G4Media.ro

Eugen Tomac: România nu are nici o șansă să intre în Schengen…

Eugen Tomac: România nu are nici o șansă să intre în Schengen în 2023

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen, a declarat la RFI România eurodeputatul Eugen Tomac. Președintele PMP crede că România nu are nici o șansă să intre în zona europeană de liberă circulație în 2023.

Eugen Tomac spune ce șanse sunt ca România să adere la Schengen în 2023: ”În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”.

Întrebat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puțin doi ani, Eugen Tomac a răspuns: ”Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o șansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen, pentru că populiștii automat vor spune că din nou vor veni și mai mulți migranți, pentru că se extinde Spațiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

Citește articolul integral pe RFI Romania

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Acum câteva săptămâni Tomac dădea Austria în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Pentru crima de a uza de dreptul la vot… Când câştigăm procesul? Sau el credea că la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene e ca la Moşia Savonea? Unde se rezolvă plagiatele generalilor imediat cum vine ordinul pe unitate. Nu ar fi fost mai simplu să recunoască pupilul lui Petrov că politicienii rrumânistanezi sunt o grupare de căcănari ordinari incompetenţi şi eşuaţi, dar îmbuibaţi cu pensii speciale?

  2. In sfarsit v-ati lamurit. Terminam odata cu gargara acesta ieftina de Schengen? Intrebarea este ce mai faceti voi acolo la Bruxelles acum in afara de cafele si pranzuri…

  3. Tomac asta e om rau, dl. presedinte ciolanis stie mai bine si o sa vada omul rau cum oamenii onesti ca dl. presedinte o sa invinga….. hehehe….

    • @V _ „Tomac asta e om rau ”

      Nu cred!… Dacă este apropiat de domul Traian Băsescu, părintele PMP, trebuie să fie un om bun, nu-i așa?!

  4. E distractiv spre comic amar, acum, sa rememorezi megaagitatia si fosgaiala dementa a clasei (satrei) politice si a presei din ultima parte a anului trecut, cand se dadea ca (aproape) sigura intrarea Ro. in Schengen. Valahareala isterica pe acest subiect e tipica unei natiuni paradoxale, de sorginte latina dar cu religie ortodoxa de origine slavica (rusa), care nu-si recunoaste/accepta o istorie multiseculara de coruptie, mentalitati retrograde, incremenire in primitivism politic si cultural si, mai ales, atasata emotional „valorilor” unor „blonzi” care infesteaza aceasta tara si, migrand semi-legal, Europa vestica…

  5. În Schengen o sa ne bage Bulgaria și Ungaria ca ai noștrii nu sunt capabili,dar dece Bulgaria? Pai cum a zis și cineva dar nu or zbura Tirurile pe deasupra României ca să treacă din Bulgaria mai departe,și dece Ungaria? Pai au tot interesul atât economic cât și social (ma refer la cetățenii unguri care au treabă în România cât și invers)