G4Media.ro

EXCLUSIV Afacerea Aprozarul. Ministerul agriculturii a pus ochii pe terenul de 30…

EXCLUSIV Afacerea Aprozarul. Ministerul agriculturii a pus ochii pe terenul de 30 de hectare din Băneasa al Academiei de Științe Agricole/ Tabără: Este ilegal dacă se pregătește o ordonanță de urgență

Ministerul Agriculturii intenționează să ia terenul de 30 de hectare din Băneasa de la Universitatea de Științe Agricole printr-o ordonanță de urgență, au declarat pentru G4Media.ro surse din minister. Potrivit acestora, ministrul Daea vrea să construiască la marginea Capitalei un mare centru expozițional, administrat de compania de stat care se va ocupa de înființarea Aprozarelor. Daea neagă varianta OUG, dar confirmă că există discuții referitoare la terenul din Băneasa.

 • ”Este ilegal dacă pregătește o ordonanță de urgență, terenul este subiectul unor dispute, este și obiectul unor anchete ale DNA. Academia nu poate fi lăsată fără acest teren”, a declarat pentru G4Media.ro Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, proiectul de ordonanță de urgență prin care cele 30 de hectare trec de la Academia de Științe agricole la Ministerul Agriculturii a fost trimis în această săptămână pentru avizare la Ministerul de Finanțe. Terenul este estimat, potrivit specialiștilor consultați de G4Mediaro, la cel puțin 60 de milioane de euro.

”Proiectul este în planurile ministrului de peste două luni, iar ministrul dorea o dezbatere transparentă cu academia. Din motive necunoscute, în urmă cu câteva zile, ministrul a ales să promoveze o ordonanță de urgență prin care Guvernul să ia terenul de la academie și să-l transfere Ministerului Agriculturii”, ne-a transmis sursa citată.

Petre Daea vrea cele 30 de hectare de la Academie pentru a construi la marginea Capitalei un mare centru expozițional, care să fie administrat de Casa de Comerț ”Unirea”, înființată de stat în 2018.

Liviu Dragnea a anunțat pe data de 10 martie că PSD vrea să deschidă o rețea de magazine de stat, celebrele aprozare de pe vremea comunismului, care să preia producția locală.

Aprozarele, deschise sub numele ”Casa română de comerț”, ar urma să fie finanțate de Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Directorul Casei de Comerț ”Unirea”, Adrian Izvoranu, a declarat pentru G4Media.ro că nu știe de vreun proiect de OUG. ”Este o discuție la o cafea mai mult. Terenul ar urma să ajungă la Casa de Comerț, iar aici ar fi adunate toate instituțiile descentralizate din subordinea ministerului și s-ar face și un centru expozițional”, susține Izvoranu.

El mai spune că în niciun caz terenul de la Băneasa nu va fi scos din circuitul public. ”Doamne ferește! Nu, terenul nu va fi dat mediului privat și nici nu va fi realizată o asociere de tipul celei realizate cu Puiu Popoviciu”, a declarat Izvoranu, cel care este și consilier personal al ministrului Daea.

Daea: Să se facă ce trebuie!

După ce i-am trimis un sms pe tema OUG, Petre Daea ne-a sunat. „Nu este nimic adevărat, nu este niciun proiect, nu este nimic adevărat, nimic” , a fost prima parte a reacției ministrului.

I-am spus ca Adrian Izvoranu, consilierul sau personal, ne-a transmis că sunt cel puțin discuții de cafea.

„Da, discuții de cafea sunt, dar atât, nu este niciun proiect însa. Nu este. Eu sprijin cercetarea. Ce bine ar fi ca acolo sa se facă ceva, să se facă ce trebuie, să nu mai stea terenul în paragina” , a mai adăugat Daea.

L-am întrebat dacă trebuie sa se facă pomicultura, cercetare pe terenul din Baneasa. Ministrul ne-a răspuns doar cu „sa se facă ce trebuie!”

Am insistat să ne răspundă dacă el ar opta ca pe acest teren să se ridice un centru expozițional sau terenul sa fie pentru cercetare. „Să se facă ce trebuie!”, a răspuns ministrul Daea.

Daea a mai spus că este ministrul care a sprijinit cel mai mult cercetarea. „În ultimii opti ani, toți miniștrii au făcut trei hotărâri de guvern pentru cercetare. Eu am făcut peste 50. Mi-e rușine că nu au făcut nimic!”, a mai adăugat Petre Daea.

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești, Valeriu Tabără, a declarat pentru G4Media.ro că a văzut mai multe machete cu viitoarele clădiri care ar urma să fie ridicate pe terenul din Băneasa.

”Este ilegal dacă pregătește o ordonanță de urgență, terenul este subiectul unor dispute, este și obiectul unor anchete ale DNA. Academia nu poate fi lăsată fără acest teren”, ne-a explicat Valeriu Tabără.

Cele 30 de hectare ale academiei aparțin filialei sale, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Instituția mai gestionează în prezent 31 de hectare din teren. Retrocedările prin compensare au diminuat constant suprafața de teren pe care sunt plantați pomii fructiferi.

„Ne-am confruntat cu anumiți «doritori» care au făcut tot ce s-a putut ca noi să devenim o țintă. Într-adevăr, noi eram o țintă foarte vulnerabilă. Am rezistat și am apărat patrimoniul, deoarece aparține statului și trebuie protejat. Înainte stațiunea beneficia de o suprafață de 61 de hectare, acum mai avem doar 31. Nu este mult, dar nici puțin. Ușor, ușor, stațiunea va reface patrimoniul“, spunea Viorel Oltenacu, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa în publicația Lumea Satului.

Context. În Ședința Guvernului de pe 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar “Unirea”, în contextul aniversării centenare a Marii Uniri a României.

Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este o societate comercială de interes național, menită să contribuie pro-activ la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea integrată și integrală a potențialului agricol de care dispune România. Pe scurt, prin această societate de state se dorește să se vândă producțiile fermierilor din România către marile companii de pe piața internă, dar și produsele să fie scoase la export.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Romanii vor intoarcerea in comunism.

  Daca nu-i asa, de ce nu voteaza impotriva mafiei PSD/PCR?

  • De unde stii ca nu voteaza decat pe astia?Nu au votat decat 18% din romanii cu drept de vot acest partid in 2016 si au ajuns la putere datorita absenteismului-aproape 2 treimi au absentat la vot,o mare rusine,e adevarat!- si nu pentru ca romanii vor sa fie condusi de hoti! Dupa 2000,cand au aruncat diversiunea cu Vadim Tudor ca sa fie reales Iliescu si bagat pe gat ca „singurul salvator al democratiei” ,nu au mai reusit sa aibe presedinte si nici nu vor mai vedea vreodata unul din randul lor presedinte!

 2. Dar ce aveti domne cu investitorii care vor si ei sa faca un ban?
  Pe terenul acela momentan NU se poate construi nimic mai inalt de inaltimea unor araci pentru vie datorita traseului de decolare/aterizare al avioanelor. Valoareaza 60mil de euro doar pe hartie. In realitate nu valoareaza doi bani: se poate face doar agricultura insa fara pomi fructiferi – poate doar arbusti mici si porumb, vita de vie.
  Dragnea urmareste o afare tip Popoviciu: ia cu OUG, pardon cu japca terenul, desfiinteaza aeroportul Baneasa, pentru ca este prea „in oras” – sunt interese imobiliare si mai mari in cealalta directie a aeroportului, oricum.
  Dupa care sa te tii blocuri turn la bulevard, un mall, un hypermarket, etc. Stiu baietii destepti cum sa zica ca nu au putut cultiva ceapa si cartofi pentru ca poluarea bulevardului de langa nu permite.

 3. ha ha ha, asta e afacerea „sefilor” securisti (de bine) ai lui dragnetti.
  felix & asociatii

 4. daea e de fapt un „jmechere” la jupani. circul e pentru prosti.

 5. In anii trecuti, sa- incercat ca terenul ala sa fie scos din componenta Academiei Agricole si transformat in dezvoltare imobiliara. Au fost/sunt implicati Popoviciu, dir. Menci, posibil Tariceanu, etc.
  Daca se scot 30 ha pentru expo + depozite, exista sansa ca peste un numar de ani sa se constate ca treaba nu merge, iar zona sa devina tot dezvoltare imobiliara. De data asta insa, va fi cazul tranzactionarii unui teren privat. Operatia se va face cu mult mai multa liniste. Pariez ca asa vad lucrurile baietii destepti…….

 6. Primul infractor al tarii mirosind usturoiul nou. Tablou cu bandit in prim-plan si ministru al agriculturii idiot in spate.
  De pus pe perete in locul „Rapirii din serai”.

 7. pesede, va inmoaie (cu u in loc de oa) Popoviciu de ramaneti saraci. Saracilor.

 8. Terenul apartine ASAS si este destinat activitatii de cercetare ca , dealtfel si alte cateva zone adiacente ,au fost destinate tot activitatii de cercetare stiintifica. Ministrul Agriculturii sa inteleaga ce insemna activitate de cercetare si-apoi sa-si de cu parerea .

  • Hai sa ne gândim puțin…ar fi prima data când acești trădători desființează un institut de cercetare ca mai apoi să imparta terenurile între ei prin retrocedări ilegale? Nu. E „afacerea” lor principală. Așa au vândut țara și sunt acum milionari-in valute

 9. cristoiule, propagandistule, mai cant-o ba pe aia cu statul paralel. sa te acompanieze andornic, lautarul.

 10. Da, o rezervatie de cormorani n-ar merge sa nu mai umble brambura prin elesteele lu’ Doaiea

 11. Domnul Tabara sa vada ce face cu Statiunea de la Iasi. Stie ca inainte de organizarea centenarului de la depozitul Sarca directorul a adunat angajatii si a scuturat merele in luna decembri? Si asta doar la drumul de acces .Au ramas zeci de hectare nerecoltate , doar din cauza managementului „Performant” !! Stie ca SCDP Iasi are zeci de hectare in paragina ? Un mic amanunt „managerul” este doctor isi membru corespondent al ASAS !!
  RUSINE mare RUSINE pentru pomicultura romaneasca .
  A ajuns ASAS la cel mai de jos nivel din istorie , cu asemenea membrii .
  Dacam am putea , cred ca am vedea marii agricultoriai tarii cum se rasucesc in morminte .

 12. Fiti vigilenti , deoarece Petre Daea a primit ordin de la dictatorul care conduce Romania , sa ia terenul Academiei si sa il duca la Cumbuco ( Fotaleza ) , la Belina este prea aproape .