G4Media.ro

Emisiile globale vor atinge un nivel maxim în 2025, fiindcă invazia Rusiei…

Sursa foto: Pixabay

Emisiile globale vor atinge un nivel maxim în 2025, fiindcă invazia Rusiei în Ucraina accelerează tranziția energetică – AIE

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea accelera tranziția mondială către un „sistem energetic mai sustenabil și mai sigur”, pe măsură ce exporturile de combustibili fosili ale Moscovei continuă să scadă, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un raport, potrivit CNN.

În raportul său anual World Energy Outlook, AIE a constatat că piețele internaționale de energie se află în mijlocul unei „reorientări profunde”, pe măsură ce „țările se adaptează la ruperea fluxurilor dintre Rusia și Europa”, prezicând că emisiile globale ar putea atinge acum un nivel maxim în 2025.

„Piețele și politicile energetice s-au schimbat ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, nu doar pentru moment, ci și pentru decenii de acum încolo”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Pe lângă măsurile pe termen scurt pentru a încerca să protejeze consumatorii de impactul crizei, multe guverne iau acum măsuri pe termen mai lung. Unele încearcă să crească sau să diversifice aprovizionarea cu petrol și gaze naturale, iar multe dintre ele caută să accelereze schimbările structurale”, a continuat raportul.

Potrivit previziunilor AIE, investițiile globale în energie curată ar putea „să ajungă la peste 2.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030”, reprezentând „o creștere de peste 50% față de prezent”.

Rusia – care este cel mai mare exportator de combustibili fosili din lume – nu își va recăpăta niciodată poziția pe care o avea în mixul internațional de aprovizionare cu energie, a constatat AIE, avertizând că invazia sa în Ucraina a lăsat Kremlinul într-o „poziție mult diminuată” din cauza ruperii relațiilor sale cu Europa.

De asemenea, agenția a constatat – pentru prima dată în istoria modelării sale – că cererea globală pentru fiecare tip de combustibil fosil „va atinge un vârf sau un platou” înainte de a se stabiliza la mijlocul anilor 2030.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Putin a omorât Rusia și a ajutat UE. Thanks Putin.

 2. ”investițiile globale în energie curată ar putea „să ajungă la peste 2.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030”. Investițiile globale în energie curată (ce-o fi aia?) sunt, la momentul actual, scumpe, nefiabile și conduc la dependență și mai mare de ”fosili”. Exemple? Germania!
  Eu cred că acest război și ce va mai veni ar trebui să ne deschidă ochii să nu mai băgăm bani aiurea în a subvenționa chestii ineficiente ci să finanțâm cercetarea lor. Cât o fi nevoie, 10, 20 50 ani. Că e clar că nu e ceva simplu. Și când o fi fiabile, și asta doar piața va decide, și numai dacă renunțăm la sistemul sinucigaș al subvențiilor și penalizărilor, atunci se vor finanța singure. O să fie bătaie pe ele. Ce simplu e. Fără scandal, fără șacali care nu mai pot de grija planetei dar de fapt vânează subvenții. Și salvăm și planeta!

 3. Putin a redus emisiile de CO2 ale cetățenilor ucraineni.

 4. Mie mi se cere poluare zero când rusul,americanul și chinezul poluează trei sferturi planeta?!?in timp ce din gunoaie,reziduuri,se pot face motorină și energie termică ieftină cu poluare zero?dar nu se vrea!de ce trebuie să fie puțină și scumpă? să ne rărim noi?asta in timp ce alții ne exploatează?

 5. Emisiile de carbon sunt ilustrate cu abur.
  Adica apa in stare de vapori, ca sa inteleaga unii care nu au trecut pe la lectiile de fizica ( sa nu zic „cunostinte despre natura din clasa a 4-a”)

  Abureala!!!