G4Media.ro

EXCLUSIV Ce prevede memorandumul semnat între guvernele SUA și României privind 5G:…

EXCLUSIV Ce prevede memorandumul semnat între guvernele SUA și României privind 5G: Furnizorii să nu fie sub controlul guvernului unui alt stat și să aibă un istoric de comportament corporatist etic

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat marți la Washington un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. În plină controversă privind implicarea Huawei în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajează prin acest memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.

Potrivit textului memorandumului consultat de G4Media.ro, ”evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

Adoptarea memorandumului vine cu scurt timp înainte ca Român ia să lanseze licitația pentru serviciile 5G în telecomunicații.

”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală”, se arată în memorandumul semnat de guvernele american și român.

În plus, memorandumul arată că cele două guverne adoptă documentul numit ”Propunerile de la Praga” – o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga din luna mai 2019 (Citește aici Propunerile de la Praga în engleză).

”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea ca rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”, arată memorandumul citat.

Foto: Hans Klemm și George Maior (InquamPhotos David Muntean)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Ia sa vedem cati vor face fata acestui Memorandum ? :)) PS. Dar inainte de toate, cat il va respecta statul roman ?

 2. Un memorandum corect redactat , ce tine seama de obligativitatea notiunii numita- STAT DE DREPT-. In rest bramburiti multi ,ce nici nu inteleg si nici nu vor sa accepte, tocmai pentru ca nu pot intelege, aceasta notiune -STAT DE DREPT-

  • Dar care ar fi problema, că zice de „statul de drept”? Și-o pune Mafia PSD-ALDE speranța în „organism” numai că ăla e, de fapt, organ și o să se fleșcăie oricum la anul. După care o să avem un Parlament.

 3. Poate să semneze Maior-machitor memorandumurile curului, Parlamentul este singurul organism democratic care avizează tratatele internaționale!

  • @Sangeorzan:
   In piesele de teatru ale epocii proletcultiste personajul Sangeorzan era intotdeauna comunistul cel mai tampit. (Adica : voia sa aplice directivele venite de la Regionala de partid dar nu le pricepea de bou ce era !)

   PS. Ma, tu ai fugit din piesa ! :)))))

  • Atata poate bobul ala de linte,nici macar de mazare,ce-ti tine loc de minte sa inteleaga,….nu te mai obosi degeaba,memorandumul este scris pentru epoca post dragnea-dancila,nu a fost scris sa-l inteleaga prostii de la guvernare,cu atat mai putin sa-l accepte!

 4. Memorandumul nu creaza obligatii juridice, e mai mult o scrisoare de intentie.
  El priveste activitatea economica si trebuie implementat de guvern, daca si-l asuma.

 5. Asta inseamna si ca borfasul ordinar, Ghita, cetatean sirb, care a fugit de Justitia romana cu secrete ale Statului roman nu va mai avea acces la tot felul de afaceri in domeniu cu Romania? Hai, ca pe asta chiar vreau s-o vad!

 6. Adicatelea….. Huawei out! In rest nu conteaza!

 7. 5G poate avea multe intelesuri
  … inclusiv pt cei care incearca sa „iesplice” technologia argumentand cu efectele pe care le produce. In cercuri mai stramte decat himenul unei fecioare acesti „filosofi-technologici” sunt precum efectul razelor gamma asupra anemonelor. Sau, ceva mai explicit: sunt precum userii de feizbuci care incarca serverele cu farfurii cu mancare si pisici.
  Fireste ca 5G ofera [precum (id/t)eologia horrordocs/marcksist-leninista], printre altele, inclusiv aceste „posibilitaturi”. Nedumerirea celor f f f (f)… putini dintre ce(i/le) care „au-dat-baku-cu-camere” va fi, cel mult, din gamma: bah, da’ daca asta nu se-nchina de ce are aceleasi drepturi?