G4Media.ro

Erdogan: Nu va exista un acord privind Aeroportul din Kabul fără un…

Erdogan: Nu va exista un acord privind Aeroportul din Kabul fără un guvern afgan incluziv

Turcia aşteaptă de la talibani un guvern „incluziv” înainte de a încheia cu ei un acord operaţional privind aeroportul din Kabul, a atras atenţia duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Înainte de retragerea forţelor americane din Afganistan şi instalarea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august, Turcia, stat membru al NATO, s-a oferit să se ocupe de securitatea aeroportului internaţional.

După căderea inopinată a regimului susţinut de Occident, Turcia a început discuţii cu noii conducători ai ţări pentru a contribui la administrarea aeroportului, indispensabil pentru ajutorul umanitar şi pentru relaţiile Afganistanului cu restul lumii. Însă negocierile nu au dus deocamdată la niciun rezultat.

„Guvernul din Afganistan nu este incluziv. Nu are toate componentele. Atât timp cât va continua asta, nu ne vom duce în Afganistan. Dar dacă guvernul se va dovedi mai deschis, atunci poate că Turcia va merge”, a precizat Erdogan într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS News, realizat cu ocazia Adunării Generale a ONU.

„Vrem ca femeile să fie integrate activ în toate aspectele vieţii din Afganistan. Putem să le susţinem”, a adăugat el, conform traducerii interviului, furnizată de postul TV.

Preşedintele turc a reamintit că securitatea aeroportului din Kabul şi preluarea sa în grijă de către Turcia au fost discutate cu omologul său american Joe Biden în iunie la Bruxelles, în timpul unui summit al NATO.

Însă relaţiile dintre cei doi lideri s-au tensionat de atunci: Erdogan a recunoscut joi în faţa presei turce că „lucrurile au început prost” între ei.

Principalul motiv îl constituie achiziţionarea de către Turcia a unor rachete de apărare ruseşti S-400 şi îngheţarea, de către SUA, ca represalii, a contractului privind avioanele de vânătoare F-35.

Erdogan, care urmează să se deplaseze miercuri în Rusia, a precizat la CBS că intenţionează să continue a doua fază a contractului cu Rusia.

„Nimeni, în viitor, nu ar trebui să se poată amesteca în sistemele de apărare pe care vrem să le achiziţionăm – nicio ţară şi la niciun nivel”, a atras el atenţia, conform Agerpres.

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Get Turkey out of NATO.

  2. Erdogane, rușii pot să-ți blocheze într – o secundă, prin satelit, antiaeriana. Nu ai citit manualul de utilizare? Ca să nu o poți folosi împotriva lor în caz de conflict. La fel e și la americani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.