G4Media.ro

Episcopul greco-catolic a lăsat ”testament” ca enoriașii să nu îi aducă jerbe…

Episcopul greco-catolic a lăsat ”testament” ca enoriașii să nu îi aducă jerbe și coroane, ci să dea banii de flori săracilor

Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, vor începe vineri, 15 ianuarie, când trupul acestuia va fi depus, pentru un ultim omagiu, la Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, iar potrivit dorinţei sale testamentare, cei care doreau să-i aducă jerbe şi coroane de flori sunt îndemnaţi ca banii respectivi să-i ofere săracilor.

„În ziua de vineri, 15 ianuarie 2021, trupul Preasfinţiei Sale Florentin va fi depus în Catedrala ‘Schimbarea la Faţă’ (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj), iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o vor putea face în intervalul orar 8,00 – 20,00, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie. Respectând dorinţa testamentară a Preasfinţiei Sale Florentin, îi invităm pe toţi cei care doresc să aducă coroane, jerbe sau flori, să ofere în schimbul acestora banii săracilor”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla.

Înmormântarea acestuia va avea loc sâmbătă.

„În ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 11.00, trupul Preasfinţiei Sale Florentin va fi depus pe esplanada din faţa Catedralei din Piaţa Timotei Cipariu, iar la ora 12,00 va avea loc Slujba Înmormântării. Cei care din binecuvântate pricini nu vor participa la slujba înmormântării, vor celebra în parohia proprie Sfânta Liturghie cu panahida la intenţia odihnei sufletului Preasfinţiei Sale Florentin. În ziua premergătoare înmormântării, se va organiza în toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei noastre, o seară de priveghere publică (parastas, rozar, etc) la aceeaşi intenţie”, se mai arată în comunicat.

Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a murit, marţi, la 61 de ani, în urma unei crize cardio-respiratorii, după ce fusese infectat cu SARS-CoV-2.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Un exemplu de bun crestin.

  • Un exemplu de creștin. Simplu.
   Modestia e o virtute.
   La BOR, se fac „poduri” de rămân și urmașii – urmașilor datori la popa satului.

  • Îmi cer scuze observator: ce acela „pod”?

  • Podurile și vămile la înmormântare. Practici canonice?
   TAINE, IERURGII, SLUJBELE BISERICII

   Practica podurilor și credința plătirii vămilor sunt greșite, dacă credem că putem plăti cu obiecte materiale păcatele săvârșite și nespovedite. Însă, dacă în toate aceste practici vedem tradiția strămoșilor noștri, prin care au făcut milostenie și rugăciune pentru cel adormit și pentru iertarea păcatelor sale, podurile și celelalte obiecte pot fi acceptate – Biserica ajutând, astfel, pe cei aflați în lipsă și nevoie (😂🤣)

   * Traducere liberă sau spus pe direct, fără menajamente: dacă decedatul a agonisit ceva avere în vremea vieții lui, urmașii lui vor fi dijmuiți până la ultima centimă/lețcaie/gologan/para_chioară de popi

  • Mulțumesc ORBservator.
   Nu cunoșteam ” aspectul”.
   La noi se fac parastase din 3 in 3 luni pe urmă la an. Cu un colac, un vin și ” cât te lasă sufletul”! De obicei, modic!!
   Mă mai dumiresc și eu asupra ” popularității” în creștere a ortodoxiei.
   Sau a …lui Mache?!
   Odihnă veșnică domnului Crihalmeanu.

  • @Reborn
   Asta nu e nimic fratele meu.
   Prin sud exista niste obiceiuri demente.
   Cand moare cineva o saptamana se tine masa intinsa.
   Toata comuna , cine trece pe ulita, vine si mananca.
   Tai tot din gospodarie,porc,vitel,pasari.
   Toti batranii se roaga sa moara in perioada de post.
   Intr-un an am avut trei decese in familie.A trebuit sa-i ajut cu o multime de bani si atunci si dupa.Ramasesera saraci lipiti.

 2. Dumnezeu să-l ierte! Când îl văd și pe Make tomitanul să facă așa ceva?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.