G4Media.ro

EXCLUSIV Cazul Sorina. De ce a cerut Parchetul General revizuirea sentinței de…

Sursa Foto: Libertatea.ro

EXCLUSIV Cazul Sorina. De ce a cerut Parchetul General revizuirea sentinței de adopție: Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate/ Aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală

Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinței de adopție a Sorinei Lucan, că ”interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate” și că ”mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală”.

În cererea de revizuire obținută de G4Media.ro, Parchetul general notează că familia Șărămăt a preluat în plasament în 2012 doi copii minori, însă a putut adopta doar unul. Cele două fetițe, subliniază Parchetul, ”au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.”

Fragment din cererea de revizurie obținută de G4Media.ro:

”Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului.

Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni – minorii LS şi CA.

Cu toate că, în acel moment, asistentul maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA.

Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunţată hotărârea a cărei revizuire se solicită, rezultă că cele două minore fac parte din familia Şărămăt, au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.

Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învăţământ pe care îl cunoaşte şi cu care s-a acomodat.

Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu poate înţelege diferenţa dintre situaţia sa juridică şi cea a minorei CA, percepând preluarea sa din cadrul familiei ca pe un abuz.

Mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală.

În acest context, este evident că opinia minorei reprezintă propria sa percepţie a realităţii, neputând fi influenţată de persoanele cu care locuieşte.”

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a solicitat luni Tribunalului Mehedinți emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, Licu a solicitat Curții de Apel Craiova revizuirea deciziei judecătorești prin care minora a fost încredințată cuplului de români stabilit în SUA.

Soții Săcărin, stabiliți în Statele Unite la începutul anilor 2000, au devenit oficial părinții Sorinei pe data de 23 aprilie 2019 printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova.

Vasile Şaramăt a declarat la Antena 3 că managerul de caz ar fi obligat-o pe soţia sa, Mariana Şaramăt, să semneze o cerere scrisă că refuză adopţia, ameninţând-o că, în caz contrar, îi va fi desfăcut contractul de muncă.

 • „Noi am vrut să adoptăm acest copil şi eu şi soţia mea am fost duşi în eroare de acest manager de caz. A pus-o pe soţia mea să semneze că e de acord cu ei şi au ameninţat-o. Se întâmpla în 2017. Am vrut să adoptăm două fetiţe din centrul maternal. Am apucat să înfiem una, iar pentru cea de-a doua ni s-a spus că nu avem condiţiile necesare. Ne-au spus că nu aveam veniturile salariale. Au zis că trebuie să mai aşteptăm”, a declarat bărbatul la Antena 3.

Asistentul maternal, Mariana Șărămăt, a refuzat să predea copilul familiei de adopție, copil pentru creșterea căruia statul îi plătea un salariu lunar.

În 24 mai, Comisia pentru Protecția Copilului, din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, i-a retras Marianei Șărămăt atestatul de asistent maternal profesionist, „constatând că aceasta nu şi-a respectat obligaţia privind copilul pe care-l avea în plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia în familia adoptivă, încălcând, astfel, grav interesul superior al copilului şi, privându-l pe acesta de a avea o familie”. (Sursa Newsweek).

Sorina ajunge la familia adoptivă o lună mai târziu, în urma intervenției unui procuror însoțit de mascați, după ce familia Săcărin a făcut o plângere penală pentru privare de libertate și rele tratamente.

Abia după încă o lună de la retragerea atestatului, timp în care fetița a stat la fosta asistentă, Sorina a fost dată familiei adoptive, în urma unei intervenții în forță a unei procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Intervenția s-a bazat pe o plângere făcută de soții Săcărin, pentru privare de libertate și rele tratamente aplicate copilei.

În filmul intervenției de vineri dimineața postat pe Facebook de către familia Șărămăt se vede cum procurorarea Maria Pițurcă, de la parchetul Curții de Apel Craiova, o trage pe Sorina afară din casă, fiind însoțită de mascați.

Fetița în vârstă de opt ani plânge, se zbate și refuză să plece din casa familiei care a crescut-o de când avea un an și jumătate.

Intervenția ar fi avut loc în urma altor patru încercări eșuate ale soților Săcărin de a convinge familia Șărămăt le dea copilul asupra căruia fosta asistentă nu mai avea niciun drept legal.

Sursa Foto: Libertatea/ Familia Șărămăt

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Totuși,cum a ajuns Sorina văzută de 122 de familii care nu au vrut să o înfieze?
  Asta înseamnă niște ani…

  • Aici e escrocheria celor de la protectia copilului pentru a putea trimite fata in strainatate in detrimentul mutilarii psihice pe viata a fetitei. Din pacate, traumele psihice la copii nu se mai vindeca niciodata.

  • Prin poze si descrieri din dosar: varsta, sex si cel mai important ETNIE si CULOARE A PIELII.

  • Asta nu a luat acest procuror in consideratie?Hmm,suspect de repede a tras concluziile,cine le-o fi dictat,sotia securista?Pentru cine lucreaza acest individ si cum a reusit sa gaseasca atat de repede motivarea pt.cererea de revizuire a sentintei de adoptie si anularea ei? Individul a atras dubii serioase deja..

  • Pleaca,paduche,lasa sfaturile si du-te si infiaz-o,nu vrei ?Fa ceva util ,ca la sfaturi esti primul peste tot,inteleptul de pe sputnik…

  • @emil,”inteleptul”,totdeauna la datorie cand e de pescuit in ape tulburi,iar subiectul e pretextul perfect pt.trolii Moskovei!

  • @Emil:
   Asa e ! Tu esti exemplul viu a ceea ce afirmi ! :))))

  • Printr-o poza si un sumar intr-o mapa. Tu chiar crezi ca au venit oameni in persoana sa o vada? Nu asa functioneaza sistemul.

 2. Neinteresandu-ne, G4! Noi, astia de pe site-ul vostru, nu suntem precum telespectatorii latrinelor. Foarte rau daca n-ati priceput asta!

 3. Pai daca idiotul asta de procuror general considera ca un copil abandonat are nevoie doar de stabilitate, sa ceara interzicerea adoptiilor copiilor, sa stea copiii in stabilitate de mizerie si lipsuri. Cand spun ca procurorul general este idiot nu este o defaimare, este o constatare, individul este total lipsit de discernamant. Ar trebui sa faca un control psihiatric daca asa vede el interesul major al copilului.

 4. Mi-e greu sa cred ca va fi admisa cererea de revizuire. Este formulata in termenul legal,contrar afirmatiilor avocatei familiei adoptive, dar faptul ca minora nu a fost bine aparata sau a fost aparata cu viclenie cum spune codul..nu prea tine in opinia mea.
  Posibil sa fie admisa ordonanta ( consiliere psihologica 3 luni si interdictia de a parasi tara ).

 5. Pun si eu o intrebare: in urma deciziei de adoptie, hotarare judecatoreasca, copila nu a primit cetatenia americana? Daca da, atunci nu-i vad bine pe cei care au hotarat interdictia de a parasii Romania. Cunoastem cum isi apara SUA cetatenii….lucru pe care autoritatile romane nu prea il fac.

  • Inca nu a primit-o efectiv! Legea americana prevede ca orice copil adoptat de un cetatean american devine cetatean american. Dra pentru asta trebuie sa fie facute nbiste hirtii!!!
   Trebuie facute niste demersuri la Ambasada americana.
   Iar premierul a intervenit deja pe linga ambasada, (foarte isteata miscarea!) astfel incit sa previna acest urmator pas!

 6. Dacă ar fi adevărat ce susține soțul asistentei maternale, înseamnă că managerul de caz este de vină pt. ce se întâmplă acum, caz în care va trebui să înfunde pușcăria și să plătească ambelor familii despăgubiri, inclusiv morale.
  Parcă nu-mi vine a crede acest scenariu.
  Fata a fost așa de mult iubită încăt la un moment dat a fost internată în spital cu diagnosticul de malnutriție.
  Și să zicem că o dată a păcălit-o managerul de caz pe asistenta maternală să renunțe la înfiere, dar chestia asta s-a întâmplat de 2 ori.
  Restul, ce zice bibicul de procuror general interimar, e logoree sentimentalistă. Indiferent câți ani un orfan este crescut de un asistent maternal, între cei doi se creează legături afective, fie cât de mici. Și e normal așa, mai ales din partea orfanului. Ori tocmai aici e cuiul lui Pepelea. Asistentul maternal este obligat prin contractul pe care l-a semnat, să facă orfanului cât mai ușoară trecerea către părinții adoptivi și noua locuință, lucru pe care codoașa aia din poză nu a făcut-o. La mutra pe care o are, nu numai bărbată-su nu swuflă în fața ei, dar cred că nici magistratul de caz nu prea ar avea curajul să se stropșească la ea. Mă rog, e o părere personală, fără implicații legale, spre deosebire de bibicul de procuror general interimar care face abuz de funcție în lipsa unor dovezi reale care să-i permită să atace o hotărâre judecătorească definitivă veche de 2 luni. Fără scandalul mediatic, nimeni nu se mai indigna.

  • Evident, asistenții maternali par a fi niște profitori care au vrut copilul doar pentru salariu. Odată adoptat, chiar și de ei, pierd bani. Pentru asta încearcă să fure viitorul copilului care are șansa vieții lui să crească într-o țară unde nu contează că ești țigan, cu acces la educație și sănătate.
   Restul, niște idioți care vor imagine, pe sloganul: noi nu ne vindem copiii. Cretini.

 7. O presa normala ar trebui sa raspunda la mai multe intrebari:
  1. Cine este familia care vrea sa o infieze (o biografie mai larga), cum au ajuns sa o cunoasca pe fata si, cel mai important, daca au mai adoptat, in trecut, copii din Romania sau din alte tari
  2. Cate adoptii internationale s-au facut de la revolutie pana acum, anual si care este soarta acelor copii (prin sondaj ar trebui luati, toti nu se poate)
  Cred ca astea sunt intrebarile esentiale, dar „ziaristii” si cei care comenteaza sunt interesati de altceva

  • Veorico, tu esti?

  • Aceasta nu este considerată o adopție internațională, pentru că adoptatorii au și cetățenie română. În România nu se mai fac adopții internaționale!

  • Exact!
   Si mai sint inca intrebari destule!

  • Ovidiu, gresit!
   Adoptia interna – copilul si familia adoptoare sa aiba DOMICILIUL in Romania, irelevant de cate cetatenii detin
   Adoptia internationala – „adopţia care, în condiţiile prezentei legi, nu este adopţie internă”
   Daca Sacarin au cetatenie romana si americana dar au domiciliul in SUA, atunci e adoptie internationala in litera legii.

 8. Dnu procuror, cred că astea repede te vor rezolva, de era Augustin Lazăr, nu făcea atâta tam tam

 9. Voiculescu si ceilalti capi ai mafiei rosii care nu sunt momentan la inchisoare, vor sa creeze un precedent de revizuire a unei sentinte definitive. Dupa aceea vor urma si alte revizuiri de procese ale mafiotilor. Astfe, Voiculescu nu mai trebuie sa inapoieze cei 51 de milioane, Dragnea va scapa de puscarie etc etc etc.

  • Vlaicu, zilnic sunt depuse la instante cereri de revizuire atat in penal cat si in civil. Faza este ca nu prea sunt admise deoarece motivele pentru care poate fi admisa o astfel de cerere sunt de ordin procedural. In Romania nu prea se incalca procedurile. Ca drept dovada iti dau un exemplu : pentru a fi revizuite sentinte penala a fost necesar scandalul acela cu inregistrarile facute cu sprijinul SRI.ului si implicit anularea acestora si indepartarea lor din dosare.
   Apropo, in penal cei condamnati pot face cerere de revizuire de 1000 de ori, inclusiv dupa ce-si executa pedeapsa si sunt eliberati.

  • Asa e!

   Gabi, reciteste, ca nu ai citit cum trebuie. A incerca si a depune cereri sunt doua chestiuni separate. Una duce spre reusita daca faci un circ si se autosesiseaza tot felul de analfabeti in pozitii de conducere a tarii, alta se finalizeaza cum sustii in comentariu.

   Oricum, nu e de mirare ca Voiculescu prin Antena 3 si Ghita prin Romania TV se opun justitiei si sustinatorilor ei. Se urmareste ceva… ce altceva?

 10. pai ce vina are bietul copil ca a fost respins de un numar asa de mare de familii si ca sistemul e unul foarte lent, incat a durat 7 ani pana sa fie adoptata in cele din urma…dl licu n-a explicat deloc de ce simona n-a fost adoptata de asistenta maternala, dar cealalta a fost, mi se pare ceva suspect la mijloc ce trebuie clarificat.

  doamna aceea procuror a gresit pe forma pt ca nu trebuia sa puna deloc mana pe copil, iar doar pt acest motiv trebuie sanctionata, insa pe fondul problemei, adica adoptarea simonei de catre o familie de romani din sua printr-o decizie definitiva, mi se pare una corecta si care trebuie respectata.

 11. „Nimeni nu se aștepta! Ce a făcut Lia Olguța Vasilescu în legătură cu fetița agresată din Baia de Aramă.
  Răsturnare de situație în cazul fetiței agresate din Baia de Aramă. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a intervenit în această problemă. Tatăl adoptiv al Sorinei a făcut dezvăluiri complete.
  Cazul fetiței agresate din Baia de Aramă ia amploare. Tatăl adoptiv al Sorinei a rupt tăcerea și a oferit amănunte incredibile. Acesta a dezvăluit că familia sa şi avocaţii primesc de câteva zile ameninţări cu moartea din partea celor convinşi ca fata a fost adoptată pentru a-i fi prelevate organele, scrie Capital.
  Pe de altă parte, Săcărin susţine că și fostul ministrul al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, avea cunoştiință de acest caz si ar fi intervenit personal la Consiliul Judeţean Mehedinţi când era ministru pentru a se asigura că procedura de potrivire a familiei adoptive cu Sorina îşi va urma calea legală şi se va desfăşura conform normelor.”
  https://www.bugetul.ro/nimeni-nu-se-astepta-ce-a-facut-lia-olguta-vasilescu-in-legatura-cu-fetita-agresata-din-baia-de-arama/

 12. Toți au parte mai mica sau mai mare de vina în tulburarea fetitei, în afara de Sorina și de romanii din America, adică părinții adoptivi..
  Asa ca cel mai benefic pentru copila ar fi sa fur lăsată cât msi repede sa plece cu părinții ei în State, lăsând la spate cuibul de viespi din România.

 13. N-o lăsați să plece într-o țară normală! Mai bună stabilitatea din Românistan.

 14. Latrina3 ,intotdeauna la datotie,kgbistii dracului!

  • La datorie,scuze,scriu de pe telefon..asteptam in curand sa scoata din fosa facatura aia de film cu traficul de copii de la Sibiu,,ca sunt prezidentialele dupa colt,nu?

  • Lia, uite ca ieri citeam despre cei 3 copii infiati de canadieni la Sibiu.
   medium.com/@trenternst/a-political-adoption-c7ead7126f95
   Copiii sunt bine. Latrina3 au dat-o cu muci-m fasole!

 15. Un caz cutremurător într-un cuvânt această fetiță are de suferit ?