G4Media.ro

Post și rugăciune. Episcopia Hușilor anunță că a luat act de condamnarea…

Post și rugăciune. Episcopia Hușilor anunță că a luat act de condamnarea preoților care l-au șantajat pe fostul episcop (foto). Acesta din urmă fusese acuzat de relații sexuale cu un elev de seminar

Episcopia Huşilor a anunțat joi că a luat act de sentinţa definitivă a Curţii de Apel Iaşi în dosarul penal în care preoţii Sebastian-Cristi Jitaru, Răzvan-Mihail Bumbu şi Gheorghe Damian au fost judecaţi pentru şantaj, fiind condamnaţi la închisoare cu executare, transmite Agerpres.

Reprezentanţii Episcopiei au îndemnat preoţii şi credincioşii la rugăciune.

„Deoarece ne aflăm în perioada Postului Mare, perioadă în care ne dedicăm cu preponderenţă îmbunătăţirii vieţii noastre sufleteşti, atenţia fiind îndreptată nedisimulat asupra pregătirii pentru întâlnirea, în rugăciune şi Liturghie, cu Hristos cel mort şi înviat, luarea unor noi măsuri inevitabile în privinţa statutului canonic al celor trei preoţi menţionaţi se va face după această perioadă.

Precizăm faptul că preoţii în cauză au fost opriţi de la săvârşirea tuturor slujbelor încă de la începutul procesului.

În spiritul celor menţionate, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate. De asemenea, în deplin acord cu starea sufletească specifică Postului Mare, îndemnăm pe toţi preoţii şi credincioşii să sporească lucrarea rugăciunii şi pregătirea pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului”, precizează comunicatul, preluat de Agerpres.

Trei preoţi acuzaţi în anul 2017 că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu au fost condamnaţi joi de magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi la închisoare cu executare, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Diana Micu Cheptene.

Astfel, Jitaru Sebastian Cristi, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni în regim de detenţie, iar Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, cei trei primind şi interdicţia de a profesa ca preoţi pe o perioadă de cinci ani.

În luna octombrie a anului trecut, cei trei au fost condamnaţi de magistraţi de la Tribunalul Vaslui la închisoare cu suspendare.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanu (foto), pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.

Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec.

Citiți și: Cum au ignorat Patriarhia, Inspectoratul Școlar și Mitropolia Moldovei avertismentele repetate ale unui pedagog despre abuzurile sexuale la care erau supuși elevii seminariști de la Huși 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Hai, nu fiti rai, ca s-a vazut si mai rau: Geneza 19 : 31-36

 2. Deci, ce ați hotărât, vă înrolați în oastea ce-i are drept comandanți de grupă pe cei asemenea episcopului Corneliu Onilă sau sa fac formele ca să fiți înregistrați drept combatanți in oastea celor ce nu se mai închină…?

  • Intru in oastea ta Drace..
   O societate corupta, indobitocita cu buna stiinta de o minoritate execrabila.
   Minoritate popilor si a mafiei generalizate.

  • Atentie, in aceasta situatie trebuie sa te familiarizezi cu baladele Prințului Întunericului…! Ai voce, canti la vreun instrument sau ceva de genul…?

 3. nu inteleg, dar asta Corneliu Onilă e vinovat ? ca daca nu ar fi vinovat atunci santajul nu ar fi avut greutate si cei 3 nu ar fi vinovati, ca doar nu poti santaja pe o fapta inexistenta ? sau BOR pur si simplu a dat un semnal la toti cei care vor spune adevarul vor pleca in puscarie ? si care e diferenta dintre BOR si PSD atunci ? intre stana si BOR este diferenta ?

  • Păi și lui Corneliu Onilă i s-a dat o aspră osândă, a fost exilat la Mânăstirea Văratec care e mânăstire de maici :))))) Nu mai are vedere la trup de călugăr tânăr…..

  • Ptiu…drace…! Cruntă pedeapsă..!

 4. Degeaba țineti post și rugaciune daca nici macar de Pasti si de Craciun nu va marturisiți pacatele la un procuror DNA.

 5. Deci ce trebuie să înțeleagă clerul drept credincios?
  – Ciocu mic !

 6. Episcopul s-a razbunat intr-un mod foarte perfid pe cei care l-au „turnat”.
  Cazul acesta este un semnal de alarma pentru toti cei care isi propun sa dezvaluie fapte imorale ale preotilor. Este un precedent care va crea frica in randul „denuntatorilor”. Stii de un episcop ca are practici imorale? Nu ai voie sa-l denunti pt ca ajungi la parnaie. Pai, dragilor, de ce nu se fac cercetari sa se afle de ce acel student a decis sa aiba relatii intime tocmai cu episcopul? A promite functii bisericesti in schimbul sexului sau a sodomiei se soldeaza cu trimiterea la manastirea de maici. Pe cand a denunta fapta aceasta se lasa cu inchisoare, pt ca, in perversitatea sa, prelatul, a stiut ce sa spuna procurorilor, sa-i bage la zdup pe cei care l-au denuntat.

  • Asta este produsul societatii noastre a poporului nostru crestin, credincios, cu multa dragoste pentru divinitate.
   Ca rezultat al credintei noastre profunde construim biserici si ascultam cu frica si respect ce ne invata slujitorii bisericii, preotii nostri dragi, indiferent de pacatele si greselile lor , daca se intimpla asa ceva .
   Tot de aceea noi, poporu’ credincios, nu toleram straini sau comunitati care nu sunt ca noi,
   Cum ar zice unii suntem homofobi, xenofobi, indiferenti la nevoile celor mai putin norocosi decit noi..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.