G4Media.ro

Erdogan, atac furibund la Academia Suedeză: Recompensează încălcări ale drepturilor omului prin…

Erdogan, atac furibund la Academia Suedeză: Recompensează încălcări ale drepturilor omului prin acordarea premiului Nobel ”unui rasist, care neagă genocidul din Bosnia şi care apără criminali”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marţi Academia Suedeză că recompensează încălcări ale drepturilor omului prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke, care a fost criticat pentru că l-a sprijinit pe liderul sârb Slobodan Milosevic, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Turcia a anunţat că se alătură Albaniei şi Kosovo în boicotarea ceremoniei de acordare a Premiilor Nobel, pentru a protesta faţă de opţiunea Academiei Suedeze de a-l laurea pe scriitorul austriac.

„A-i acorda Premiul Nobel pentru Literatură unui rasist, care neagă genocidul din Bosnia şi care apără criminali, la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului, nu are altă semnificaţie decât aceea că sunt recompensate încălcări ale drepturilor omului”, a afirmat Erdogan.

Alegerea Academiei Suedeze a fost extrem de criticată.

În vârstă de 77 de ani, Handke şi-a exprimat sprijinul pentru Milosevic şi a vorbit la funeraliile fostului preşedinte sârb în 2006 după ce acesta a murit în detenţie în timpul procesului său la Tribunalul ONU pentru crime de război.

Milosevic a fost inculpat pentru crime de război în legătură cu atrocităţile şi epurările etnice comise de forţele sârbe în Bosnia, Croaţia şi Kosovo în războaiele din anii ’90 izbucnite în urma dezintegrării fostei Iugoslavii federale.

Vineri, Handke a respins acuzaţiile privind sprijinul său pentru Milosevic. Marţi, el urmează să primească premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (935.000 de dolari) şi să ia parte la tradiţionalul banchet Nobel.

Într-un interviu pentru postul de televiziune bosniaco-sârb RTRS, el mărturisit că nu se aştepta la atâta animozitate împotriva lui pentru acordarea acestui premiu şi că i-a fost foarte greu să suporte atacurile şi criticile pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce infect! Tipic musulman. Sa dea vina pe altii ca nu recunosc drepturile omului pe cand ei… vai si-amar!

  Si mi se pare cel putin revoltator sa vorbeasca presedintele Turciei despre genocid… cand Turcia inca nu recunoaste genocidul armean soldat cu milioane de victime. Cat de handicapat sa fii sa iesi cu asemenea declaratii?

  In loc de concluzie, o intrebare: de ce turcii sint partenerii de afaceri ai autoritatilor romane? Locale sau guvernamentale? Sintem niste prosti ca lucram cu turci si ne meritam soarta.

 2. Un ipocrit scarbos cand trupele turce macelaresc kurzii si cand statul turc mai are de recunoscut genocidul impotriva armenilor si alte masacre. Europa, atentie la astia!!!

 3. Erdogan este certat cu toata lumea.Nu e bine.Nu e bine in primul rand pentru el.

 4. Dar cu genocidul armean cum rămâne, turcule ?

 5. Erdogan insusi e un criminal. Ceea ce face impotriva kurzilor este genocid.
  Si nu mai vorbim de lovitura de stat regizata de el insusi!
  Individul are o avere obscena, mare parte creata prin contrabanda.
  Erdogan este o scarnavie in stare de orice ticalosie!

 6. Erdogane, dar turcii veacuri intregi ce au facut? Genocid, crime, jafuri etc.

 7. ” …. Turcia a anunţat că se alătură Albaniei şi Kosovo în boicotarea ceremoniei de acordare a Premiilor Nobel, pentru a protesta faţă de opţiunea Academiei Suedeze de a-l laurea pe scriitorul austriac. ….. ”

  De parca ar interesa pe cineva!

 8. Câștigătorul nobel-ului pentru literatură a fost anunțat acum vreo lună, moment în care cetățeni din aproape toate statele europene au scris academiei suedeze, au făcut petiții și memorii, ziarele au publicat numeroase critici la adresa academiei, etc, etc.

  După o lună se trezește și erdogan că e marele apărător al drepturilor omului și al civilizației, tocmai el, care ordonă genocid împotriva kurzilor și care face baraj peste orașe vechi de zeci de mii de ani. Vedea-l-aș în fața tribunalului penal internațional, ca pe jegul de Slobodan Miloșevici, farul călăuzitor al cretinului care a luat premiul pentru literatură.

  • Alina.
   Acum o lună, nu interesa pe nimeni ” nominalizările”.
   Ieri/astăzi, e in prim plan cu boicotul!
   Fără să comentăm p’acilea genocidul și pogromul realizat de el însuși!
   Zicea Arion mai sus că ” …nu e bine pentru el…”
   Eu zic că asta este fata noilor dictatori!
   Și din păcate, se întovărășesc!…
   NU ESTE BINE PENTRU NOI, TOȚI!

 9. A vrut sa zica din Armenia, dar s-a balbait

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.