martie 2022 părțile au încheiat o tranzacție prin care Nordis se angaja să restituie banii încasați.

După o primă tranșă de 1,5 milioane de euro, plățile au încetat, astfel că, în luna mai, Weststar a cerut și a obținut încuviințarea executării silite a debitorului pentru a-și recupera restul de 5,5 milioane de euro. O sursă G4Media.ro a declarat, însă, că în conturi nu au fost identificate sume de bani, așa că, în final, Apreutese a apelat la soluția insolvenței.

Într-un răspuns trimis ieri către G4Media.ro, Nordis susținea că ”În prezent, nu există niciun diferend între Nordis Group și firmele Weststar și Ziridava. (…) Nordis Group a achitat celor două firme, Weststar și Ziridava, ratele scadente.

Există un calendar de plată, agreeat de ambele părți și care se întinde până la finalul acestui an.”

Grupul Nordis susține că are în derulare proiecte imobiliare în nordul Bucureștiului, Mamaia, Sinaia și Brașov.

Cele mai recente date contabile disponibile arată că, în 2020, Nordis Management SRL, cea mai importantă societate din grup, a avut o cifră de afaceri de 44,9 milioane lei și un profit net de 8,2 milioane lei. 87% din părțile sociale ale acestei firme le aparțin lui Emanuel Poștoacă și Vladimir Răzvan Ciorbă.

UPDATE 19.27

Reacție Nordis: Nu se pune problema ca Nordis Group să aibă probleme financiare

Într-un drept la replică trimis G4Media.ro, Grupul Nordis și-a exprimat poziția legată de cererea de insolvență depusă de Weststar Real Estate SRL:

”Cel mai important aspect este că nu se pune problema ca Nordis Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu investiții în derulare de 424,5 milioane Euro să aibă probleme financiare care să conducă la insolvența companiei noastre.

În decursul dimineții de azi, vineri, 27 mai 2022, a fost depusă o cerere de insolvență împotriva unei companii din Nordis Group, de către Weststar, o companie controlată de un om de afaceri din vestul României, Simion Apreutese.

Solicitarea este nejustificată, nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei și vom continua, fără opreliști, investițiile și planurile de livrare a apartamentelor din Nordis Mamaia estimate să înceapă în 4-5 săptămâni, cum am anunțat deja, precum și în celelalte proiecte.

În ceea ce-l privește pe d-nul Apreutese, acesta a dorit, în 2020 si 2021, să cumpere 3 etaje din hotelul Nordis Mamaia și 2 apartamente în Nordis Primăverii.

După efectuarea tranzacției, dânsul și-a exprimat dorința de a cumpăra părți sociale în societatea care va administra hotelul din Mamaia, Nordis Hotels.

Dacă inițial am fost deschiși la această propunere, pe parcursul discuțiilor, ne-am dat seama că avem viziuni diferite cu privire la conceptul de hotel pe care vrem să îl dezvoltăm la Mamaia, noi dorind să aducem un suflu nou în turismul romanesc, sa creăm primul lanț hotelier de 5 stele 100% românesc, fără să ne dorim doar profit imediat, în timp ce dumnealui ne impunea în cadrul negocierilor să recupereze investiția în primii 3 ani.

Văzând că nu ajungem la un acord pe viziune, am decis să nu vindem părți sociale din compania noastră. La acel moment, d-nul Apreutese a declarat că dorește să-și deschidă propriul hotel în hotelul nostru.

Mai mult, acesta dorea să transformăm contravaloarea celor 2 apartamente din Nordis Primăverii în camere de hotel la Mamaia și pentru că am refuzat, domnul Apreutese a ieșit public și a acuzat, ca și acum, compania noastră de lipsă de lichiditate, în fapt ca o metodă de presiune pentru a-și atinge propriile interese.

Am decis să îi returnăm imediat, adică a doua zi contravaloarea avansurilor pentru celor 2 apartamente, respectiv suma de 1,2 milioane de euro.

În acest context, în cadrul Nordis Group, am decis că este mai bine pentru noi să renunțăm la înțelegerea inițială cu acest domn, asumându-ne o sumă suplimentară, deloc mică, pe care să i-o achităm, deși aceasta a venit ca metoda de presiune, iar noi am acceptat-o ca să încheiem orice relație comercială cu dânsul și mai ales pentru a nu lasă o senzație greșită cumpărătorilor noștri.

În mod concret, prin firmele controlate de dânsul, D-nul Apreutese a cumpărat apartamente în valoare de 5,8 milioane Euro, achitate în tranșe, în termen de peste un an, iar noi am decis să îi achităm suplimentar alte 1,7 milioane Euro, adică un total de 7,5 milioane Euro doar ca să încheiem, cât mai rapid și pe cale amiabilă, orice business cu acest om, care a tot încercat să pună piedici în calea dezvoltării proiectelor noastre.

Până în prezent, conform cu termenele scadente, am achitat deja 2,8 milioane Euro și avem un scadențar de plată, agreat de comun acord, prin contract, scadențar de care a beneficiat si d-nul Apreutese la achitarea apartamentelor mai sus menționate, atât la Nordis Mamaia, cât și la Nordis Primăverii.

Ulterior semnării tranzacției, cu încălcarea dispozițiilor tranzacției, respectiv a termenelor de plată și cu concursul unui executor judecătoresc care a mai făcut obiectul unor cercetări ce vizau abateri disciplinare (executor Raduță Nicoleta), d-nul Apreutese, prin compania sa Weststar, a încercat să inițieze demersuri de executare silită pentru toată suma datorată în baza tranzacției.

Instanța de judecată a CONSTATAT DEJA, la 11 mai 2022, inexistența dreptului Weststar de a executa Nordis pentru toată suma datorată în baza tranzacției și a confirmat expres faptul ca Nordis beneficiază de termene de plată și termen de grație conform tranzacției.

Ținând seama de faptul că prin modalitatea de exercitare a profesiei executorul Raduță Nicoleta a încalcat dispozițiile care reglementează exercitarea profesiei de executor, Statutul profesiei, Codul deontologic și dispozițiile codului de procedură civilă, Nordis a formulat cereri de efectuare control și inițiere acțiune disciplinară înregistrate la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București sub nr. 962/24.05.2022 și respectiv la Ministerul Justiției sub nr. 295/25.05.2022, precum și cerere de recuzare înregistrată la Judecătoria sector 1 sub nr. 24050/299/2022.

În concluzie, d-nul Apreutese, prin compania Weststar, dorește să genereze imaginea unui creditor care încearca să își recupereze creanța împotriva unui debitor rău-platnic, când, în fapt, domnul Apreutese a obținut suma de 1,7 milioane de euro prin presiune, bazându-se exact pe un astfel de impact mediatic și faptul că era un promitent cumpărător cu un număr mai mare de unități.

În fapt, situația este cu totul alta: dl. Apreutese prin firma Weststar, în mod abuziv, încearcă să obțină suma datorată de Nordis înaintea termenelor de scadență, prin încălcarea obligațiilor asumate față de Nordis, prin contractul semnat între părți.

Însă, suntem încredințați că instanțele de judecată, Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București și Ministerul Justiției vor analiza și sanctiona abuzurile săvârșite în cadrul acestui demers.

Între timp, noi ne continuăm activitatea și planurile, ca și până acum, de finalizare a proiectelor pe care le avem în desfășurare.”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. care e treaba? articole peste articole despre aceasta firma….

  • Probabil are legatura cu Laura Vicol, obsesia G4media. Sotul ei e actionar.

  • Niste tepari sunt dati in presa. Perfect normal

  • Dar cumparatorii sunt traficanti de persoane sau de droguri? Cum ar putea un om serios sa aiba incredere in fufa Camatarilor, duamna Laura Catalina Vicol si in sageata lui Ghita, dl. CIORBA ? Cum sa faci afaceri cu acesti mafioti ?

  • Astăzi a fost înregistrat documentul cu procedura de insolvență și tot astăzi s-a scris acest articol. Este clar o mafie bine orchestrată care acționează împotriva firmei Nordis, mafie din care redacția ge4 face parte. Acest articol era deja scris, și a fost publicat imediat după ce procedura de insolvență a primit număr de la registratură.

  • Este foarte probabil sa fie adevarat ce spui.

   Singurii care castiga din razboiul asta sunt cetatenii de rand si statul. Sper sa ajungeti cu totii la inchisoare. De la de la madam vicol in jos

  • Simplu: nordis=sotul laurei vicol. TapaL are meciul lui cu ei…. Ce i asa greu de inteles? 😃

 2. Familia Vicol Ciorba, dati banii inapoi. Tzeparilor. Trimiteti manelistii la produs. Scoateti banii. Ati furat de la bogati sa va plimbati la Monte Carlo.

 3. Ce exclusivitate visati , asta-i stire de ieri :)))()

 4. Asta este daca fac proiecte fără o analiză prealabilă a nevoilor din piata. Rău este că băncile le dau credite fara un plan de afaceri bine fundamentat și ajung acești constructori să declare faliment, lăsând în urma lor „carcase” de clădiri, pe care ar trebui sa le detoneze.
  Mai clar, ne-am umplut de clădiri de birouri goale, și nu numai, care zac cu anii și generează cheltuieli inutile, doar de dragul de a construi ceva. Nimeni nu se întreabă dacă folosesc cuiva, au infrastructura, au servicii gen locuințe, școală, dispensar, biserica, cimitir, magazine, etc.
  Daca mai era nevoie de demonstrat că suntem repetenți la economia de piață și că în România se construiesc blocuri ca în China și apoi li se pune dinamita pentru că nu are nimeni nevoie de ele !

  • Am comentat si ieri, ca daca nu iti platesti la termen ratele din contractul de tranzactie, executarea silita e prima forma dupa care urmeaza insolventa. Chiar daca scapa acum firma e deja moarta!
   Pacat de cei de buna credinta care au crezut ca fac un ban, cand vezi publicitate la imobiliare ar tb sa iti aduci aminte cum ,,dormi linistit si …… lucreaza pt tine”!

 5. Decât să dinamiteze blocurile că n-au clienți, mai bine băncile le-ar cere niște planuri de afaceri bine fundamentate înainte să le dea credite.

 6. mi s-au parut tot timpul interesante hotelurile alea dar nu erau pe gustul/bugetul meu, se pare ca sunt multi ca mine

 7. Va dați seama, a întrat în insolvență, să mai ne țineți la curent cu tot ce se întâmplă cu firma asta ca ne pasă rău, măcar asa să vă faceți și norma de articole plătite, ca, deh, așa funcționează presa independentă.

 8. Două variante. Ori G4 are ceva, pe bani, cu madam din parlament, ori cineva din acționariatul G4 a luat țeapă în Mamaia. Pe a doua variantă trebuie să fi oligofren să plătești 200.000 iuroi pe un apartament văzut doar pe o machetâ. Bine că avem oligofreni, din cauza asta am avut creștere economică pe T1 care nu a fost anticipată de nimeni.

 9. Am comentat si ieri, ca daca nu iti platesti la termen ratele din contractul de tranzactie, executarea silita e prima forma dupa care urmeaza insolventa. Chiar daca scapa acum firma e deja moarta!
  Pacat de cei de buna credinta care au crezut ca fac un ban, cand vezi publicitate la imobiliare ar tb sa iti aduci aminte cum ,,dormi linistit si …… lucreaza pt tine”!

 10. Toate afacerile imobiliare sunt speculative si extrem dr corupte. De vina este guvernul si legislatia. De ce nu se fac investitii in firme de productie pentru bunuri si servicii utile si cu locuri de munca pe termen lung?! Multe blocuri sunt goale, de la cele de birouri la locuinte. Cladirea Milenium de la biserica Armeneasca trebuia demolata demult, la fel si de la catedraka Sf. Iosif, dar cine se pune cu mafia imobiliara ?!!

 11. G4 media are cateva puncte in care e subiectiva… daca e ceva despre Cluj… sar in sus, sunt cei mai tari, mai inteligenti, etc…. si se simte si putin subiectivism si in acest subiect…. e posibil ca un jurnalist de aici sa aiba bani investiti aici, pe care simte ca nu o sa ii mai vada si incepe sa devina agresiv… ceea ce nu e neaparat gresit… daca acesta este cazul, ar trebui sa expuna toate detaliile si in acest fel alti oameni nu isi vor mai lua tzeapa in Nordis…..

 12. Vreți o țară ca afară? Aderarea la NATO s-a votat zdrobitor de către 87% dintre cetățeni printr-un referendum. Suteți în siguranță sub umbrela NATO? Acum, toate angajamentele de natură salarială și de pensii pentru militarii țării, asumate prin aderarea la NATO, trebuie respectate! PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
  Turcia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
  Italia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
  Ungaria
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
  – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
  Belgia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
  Franţa
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  Germania
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  Marea Britanie
  – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
  – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
  – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
  – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
  [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
  Olanda
  – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
  Polonia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  S.U.A.
  – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
  – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
  PENSIA MILITARA MEDIE IN UNELE STATE MEMBRE NATO
  Pensionarul militar român are o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
  Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă apărătorilor ei care încă au obligații militare. Un stat slăbit , o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani . Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele celorlalți, umiliți în mod nepermis. Dar țară, țară, vrem ostași!