G4Media.ro

EXCLUSIV Ce condiții trebuie să îndeplinească România ca să scape și de…

sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV Ce condiții trebuie să îndeplinească România ca să scape și de controalele rutiere în Spațiul Schengen / Ce obligații au fost asumate în acordul Schengen semnat de România cu Austria

Documentul de acord  obținut de G4Media, privind înțelegerea cu Austria pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, prevede o serie de obligații pe care fiecare parte și le-a asumat.

Cel mai important punct care trebuie consemnat e faptul că România trebuie să preia rapid migranții care i-au traversat țara, ajungând să ceară azil în Austria, în conformitate cu Acordul de la Dublin privind migrația.

Totodată un alt punct important care privește țara noastră, pentru admiterea completă în Schengen și pe cale terestră, prevede o scădere a migrației în Austria.

Concret, Documentul de acord  prevede următoarele:

  •  Colaborarea în vederea limitării mișcărilor secundare în conformitate cu dreptul Uniunii, în special prin angajamentul de a aplica rapid și cu diligență întregul acquis de la Dublin, prin preluarea imediată a tuturor solicitanților de azil pentru care Bulgaria și România sunt responsabili în conformitate cu Regulamentul Dublin (și cu viitorul regulament privind azilul și Regulamentul privind gestionarea migrației), fără nicio limitare (în special în ceea ce privește numărul de persoane care urmează să fie preluate în decursul unei luni), prin preluarea beneficiarilor de protecție internațională în BG și RO, precum și prin garantarea rapidă (max. 3 zile lucrătoare) la răspunsurile la cererile de preluare/preluare. În prezent, acest lucru este în special relevant pentru solicitanții de azil afgani și sirieni. CM 5950/23 4

„Prin aceasta, recunoaștem importanța unui sistem de azil operațional pentru funcționarea Schengen; în plus, transmitem semnalul că solicitanții de azil nu pot să își aleagă țara de destinație și că cererea lor de azil va fi procesată de către statul membru responsabil”, se precizează în Document.

  •  Desfășurarea de consilieri în materie de documente (inclusiv consilieri austrieci) pentru zborurile relevante la aeroporturile din Bulgaria și România; controale prin sondaj la sosirea în Austria, în conformitate cu dreptul Uniunii.
  • Angajamentul de a discuta în 2024 despre un Spațiu Schengen funcțional și despre pregătirile lucrărilor pregătitoare pentru măsuri compensatorii la frontiera dintre România și Bulgaria.

Citește integral Acordul Romania Bulgaria Austria pe Schengen

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Inadecvarea clasei politice in ansamblul ei la statutul nostru de tara UE de 17 ani este de neinteles.
    Iohannis si Ciolacu au fost de acord ca Austria sa faca controale inopinate la cursele aeriene romanesti !!
    Iohannis si Ciolacu au fost de acord sa se adauge controale suplimentare(!) la frontierele cu Bulgaria si Ungaria !!
    Iohannis si Ciolacu au fost efectiv de acord sa accepte conditionalitati suplimentare si absurde, au „negociat” in genunchi si, cel mai important, nu au primit un calendar pentru aderarea de facto la zona Schengen !!
    Iohannis si Ciolacu nu sunt reprezentativi pentru mine si am sa votez in consecinta la anul, pentru ca mi-au tradat toate asteptarile si au acceptat, in mod egoist si in scop pur electoral, sa ne umileasca pe toti acceptand un targ ce trebuia refuzat cu demnitate!

    • Daca nu votezi usr…si alegi aur sau sos, nici nu o sa mai auzi de schengen, o sa auzi doar de ro-exit si iesirea din na.to. =))))

    • @Alx3w – Terminati cu tampen11le astea cu umilirea si genunchii! Va e chiar atat de greu sa cititi un text si sa il si intelegeti? „controale prin sondaj la sosirea în Austria, în conformitate cu dreptul Uniunii” – Toate tarile UE au dreptul de a face controale prin sondaj, oriunde si oricui! „preluarea imediată a tuturor solicitanților de azil pentru care Bulgaria și România sunt responsabili” E vorba de imigrantii care tranziteaza Romania si Buulgaria, fix cum este pentru orice tara din spatiul Schengen. Atata „indignare” ca mi se face greata. De ce nu sunteti indignati si cand trec infractorii granita cu ajutorul vamesilor?

    • @Kafka, nu stiu exact cati au inteles si cati au citit cu exactitate aceste lucruri. Multi reactioneaza din pacate la cald si se vede. Sunt convins ca intentiile tuturor sunt bune si supararea e mare doar pentru simplul fapt ca nu am intrat inca terestru. Daca intram cu totul…nici nu se mai gandeau la solicitantii de azil. Sa ne ajute Dumnezeu la anul sa fie bine, sa fim sanatosi, sa intram cu totul in Schengen!!

    • ce conteaza e ce se intampla MAINE: controale mai amanuntite la Nadlac. Cand de fapt ar trebui in portul Constanta si la granita BG/TR (si BG/X, ca toate statele din zona sunt suspecte). Ce se intampla pe aeroporturi, e fix pix.

  2. România se angajează să accepte migranți din Schengen în condițiile „reglementările viitoare privind azilul și migrația”, dincolo de Procedura Dublin, pe care România deja o respectă în mod exemplar! Asta deși România NU va fi de facto și de jure membră Schengen!

    …Fără să fie menționate și posibil a fi anticipate aceste aceste reglementări. Or, în cererile de până în prezent ale Austriei a fost vorba despre obligația pe care România să și-o asume pentru găzduirea migranților sirieni și afgani, identificarea lor și returnarea în statele de origine.

    Cine și cu ce drept a angajat România să îndeplinească solicitări viitoare ale Austriei neprecizate?

    • @Constantin – Altul! Nu e vorba de acceptat imigranti, e vorba sa catadicsim sa ne ocupam de cei care ne tranziteaza tara, cum ar fi trebuit sa facem si pana acum, dar nu s-a intamplat. Respecta Romania procedura Dublin, exemplar, ma faci sa rad! Unde vezi tu ca scrie dincolo de procedura de la Dublin?

    • @Kafka _ „cum ar fi trebuit sa facem si pana acum…”

      Este posibil ca dumneavoastră să fi parcurs în grabă textele, astfel încât să nu fi fost foarte atent la întregul lor conținut.

      Nu-i supărare, vă transmit adresa către Procedură, cu specificația că România NU a refuzat niciun aplicant returnat conform acestei proceduri. NICIUNUL.

      igi.mai.gov.ro/procedura-dublin/

    • @Constantin – Mvai, cata certitudine, Ro nu a refuzat niciodata niciun azilant? Iar cu faza cu „dincolo de procedura Dublin”, toate conditiile din acord sunt in limita procedurii de la Dublin, nimic „dincolo”.
      Dublin Regulation este din 2013, se refera la tarile UE (nu neaparat schengen). Uite, traducerea din documentul original – Regulament al Uniunii Europene care stabilește care stat membru al UE este responsabil de examinarea unei cereri de azil, depusă de persoanele care solicită protecție internațională în temeiul Convenției de la Geneva și al Directivei de calificare, în cadrul Uniunii Europene.

    • @Kafka _ „Dublin Regulation este din 2013…”

      Întocmai, iar conform comunicatelor IGI nu există situații în care România să nu fi respectat termenul de 2 luni prevăzut în Protocolul Dublin.

      Pur și simplu, Ungaria lasă migranții să treacă în Austria!

      Am răspuns mai jos lui @Mihai46 atât de detaliat cât îmi permite platforma și moderatorii, cărora le mulțumesc.

      Aveți și dumneavoastră acces la informațiile online, dacă există bunăcredință.

  3. Hai sa vedem cati imigranti ajung la noi. Ciuma Rosie se lauda ca sunt cateva sute maxim….

  4. Rusinos pt Romania ” lucrului bine facut”, d-le iohannis. Ce cadou otravit de Anul Nou !
    Ce fel de ” intrare” in Schengen pe aer si apa, cu ce pret ? Lada de gunoi à Austriei de la care vom prelua migrantii si care, culmea, va face periodic si controale pe aeroporturile noastre.
    Romania trebuia sa refuze categoric.
    Rusine si Consiliului UE, care a acceptat ca un stat membru care indeplineste de 12 ani conditiile de aderare, sa fie umilit in modul asta.
    Exista precedente recente- acordul pt inceperea negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei si RM, cand Orban à fost dat afara la momentul votului. De ce nu s-a procedat asa si cu Austria, daca toata lumea recunoaste ca Romania e pregatita ?

  5. Eu chiar ma mir ca Ciolacu a acceptat targul asta, cred ca o sa-l coste multe procente la anul, procente care se vor duce, din pacate, la celalalt derbedeu, la Simion.
    De la un individ ca el, fara scoala, fara loc de munca pana la 30 de ani, un invartit, m-as fi asteptat la o reactie dura de respingere a acordului, insotita eventual si de o flegma.

  6. G4media, textul e ambiguu, cred că ar fi interesant un interviu cu un jurist sau alt specialist în domeniu care să explice cum stau lucrurile.

  7. Austriecii susțin că au dovezi că zeci de mii de imigranti au trecut pe la noi. Acum o să se vadă corupția de la granițele noastre, ținută sub preș de psdnl

  8. @Kafka, da-mi voie sa fiu surpris de surprinderea ta. Este kafkian sa ne referim la realitate distorsionat, poate intentionat, poate naiv.
    Oricum nu conteaza pentru ca ai nostri politicieni au ales sa „negocieze” in genunchi si noi, dupa 17 ai de UE! si 12-13 ani de stat pe bara cu Schengenul, inca nu avem un calendar de aderare DE FACTO!

    Ce parere ai de conditia cu „controale sporite „cu filtre multiple” la frontierele dintre România si Bulgaria/Ungaria” ?? Eu gasesc umilitor faptul ca dupa 17 ani de UE trebuie sa fiu controlat la granita de vest, tu nu? chiar deloc?

    Inadecvarea clasei noastre politice este aiuritoare. Oamenii astia, majoritatea fara alte slujbe decat ‘politica’ nu ma reprezinta pe mine si pe multi altii DAR intrunesc o conditie esentiala – ne-ar vinde pe 2 lei sau pe o functie in secunda urmatoare. Ne-au vandut interesul acum, in „negocierea” asta din care n-au obtinut nici macar un calendar clar de aderare reala, de facto!

  9. Important e ca migrantii sa fie informati ca daca doresc sa intre la noi in tara pot ramane pana la solutionarea cererii sau se pot intoarce in tara non UE din care au plecat. Acestia vor incerca cu siguranta sa treaca prin Croatia sau Ungaria astfel am scapat de o problema.

    • @Mihai46 _ „…vor incerca cu siguranta sa treaca prin Croatia sau Ungaria…”

      „Ungaria, pur și simplu, nu înregistrează migranții, astfel încât Austria nu poate trimite niciunul înapoi. Din cele aproximativ 110.000 de persoane reținute în 2022, peste 75% au fost înregistrate în Austria pentru prima dată. 90 la sută dintre ei au fost înregistrați la granița cu Ungaria. În schimb, mai puțin de două procente dintre migranți au venit prin România.” (Der Stanfard – 15.12.2023)

      Observ că, asemenea colegului comentator Kafka, ați parcurs probabil în grabă textele publicate, ceea ce a afectat negativ înțelegerea lor.

      Protocolul Dublin funcționează, după cum @Kafka menționează, iar România se conformează, așa cum fără argumente @Kafka susține.

      Migranții, după cum autoritățile AUSTRIECE declară, NU trec prin România („mai puțin de 2%”), ci prin CROAȚIA și UNGARIA. Acum! În prezent!

      Pe cale de consecință, atunci când Austria se referă la re-locarea migranților conform „REGLEMENTĂRILOR VIITOARE” menționate în acordul publicat de G4Media prin strădania doamnei C. Fernoagă, este vorba despre Noul Pact privind Migrația și Azilul, care vine să înlocuiască Mecanismul de Solidaritate Voluntară, pe care Austria (la fel ca Ungaria) îl respinge.

      …Așadar, la sirienii și afganii aflați printre cei 98% migranți de pe teritoriul său, înregistrați prima oară în Austria, care NU au trecut prin România se referă autoritățile austriece.

    • „…deși fără argumente @Kafka contestă”
      Vă rog să mă scuzați…După cum observați, recunosc erorile și le remediez cât de repede pot.