G4Media.ro

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin…

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus, care nu a trecut încă prin procesul de validare științifică. Profesorul Virgil Păunescu: ”Este vaccin dezvoltat de noi, sperăm să putem intra în producție în câteva luni”

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, a anunțat miercuri că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste.

Virgil Păunescu, directorul centrului de cercetare, a declarat pentru G4Media.ro că vaccinul este sintetizat de echipa centrului și folosește tehnologie de sintetizare a unor proteine virale.

Trebuie spus că cercetarea științifică pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicată pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori evaluează validitatea lucrării respective).

”Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

Care sunt fazele de testare ale vaccinului? ”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.

El a explicat că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare, potrivit protocoalelor.

”Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat și instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan, avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”.

Virgil Păunescu susține că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni. Dar cum e posibil atât de rapid, dat fiind că centrele de cercetare străine estimează o perioadă mult mai lungă, de minimum un an? ”Noi am început din ianuarie faza de sintetizare, iar faptul că nu avem nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare”, susține acesta.

Context: În prezent au început doar două studii clinice de fază 1, cele care implică subiecți umani sănătoși: unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți, și altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți.

11 posibile vaccinuri sunt în prezent în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator, unele dintre ele anunțând că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.

În această ultimă categorie se încadrează și vaccinul-candidat anunțat de Oncogen. Trebuie menționat că cercetarea pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicat pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori care a produs lucrarea evaluează din punct de vedere științific validitatea lucrării respective). Aceasta este o metodă prin care cercetători din toată lumea se asigură că există o dovadă a faptului că au fost primii care au realizat o anumită descoperire, dar pe de altă parte un număr semnificativ din lucrările astfel publicate nu trec testul validității științifice.

Foto: Virgil Păunescu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

 1. Bravo voua ,

  Sper sa le dea guveenul bani.

 2. Astia cer bani sa se afle in treaba.
  Cum a ramas cu vaccinul pentru AMBROZIE, bai stimabililor? Parca tot voi va laudati ca faceti si dregeti…Exact ca in bancul cu fetita din tren, daca nici la cacat nu va pricepeti, voi vreti sa discutati despre fizica cuantica?

  • Problema cu SARSul cov2 este ca daca se raspandeste in cat mai multe regiuni ale planetei si nu se i au masuri,acesta poate suferi mutatii care sa faca irelevante vaccinurile aparute ptr coronavirus.

 3. Felicitari ! Parca Baba Vanga e cea care a prezis ca un roman va salva lumea de la pieire, ca mai apoi rusii, americanii si chinezii s-o duca catre Armaghedon ?

 4. Am citit ca o corespondenta a fost cu China dar nu stim in ce termeni. Cand a dat liber tehnologia in piata trebuia sa specifice ca cine continua materializarea ei in vaccin este obligat sa testeze si sa ofere vaccinul in primul rand Romaniei sau in acelasi timp cu tara care-l fabrica. Un asemenea document era istoric si patriotic.

 5. Daca e adevarat ce scrie acolo,eu as fi primul voluntar,iar Becali ar fi primul investitor…

 6. Mai sunt si ciudatenii din astea.

 7. O sa-i dea in judecata chinezii care le-au furat metoda de produce a vaccini!

 8. As fi, cel putin, precaut in privinta afirmatiilor si solicitarilor de fonduri ale dlui Vergica Galuscan (aka Virgil Paunescu). CV-ul sau ridica mari semne de intrebare in privinta calitatii / legalitatii studiilor (facute pe repede-nainte) si obtinerii de pozitii profesionale cu ajutor politic. Un jurnalist onest (si informat dpdv stiintific) ar putea sa ma contrazica si sper sa fie asa.

  • @Cristian – e prima data cand (din pacate) nu pot sa te contrazic. omul e un impostor ca majoritatea oamenilor din „cercetarea romaneasca”. ideea lor nu e totusi complet trasnita insa, comparativ cu alte metode, are sanse mult mai mici sa fie functionala. dar eu as aprecia efortul (chiar daca scopul real este sa castige tone de bani, un oportunism financiar si probabil doar atat), in batalia asta crancena toata societatea trebuie sa se implice, orice idee trebuie analizata, nu se stie din start daca e utila sau nu.

 9. Pfoaaa. Au ieșit păduchii pe frunte bai nene… care va sa zică secretul performantei e sa nu investești in ea și sa o lași pe mâna romanilor. Imediat fac din cacat bici…

  • Ce ne-am mai distra daca vaccinul ar fi o reusita si am vedea Air Force One aterizand la Timisoara, iar pe Bozo l-am vedea alegand cu valiza doldora de parai catre Centrul Oncogen, ca sa nu rateze ocazia sa faca si el un ban gramada si din altceva, nu doar din samsareala imobiliara…!

 10. gentelmen agreements

 11. De unde bani? Asa zisul stat roman le-a dat acum cateva luni o jumatate de miliard de euro fratilor micula…

  • Păi aia au inventat tot un fel de vaccin, Izvorul Minunilor. Omoară și virusul și pacientul.

  • Cate masti se pot cumpara de banii acestia? Unde sunt acum cei doi fratiori? Dar fiul lor, celebrul candidat la Bac? E vomitiva toata chestia asta, ce gluma de stat avem!

  • Chiar asa, nu-i cauta nimeni sa le multumeasca ?

 12. …mmmda…sperati să nu aibă „subiecții” reacții adverse! Interesant…dar dacă vor avea reacții adverse???

 13. Deci toata lumea asta mare si tare are nevoie de 12-18 luni, iar noi il facem in „cateva”? Mda…suntem dati dreaq noi romanii…

 14. L-au produc chinezii de la huawei cu multe luni inainte sa inventeze covid-19 si hasna-20.