G4Media.ro

Erdoğan amenință Grecia că rachetele turcești pot ajunge la Atena: „Dacă nu…

Sursa foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Erdoğan amenință Grecia că rachetele turcești pot ajunge la Atena: „Dacă nu vă păstrați calmul, o țară ca Turcia nu va fi un spectator”

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă „nu vă păstrați calmul”, intensificându-și și mai mult retorica împotriva Greciei, relatează Politico.

„Acum am început să ne fabricăm propriile rachete”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în timpul unui discurs susținut duminică la Samsun, în nordul Turciei. „Bineînțeles, această producție îi sperie pe greci. Când spui «Tayfun», grecii se sperie și spun: „Va lovi Atena”. Ei bine, bineînțeles că o va face”.

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta, care a fost testată în octombrie deasupra Mării Negre și a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, o rază de acțiune mai mult decât dublă față de cea a rachetelor actuale din arsenalul Turciei.

„Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva [pentru a vă înarma] de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a adăugat Erdoğan.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o amenințare repetată și subtil voalată, Erdoğan a spus: „Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a avertizat Grecia să înceteze să mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara „va lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.

La începutul acestui an, Grecia a făcut apel la aliații săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau riscă o altă situație în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Mo0o0olta mo0o0oie la turkaletzi!

 2. Doamne, dar ce-am ajuns.
  Dacă nu te calmezi, te sparg!
  Conflict in ucr, conflict in Balcani, conflict in ue, conflict in Asia și pe acest fond urmează îndată alegeri in uesei.
  Stam bine, sa vina anul nou.

 3. Ultima zvacnire de presedinte vine votul si il zboara turcaletii!

  • Intr-o tara semi-dictatoriala precum Turcia este de presupus ca votul nu e chiar liber.

  • Votul e liber, dar depinde cine le numără…

 4. El Dogean uita ca grecii au aparare antiracheta, spre deosebire de ei, care au stat cu mana intinsa pe la nemti, spanioli, olandezi ca sa le pazeasca granita cu Siria.
  Si mai uita ca grecii au rachete de croaziera europene, nu facute in bazar.

 5. Comentariile rusofililor în 10, 9, 8,7:
  -grecii au atacat primii
  -grecia nu a existat niciodată ca țară
  -greci? Nu există greci, sunt doar slavi turcizați.
  -grecia ar trebui să cedeze juma’ de țară, oricum sunt majoritari turcii acolo.

  • Merge si la Bulgaria. Si la cam toti Balcanii + banatul romanesc care a fost pașalâc turcesc cu acte.

 6. Cum ajung oamenii astia asa plini de venin? Si cum ajung fix ei presedinti de stat?
  Un om care ajunge sa declare astfel de lucruri, ca toti ceilalti moshii senili din politica mondiala, ar trebui dusi direct la sanatoriu, nu lasati sa aiba acces la asemenea arme. Speram ca intotdeaun sa fie cativa cu gandire clara pe langa ei.
  Asa e cand dai extrem de multa putere unor descreierati plini de venin.