G4Media.ro

Evoluția frontului: Rusia investește energie în ofensive fără semnificație strategică, Ucraina continuă…

Sursa foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP

Evoluția frontului: Rusia investește energie în ofensive fără semnificație strategică, Ucraina continuă contraofensiva în sud și nord-est, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului

Rusia continuă să prioritizeze ofensivele lipsite de semnificație strategică și nu reușește să oprească progresele armatei ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză, publicată duminică dimineață.

Organizația americană raportează că trupele rusești au continuat să desfășoare atacuri nereușite în regiunea Donețk. Între timp, Ucraina își continuă contraofensiva fără manevre defensive semnificative din partea Rusiei, lăsând vulnerabile cea mai mare parte a părților ocupate de ruși din oblasturile Harkov și Luhansk. Potrivit experților, avansurile ucrainene în jurul râului Oskil și la nord de râul Siverskyi Donets ar putea permite o posibilă încercuire a forțelor rusești în Liman.

Analiza integrală realizată de ISW:

Forțele rusești continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze. Trupele rusești continuă să atace Bakhmut și diverse sate din apropierea orașului Donețk, care au o semnificație emoțională pentru locuitorii pro-război din Republica Populară Donețk (DNR), dar care au puțină altă importanță. Se pare că rușii direcționează o parte din rezervele foarte limitate disponibile în Ucraina către aceste eforturi, mai degrabă decât către liniile defensive rusești vulnerabile ridicate în grabă de-a lungul râului Oskil, în estul regiunii Harkov. Rușii nu pot spera să obțină câștiguri în jurul Bakhmut sau al orașului Donețk la o scară suficient de mare pentru a deraia contraofensivele ucrainene și par să continue un efort aproape robotic de a câștiga teren în regiunea Donețk, care pare din ce în ce mai departe de realitățile generale ale teatrului de război.

Eșecul Rusiei de a trimite rapid întăriri pe scară largă în estul Harkovului și în regiunea Luhansk lasă cea mai mare parte a nord-estului Ucrainei ocupate de Rusia extrem de vulnerabilă la contraofensivele ucrainene continue. Este posibil ca rușii să fi decis să nu apere această zonă, în ciuda declarațiilor repetate ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora scopul „operațiunii militare speciale” este de a „elibera” regiunile Donețk și Luhansk. Acordarea priorității apărării câștigurilor rusești din sudul Ucrainei în detrimentul menținerii nord-estului Ucrainei are sens din punct de vedere strategic, deoarece oblasturile Herson și Zaporijia sunt terenuri critice atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce zonele agricole slab populate din nord-est sunt mult mai puțin importante.
Dar continuarea operațiunilor ofensive rusești în jurul Bahmut și al orașului Donețk, care utilizează o parte din puterea de luptă efectivă foarte limitată a Rusiei în detrimentul apărării împotriva contraofensivei ucrainene, ar putea indica faptul că procesul de luare a deciziilor rusești rămâne discutabil.

Forțele ucrainene par să își extindă pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski Donets, care le-ar putea permite să învăluie trupele rusești care se mențin în jurul Lymanului. Înaintări suplimentare ale Ucrainei spre est de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets ar putea face ca pozițiile rusești din jurul Lymanului să devină nesustenabile și să deschidă abordările către Lisiceansk și, în cele din urmă, Severodonețk. Apărătorii ruși din Liman par să fie în mare parte rezerviști și rămășițele unităților grav avariate în contraofensiva din regiunea Kharkiv, iar rușii nu par să direcționeze întăriri din alte părți ale teatrului către aceste zone.

Concluzii cheie:

Forțele rusești continuă să acorde prioritate operațiunilor ofensive lipsite de semnificație strategică din jurul orașului Donețk și al orașului Bakhmut în detrimentul apărării împotriva operațiunilor continue de contraofensivă ucrainene din regiunea Harkov.
Forțele ucrainene au eliberat o așezare la sud-vest de Liman și probabil continuă să își extindă pozițiile în zonă.
Forțele rusești au continuat să desfășoare atacuri nereușite în jurul Bakhmut și Avdivka.
Surse ucrainene au raportat atacuri ample ale partizanilor împotriva mijloacelor militare și logistice rusești în sudul regiunii Zaporijia.
Oficialii ruși au continuat să întreprindă măsuri de mobilizare pentru a genera forțe pentru eforturile de război ale Rusiei.
Autoritățile ruse fac eforturi pentru a plasa 125 de copii ucraineni „orfani” din regiunea ocupată Donețk în familii rusești.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Rușii sunt răi și proști. Au trimis zeci de mii de buriați tineri la moarte și acum răpesc copii ucraineni ca să compenseze deficitul, dar n-o să-i ajute, fiindcă tinerii fug din Rusia cu prima ocazie.

 2. Institutul asta al raz.belului e occidental????
  Parca, de la inceputul invaziei, tot spune ca rusii fac pasi gresiti, si totusi s au pricopsit cu 130.000 km2 din teritoriul Ucrainei!!!
  Ne am cam saturat de propaganda asta pt lingurari!!!!!

  • Ps. Bruxelezii si amerindienii, aia oficiosi, ca despre ei vb, sunt disperati ca po.pu. limea nu mai gusta si sustine eforturile de raz.bel, incepe sa devina nemultumita, asa ca s au gandit sa mareasca eforturile propagandei poate, poate!!!
   Neah, occidentalilor, o sa fie din ce in ce mai rau, Rusia o duce bine mersi si voi suferiti pt o cauza pierduta, trezirea si salvati ce a mai ramas de salvat!!

  • Intrebare…cand ne spui ca suferim, tu in ce parte a globului traiesti? Ai impresia ca o sa fie mai bine? Daca da, de ce?

  • p.p.s. bla-bla-bla. intre timp luati o bataie de n-ati luat-o asa nici in ww2. si de la o tara amarata dupa parerea voastra… asta zice totul despre ce nivel de coruptie e in rusia. vezi nu trece pe langa ferestre sa nu te impinga curentul :))))))))))))))

  • Ofticosule! PUTIN al tău spera să cucerească Ucraina în trei zile și uite cum idolul tău împreună cu marea Armată de ORCI se chinuiesc să apere ce au cucerit,o palmă din pământul UCRAINEI .. Slavă UCRAINEI ✌️🇺🇦✌️

  • sunteti penibili

  • etc Nimeni nu te obligă să le citești rapoartele sunt și canale de știriii rusești precum vești din rusia , noua rusie ,etc .
   Nai de cît sa vezi acolo „realitatea” care îți place ție.
   Văd că ceri să ne trezim pentru a salva ce a mai rămas , pentru asta scriei lui Putler !!
   Că iel o ia pe cojă .,Hai Trezițivă!!

 3. „…etc”,credeam că tu te poti abtine de la băutură!

 4. etc Nimeni nu te obligă să le citești rapoartele sunt și canale de știriii rusești precum vești din rusia , noua rusie ,etc .
  Nai de cît sa vezi acolo „realitatea” care îți place ție.
  Văd că ceri să ne trezim pentru a salva ce a mai rămas , pentru asta scriei lui Putler !!
  Că iel o ia pe cojă .,Hai Trezițivă!!