G4Media.ro

Europarlamentarele se apropie, mizele cresc. Macron încearcă formarea unui așa-numit front verde

Europarlamentarele se apropie, mizele cresc. Macron încearcă formarea unui așa-numit front verde

Preşedintele francez Emmanuel Macron, împreună cu formaţiunea sa La Republique en Marche, are în vedere o apropiere de grupul Verzilor europeni, în cadrul demersului său de formare a unei coaliţii ”progresiste” în viitorul Parlament European (PE), după ce a tatonat în zadar grupul politic liberal ALDE, scrie vineri agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

În prezentarea listei de candidaţi ai La Republique en Marche (LREM), Macron şi-a surprins adversarii punându-l pe poziţia a doua pe această listă pe Pascal Canfin, un vechi membru al partidului Verde.

Este un semnal că preşedintele francez doreşte să obţină capital politic de pe urma afirmării activismului de mediu, mai ales în rândul tinerilor, evidenţiat şi de succesul iniţiativei adolescentei suedeze Greta Thunberg, fondatoare a mişcării protestelor studenţilor suedezi pentru climă.

După recentele victorii electorale ale partidelor Verzilor în landul german Bavaria, în Belgia şi Luxemburg, preşedintele Macron doreşte să se asigure că Verzii francezi – care de obicei au la alegerile europene rezultate mai bune decât în cele naţionale – nu vor fura din capitalul politic al partidului său.

Dincolo însă de chemarea conştiinţei ecologiste pe plan intern, preşedintele francez mizează şi pe puterea de convingere pe care nume ale Verzilor de pe lista sa la europene o va avea asupra celorlalte formaţiuni europene din acest grup politic pentru a forma o viitoare coaliţie în Parlamentul European.

Această coaliţie, pe care Macron doreşte să o construiască cu partide de centru sau ”progresiste”, va fi decisivă pentru viitoarea influenţă a liderului francez la Bruxelles şi asupra numirilor ce vor fi făcute în posturile europene cheie, precum cel de preşedinte al Comisiei Europene, arată Agerpres.

Pascal Canfin, fost europarlamentar, nu a pierdut vremea şi a spus care este rolul ce i-a fost încredinţat.

”Vom susţine un acord de coaliţie şi evident le vom oferi Verzilor europeni oportunitatea să se alăture acestuia”, a precizat el într-o declaraţie dată postului naţional francez de radio.

Emmanuel Macron i-a derutat pe mulţi la Bruxelles după ce apropierea sa de liberalii reuniţi în partidul european ALDE nu a fost dusă până la capăt, deşi acest partid părea a fi locul său natural.

O explicaţie a fi aceea că în Franţa cuvântul ”liberal” este asociat în mod negativ cu conceptul anglo-saxon de economie de piaţă, fapt pe care oficialii francezi l-au descris drept o problemă de ”branding”.

Însă adevăratul motiv este dorinţa lui Macron de a construi o grupare mai extinsă care să atragă nu doar Verzii, ci şi formaţiuni în prezent membre ale principalelor grupuri politice din PE, respectiv cele ale popularilor şi socialiştilor.

O asemenea coaliţie, în care cei 20-24 de eurodeputaţi ai LREM vor furniza contingentul principal, i-ar putea conferi lui Macron o poziţie de leadership în viitoarele jocuri pentru funcţii şi decizii europene, mai ales că, aşa cum arată în prezent sondajele, este puţin probabil ca popularii din PPE sau socialiştii din S&D să obţină majoritatea la scrutinul european.

Principala provocare pentru Macron este să-i convingă pe Verzii germani.

Dar unii dintre aceştia se arată sceptici faţă de sinceritatea abordării ecologiste a preşedintelui francez.

De pildă, Reinhard Butikofer, europarlamentar şi vicepreşedinte al grupului Verzilor europeni, crede că Emmanuel Macron îşi cosmetizează partidul într-unul de orientare ecologistă doar de teama că va pierde voturi în favoarea Verzilor francezi.

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Progresismul stangist nu e de „centru” numai in ziua de azi s-a ajuns la asa anomalii.
    Verzii sunt ca pepenii, verzi pe exterior, rosii pe dinauntru, dar rosii nu ca psd-ul actual.
    Populari socialisti verzi, o mare fratie stanga dreapta defapt acelasi forte care slujesc establishmentul, care mimeaza politica, deciziile mari luindu-se peste capul lor si a adus Europa in halul in care a adus-o. Oamenii insa se prind de schema, din ce in ce mai multi. Prima oara aia care au fost mereu liberi apoi cei care au trecut prin experimentul comunist.

  2. Macron e un turist cu drept de vot prin Franţa si UE.

  3. Suna bine, verzii sunt oameni capabili si avand in vedere ca schimbarile climatice sunt din ce in ce mai pronuntate si provoaca pagube imense, cu siguranta nu strica niste verzi in plus in PE.

  4. Cred ca e buna ideea lui Macron. Desi exista persoane cu idei progresiste si preocupati de schimbarile climatice, in toate partidele democrate, vocea lor nu este prea puternica incat sa schimbe orientarile partidelor spre probleme majore ale societatii, printre care cele mai importante si urgente sunt dereglarile climaterice.

    NB in Belgia zeci de mii de tineri manifesta de saptamani de zile, in fiecare joi pt adoptarea unei legi privind urgentele climatice ; partidele traditionale au respins adoptarea legii, mare pacat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.