G4Media.ro

Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda” va fi eliberat din închisoare

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda” va fi eliberat din închisoare

Paul Rusesabagina, care a adăpostit sute de persoane în timpul genocidului din Rwanda din 1994, inspirând filmul „Hotel Rwanda”, va fi eliberat din închisoare sâmbătă, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a guvernului rwandez, potrivit boursorama.com.

Eliberarea sa are loc după eforturi diplomatice intense din partea Statelor Unite, unde Paul Rusesabagina are drept de rezidență permanentă.

Washingtonul s-a referit la el ca fiind „deținut pe nedrept”, invocând lipsa garanțiilor unui proces echitabil.

Fostul hotelier a fost condamnat în septembrie 2021 la 25 de ani de închisoare pentru legăturile sale cu o organizație care se opune regimului președintelui Paul Kagame. El a negat toate acuzațiile și a refuzat să participe la proces, pe care el și susținătorii săi l-au descris ca fiind o farsă politică.

Se așteaptă ca Paul Rusesabagina să fie eliberat împreună cu alte 19 persoane, pedepsele lor fiind comutate prin decret prezidențial în urma unor cereri de clemență, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a guvernului rwandez, Yolande Makolo.

„În conformitate cu legislația rwandeză, comutarea pedepsei nu înlătură condamnarea de bază”, a adăugat ea.

Fostul hotelier va zbura mai întâi la Doha, în Qatar, înainte de a se îndrepta spre SUA, a precizat sursa citată.

Eliberarea lui Paul Rusesabagina ar putea contribui la reducerea tensiunilor cu Statele Unite, care au cerut în mod repetat Rwandei să înceteze să mai susțină grupul armat M23 și să își retragă trupele din Republica Democratică Congo (RDC). Rwanda neagă orice implicare în RDC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează