G4Media.ro

Erevan: Circa 85.000 de persoane s-au refugiat din Nagorno-Karabah în Armenia, din…

Sursa foto: Wikipedia

Erevan: Circa 85.000 de persoane s-au refugiat din Nagorno-Karabah în Armenia, din cei 120.000 de locuitori din regiune / Republica Arțah, care a guvernat enclava, își va înceta existența de la 1 ianuarie 2024

Circa 85.000 de persoane şi-au găsit refugiul în Armenia după ce Azerbaidjanul şi-a impus controlul asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah, în Caucazul de Sud, a anunţat vineri guvernul de la Erevan, informează DPA, citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului armean, Nazeli Baghdasarian, a declarat vineri că aceştia sunt oameni care au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele.

Potrivit unor informaţii oficiale dar imposibil de verificat, potrivit DPA, 120.000 de armeni locuiau în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul, care este condus de un regim autoritar, şi-a impus, în urma unei ofensive militare săptămâna trecută, controlul total asupra regiunii, control contestat vreme de decenii.

Republica Arţah, nerecunoscută pe plan internaţional şi care a guvernat în Nagorno-Karabah, a capitulat şi apoi a declarat săptămâna aceasta că îşi va înceta existenţa de la 1 ianuarie 2024.

Atât guvernul azer, cât şi Rusia – care era considerată puterea protectoare a Armeniei – au declarat că nu sunt motive ca oamenii să plece din Karabah. Însă armenii din Nagorno-Karabah se tem de persecuţii şi violenţă din partea Azerbaidjanului, notează DPA.

În plus, există o dimensiune religioasă a problemei, în condiţiile în care armenii sunt creştini ortodocşi, iar azerii sunt musulmani.

În timpul unei şedinţe de guvern care a avut loc joi seara la Erevan, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a acuzat Azerbaidjanul de „epurare etnică”. „Analiza situaţiei arată că în următoarele zile nu vor mai exista armeni în Nagorno-Karabah”, a spus Paşinian.

Potrivit unor surse din guvernul armean, un centru umanitar pentru refugiaţi a fost înfiinţat lângă Nagorno-Karabah, iar oamenilor li s-a oferit adăpost acolo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si uite asa azerii turci mai inping armenii crestini depe un teritoriu. NU inteleg cum Kosovo a obtinut bine mersi independenta si ei nu !!!!

    • @Unuldepenet – Nu e asa simplu acolo, tot rusia e de vina pentru povestea asta, ea a luat de la armeni si a dat la azeri si invers dupa modelul divide et impera (pe vremea lui stalin). Azerii au fost stramutati de acolo (1921) de sovietici si in locul lor au adus armeni.

    • Habar n-aveti. Nagorno-Karabah este o enclava facuta de rusi pe modelul Osetia-Abhazia-Donbas-Transnistria. Granitele internationale recunoscute de ONU ale azerilor include si acest teritoriu invadat de rusi.