G4Media.ro

Estonia acuză Rusia că a provocat un „incident la frontieră” / Rușii…

Sursa foto: © Michele Ursi | Dreamstime.com

Estonia acuză Rusia că a provocat un „incident la frontieră” / Rușii au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări

Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a vorbit despre un „incident la frontieră”, în contextul în care Lituania şi alte ţări din regiune au relaţii tensionate cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Conform Estoniei, abia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Moscova a contestat amplasamentul balizelor plutitoare, care sunt folosite pentru a împiedica ambarcaţiunile să rătăcească accidental în apele străine.

„Anul acesta, Rusia a declarat că a contestat amplasamentul a aproximativ jumătate din geamandurile planificate”, a precizat garda de coastă din Estonia într-un comunicat.

„La ora trei dimineaţa, am văzut paza de coastă rusă mişcând geamanduri”, se menţionează în comunicat.

Potrivit premierului, Estonia a contactat Rusia pentru a obţine informaţii despre acest subiect.

„Acesta este un incident la frontieră, ale cărui circumstanţe precise suntem în proces de clarificare”, a spus ea presei.

„Rusia îşi înmulţeşte incidentele la frontieră pentru a stârni frică şi anxietate, pentru a răspândi nesiguranţă în societăţile noastre. Vedem o tendinţă generală în această chestiune”, a adăugat ea.

Acest incident vine după o altă dispută la frontieră în regiune care implică Rusia.

Miercuri, Lituania, o altă ţară baltică, a anunţat că a convocat un consilier diplomatic rus cu privire la planurile de extindere unilaterală a graniţei maritime a Rusiei în apele lituaniene şi finlandeze, avertizând că ar putea fi o tactică de război hibrid.

Conform unui proiect de rezoluţie al Ministerului rus al Apărării publicat marţi, Moscova intenţionează să-şi extindă apele teritoriale din ianuarie 2025 prin modificarea frontierei din Marea Baltică cu Finlanda şi Lituania.

Această nouă frontieră ar permite Moscovei să declare ruseşti zonele maritime finlandeze şi lituaniene. Graniţele Rusiei din regiunea Kaliningrad şi Golful Finlandei ar urma să fie, de asemenea, modificate, conform documentului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează