G4Media.ro

Europarlamentar bulgar, despre Schengen: Nu ne putem permite ca România să aibă…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Europarlamentar bulgar, despre Schengen: Nu ne putem permite ca România să aibă acţiuni diferite de cele ale Bulgariei. Trebuie să intrăm împreună, aşa cum am intrat în UE

Europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk (de la partidul Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, membru Renew Europe) a declarat că România și Bulgaria trebuie să facă demersuri similare pentru a intra împreună în Schengen. El s-a referit la poziția mai dură a României față de Austria și a avertizat că ”România trebuie atrasă de partea Bulgariei”, potrivit Rador Radio România.

„Problema este în Ţările de Jos şi Austria, pentru că admiterea noastră în Schengen este blocată în luptele lor interne de partid. România trebuie atrasă de partea Bulgariei. Nu ne putem permite ca România să aibă acţiuni diferite de cele ale Bulgariei. Trebuie să intrăm împreună, aşa cum am intrat în Uniunea Europeană”, a spus Kiuciuk în interviul acordat emisiunii „Panorama” a BNT.

Reamintim că guvernul român a amenințat că va da Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE dacă Viena va bloca și în decembrie aderarea la Schengen.

De asemenea, guvernul de la București a blocat cooperarea dintre Austria și NATO, cerând timp suplimentar de gândire pentru a aproba colaborarea cu ofițerii desemnațași de Viena.

„Dacă îi întrebi pe locuitorii din Ruse, ei înţeleg foarte bine problema privind Schengen. Se poate vedea acolo că, în unele cazuri, pentru un camion durează 16 ore să treacă de la Ruse la Giurgiu. Mediul de afaceri din Bulgaria înţelege perfect ce pierderi suferă şi modul în care cetăţeanul bulgar este plasat într-o situaţie de cetăţean european de calitatea a doua”, a adăugat europarlamentarul bulgar.

Ilhan Kiuciuk a precizat că nu ştie „dacă aderarea noastră la Schengen va avea loc în decembrie, dar atunci există o fereastră”.

„Politica europeană este internă pentru Bulgaria. Toţi trebuie să facem astfel încât Bulgaria să fie parte a Spaţiul Schengen, să nu fim stigmatizaţi. Acesta este un scop de stat al tuturor – de la preşedinte, prin ministrul de externe, guvern şi prim-ministru, europarlamentari. Una dintre marile noastre greşeli a fost ca am neglijat să comunicăm cu societăţile acestor ţări, iar populismul a pătruns în interiorul lor. Când ai participarea naţionaliştilor la guvernare, este foarte greu să protejezi interesul european. Bulgaria are acum un guvern pro-european. Merită un efort din partea noastră a tuturor să facem posibil ca cetăţenii bulgari să fie parte din Schengen”, a mai spus Ilhan Kiuciuk.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Legumicultorii din Bulgaria grăiesc in Parlamentul European ? Cu negru sub unghii ?

  • S-o crezi tu! Cei care „grăiesc” in Parlamentul European au manichiuriste cu body-guard. Și body-guard-ul are body-guarzi.

  • @ Ceausescu
   Astia faccgang bang sau brainstorming in formula evocata de tine ?

 2. Consider ca este o greseala daca nu cooperam cu Bulgaria in ceea ce priveste intrarea in Spatiul Schengen. In bloc avem sanse mai mari pentru ca spatiul geografic este mai mare. Sunt si mai multe idei si planuri de lucru.

  • Te du tu cu raketzii la negociere. Sofia arata in 2023 cum arata Bucurestiul in 1990. Niste desculți .

 3. Deocamdată, Bulgaria și România cooperează foarte bine pentru ca să nu intre în Schengen. Și de 12 ani acestea au fost rezultatele acțiunilor diplomatice, desfășurate cu discreție, ca să nu deranjeze Austria, Olanda sau alte state care se opun aderării noastre la Schengen.

 4. „Desculții ” au centură a capitalei cu 3 benzi pe sens !!! Noi….NEMA !