G4Media.ro

Eurostat: Bulgaria, România și Ungaria, cele mai mici prețuri la bunuri și…

Eurostat: Bulgaria, România și Ungaria, cele mai mici prețuri la bunuri și servicii din UE/ Danemarca, Irlanda și Luxemburg cele mai scumpe țări/ Cum arată costul vieții în alte țări din UE

Prețurile bunurilor și serviciilor la nivelul UE s-au situat la niveluri foarte diferite în 2021, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, relatează publicația grecească Oikonomos Tachydromos, citată de Rador.

Grecia s-a situat pe locul 18 în clasament, cu 87,4% din media UE, adică a trecut în grupul țărilor cu prețuri la bunuri și servicii mai mici față de media UE (100). Concret, Grecia a înregistrat prețuri peste media europeană la alimente și băuturi nealcoolice (106%), la băuturi alcoolice și tutun (101,1%) și la electronice (104,6%). În schimb prețuri sub media europeană s-au înregistrat la mobilier și aparatură electrică, precum și la haine și încălțăminte.

Cele mai scumpe țări

Danemarca și Irlanda au avut cele mai ridicate niveluri ale prețurilor, 140% din media UE, urmate de Luxemburg (132%), Suedia (128%) și Finlanda (126%). Cele mai scăzute niveluri ale prețurilor în comparație cu media UE s-au înregistrat în Polonia (60%) și România și Bulgaria (56%).

La ce servicii și bunuri s-au înregistrat cele mai mari diferențe de preț?

Cea mai mare diferență între nivelurile de preț în UE a fost înregistrată de restaurante și hoteluri, întrucât nivelul prețurilor a fost de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă țară decât în ​​cea mai ieftină.

Nivelurile prețurilor au variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România și 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia și 133% în Finlanda.

Alcoolul și tutunul s-au situat pe locul al doilea, cu cele mai mici prețuri în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) și Ungaria (79%) și cele mai ridicate în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) și Danemarca și Franța (ambele 134%). Această fluctuație mare de preț se datorează în principal diferențelor de impozitare a acestor produse.

Alimentele și băuturile nealcoolice au fost mai ieftine în România (69% din media UE) și Polonia (72%), în timp ce în Luxemburg (125% din medie), Danemarca (120%) și Irlanda (119% ) au fost mai scumpe.

Îmbrăcămintea reprezintă o categorie de produse la care prețurile diferă mai puțin între statele membre, variind de la 76% din medie în Bulgaria până la 134% în Danemarca. Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferență de preț mai mică între statele membre, Polonia (81% din media UE) fiind cea mai ieftină, iar Danemarca (138%) cea mai scumpă. Diferențele de preț au fost de asemenea mici și pentru electronicele de larg consum, de la 88% din media europeană în Polonia la 113% în Țările de Jos.

Sursa: ot.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. cele mai mici costuri dar si cele mai MICI SALARII din UE

  2. Irelevant să compari doar prețurile! Nu prețurile singure reflectă costul vieții, dar m-am săturat să tot explic…..

  3. Despre paritatea puterii de cumpărare (PPP) ,nimic .