G4Media.ro

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Pentru reformele asumate prin PNRR nu există spațiu de…

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Pentru reformele asumate prin PNRR nu există spațiu de negociere. Dacă nu îndeplinești obiectivele nu mai primești tranșele de bani din 6 în 6 luni

Într-un interviu pentru News.ro, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat că pentru reformele asumate prin PNRR ”nu există spațiu de negociere” așa cum susțin social-democrații că se va întâmpla cu Planul de 30 de miliarde de euro care vor reveni României.

Mureșan a mai spus că singurele ajustări permise sunt ”la lucruri mici, de detaliu” și nicidecum o ”schimbare completă de filosofie”.

Europarlamentarul liberal a mai transmis că dacă Executivul nu-și va îndeplini obiectivele asumate nu va mai putea primi tranșele de bani programate din 6 în 6 luni:

 • ”Până în acest moment, după negocieri îndelungate, au fost aprobate 22 de planuri PNRR. 4 sunt încă neaprobate, iar Olanda nici măcar nu şi-a depus planul. Fiecare plan este aprobat după o foaie foarte clară de parcurs. Nu poţi, după ce ai ajuns la litera Z, să te întorci la litera A.  România îşi va primi în următoarele săptămâni prefinanţarea de 13%, aproximativ 3,8 miliarde de euro. Există în regulamentul european o prevedere prin care anumite aspecte ale PNRR pot fi renegociate, dar numai pe criterii obiective, dar asta nu înseamnă criterii politice, nu înseamnă formarea unui nou guvern. Chiar Comisia Europeană a spus că PNRR este planul României, nu planul guvernului României. Criterii obiective înseamnă: dacă pe durata implementării Planului concluzionăm că unele obiective nu pot fi făcute, că în anumite domenii fondurile nu pot fi absorbite, atunci se poate avea în vedere o ajustare a PNRR, dar nu o renegociere concretă. Atenţie! O ajustare la lucruri mici, de detaliu, nu o schimbare completă de filosofie. Deci se pot face mici modificări, pe criterii obiective, însă cu siguranţă nu pe criterii politice, cu siguranţă nu înainte de începerea implementării efective a Planului şi cu siguranţă nu la capitolul reforme. Fiecare guvern şi-a asumat obiective de etapă. Dacă nu îndeplineşti acele obiective, nu poţi primi tranşele de bani programate din 6 în 6 luni. Aşadar, pentru reformele asumate nu există spaţiu de negociere. Legislaţia europeană prevede ca fiecare investiţie din PNRR să fie începută până la 31 decembrie 2023 şi finalizată până la 31 decembrie 2026. La finalul anului 2026, legea europeană expiră, deci, ulterior, Comisia Europeană nici dacă ar vrea, nu ne-ar mai putea plăti, pentru că nu mai are bază legală. În concluzie, spaţiul de renegociere este extrem de mic.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Postez primul deoarece acusi apare eugen care injura USR-ul.
  @eugen : pasol na turbinca

 2. Nu ai cu cine sa produci. Romanii s-au nascut patroni, nu muncitori.

 3. A inceput jaful national prin programul Anghel Saligny si e abia începutul-cum sunt sifonati 430000 de euro prin firme de „consultanta” afiliate mafiilor din partide(organizatii mafiote) implicata mafia PSD sucursala Giurgiu-sursa site generatia facebook dar si alte multiple surse

  • (@Si daca renuntam la PNRR moare cineva?) daca traieti in grota nu ai nevoie de autostrazi.

 4. Asta e, USR ne-a distrus sansa de a trage niste bani degeaba. Dar nu e o tragedie ca nu murim fara banii aia.

 5. PNRR e un vis frumos într-o ţară de ticăloşi.

  • Intervențiile tale încep sa semene tot mai mult cu ale lui Ion, fost Emil. O fi rezultatul final al metamorfozei spiritului uman martor al nedreptăților din Romanika?

  • E un vis frumos pentru incompetenti.
   Daca credeti ca ne-am referit la astia care vin acuma la putere nu va contrazicem.

 6. Lasa, nea Siegfriede, ca le trimitem pe tatele pesede fierea si vogluta la Briucsel ca sa se ratoiasca un pic la aia si o sa vezi cum curg miliardele de euroi imediat fara vreo conditie sau renegociere.

  • Au sanse mari ca se stie ca Dancila deschide usile cu capul pe acolo, nu le vede niciodata.

 7. In acest moment Siegfried Mureșan e cel mai performant PSD-ist, vedeti sa nu il pierdeti ca e singurul, competent.

 8. Se poate trai si fara PNRR.

  • Pai unii sunt obisnuiti cu cersitul nu cu munca, sa nu cumva sa te simti.

 9. Iar nu o sa se faca nici o investitie pentru ca hotii nu pot fura. Blestemul acestei tari, sa fie o natie de hoti.

 10. Deci Romanica va ramane cu prefinantarea de 13%… Atat!
  Bravo ficusului!

 11. Īn timpul ăsta ,sub tăcerea complice a ministrului dezvoltării,arhitecții haosului : Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara,Badea Puiu , președintele CA și Victor Arion , directorul Apaprod-ului ,împing firma după Mintia,spre dezastru datorită prea multor decizii la fel