G4Media.ro

Eurostat: Peste jumătate dintre angajaţii în servicii bazate pe utilizarea intensivă a…

Eurostat: Peste jumătate dintre angajaţii în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii sunt femei

Aproximativ 77,9 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrau în 2019 în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii, din care 31,8 milioane erau bărbaţi şi 46,1 milioane femei, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Acestea includ servicii de înaltă tehnologie bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii (programare, telecomunicaţii, cercetare şi dezvoltare), servicii de piaţă bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii (transporturi, consultanţă de management, contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, activităţi de investigaţii şi securitate) şi servicii financiare de înaltă tehnologie bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii (activităţi de servicii financiare, asigurări, reasigurări şi fonduri de pensii, exceptând asigurările sociale obligatorii, activităţi creative, artă şi petrecerea timpului liber, de editare, veterinare, administrare publică şi apărare, educaţie, sănătate şi asistenţă socială, biblioteci, arhive, muzee şi alte activităţi culturale, activităţi sportive).

În România, dintre cele 1,9 milioane de persoane care lucrau în 2019 în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii, 856.800 erau bărbaţi şi 1,09 milioane erau femei.

Deşi femeile reprezintă mai puţin de jumătate din totalul persoanelor angajate în blocul comunitar (46%), ele sunt majoritare în serviciile bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii (59%).

La nivelul UE, procentul femeilor angajate în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii varia în 2019 de la 50%, în Malta şi Luxemburg, la 67%, în Lituania şi Letonia.

La nivel regional, cele mai ridicate procente de femei angajate în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii se înregistrau în regiunea centru-vest din Lituania (69%), Opolskie în Polonia, Normandia Inferioară în Franţa, sudul Finlandei şi Swietokrzyskie în Polonia – (toate cu 68%).

La polul opus, cele mai scăzute procente de femei angajate în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii se înregistrau în Egeea de Nord în Grecia (40%), oraşul autonom spaniol Ceuta (41%) şi alte două regiuni din Grecia: Egeea de Sud şi Macedonia de Est (ambele cu 42%).

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Peste jumatate din oameni sunt femei, oricum. Dar ce ne facem cand intra un soricel in birou?

 2. Ar fi fost util de văzut și dacă la nivelul funcțiilor de conducere procentul este similar. Din observațiile mele (ochiometric), institutele de cercetare din România sunt un fel de frăție musulmană, cu puține excepții.

  • Posibil ca doamnele să exceleze la alte capitole, cratița ar putea fi unul din ele, nu înțeleg de ce nu vă lăudați cu asta?

 3. Hmmm, asta nu se mai numește discriminare… cum era aia cu egalitatea de gen???

  • &Omul Vitruvian: comentariul cu cratita arata cum stai cu discriminarea. De barbati care exceleaza la cratita ai auzit? Sau erai ocupat cu trollingul?

 4. Dupa toate normele si regulile cultului feminist trebuie introduse cote de gen pentru barbati .
  Si niste cote de gen in muncile bazate pe utilizarea intensiva a fortei fizice.

  5 tampenii feministe demontate de Christina Hoff Sommers:

 5. „bazate pe utilizarea intensivă a cunoaşterii ”
  -am ma auzit un zvon….e cunoastere?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.