G4Media.ro

Elveţienii vor vota duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Sursa foto: Pixabay

Elveţienii vor vota duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor, într-o ţară cu un sector rural încă important şi care dispune deja de legi printre cele mai stricte din lume cu privire la bunăstarea animalelor, informează AFP, preluată de Agerpres.

Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care sunt la originea iniţiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie.

Practic, această propunere, care a primit mai mult decât cele 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în conformitate cu faimosul sistem de democraţie directă din Elveţia, ar eradica creşterea animalelor în regim industrial.

„Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor”, acuză organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, care este la originea iniţiativei. Organizaţia menţionează „suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale” precum şi studiile ştiinţifice conform cărora „creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Dacă va fi acceptată, iniţiativa, susţinută de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, va impune cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare. De asemenea, va fi redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri.

Guvernul şi Parlamentul se opun însă iniţiativei, insistând asupra faptului că Elveţia are deja legi stricte privind bunăstarea animalelor. Iniţiativa „merge mult prea departe”, a spus ministrul Sănătăţii, Alain Berset, în luna iunie, afirmând că de peste un sfert de secol Guvernul promovează „creşterea respectuoasă a animalelor”.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente în alte ţări.

„Nu există creştere industrială a animalelor în Elveţia”, a insistat Marcel Dettling, un fermier şi parlamentar al partidului de dreapta UDC. Menţionând faptul că în ţara vecină Germania există ferme care au un număr de animale de până la 100 de ori mai mare decât în Elveţia, Marcel Dettling a declarat pentru Swissinfo.ch că iniţiativa ar conduce la creşteri semnificative de preţuri.

Însă pentru Philipp Ryf, responsabil pentru această campanie la ONG-ul Sentience, atunci când ai 27.000 de găini înghesuite într-un spaţiu închis şi doar 12% dintre animalele de fermă ies afară, „noi credem că asta înseamnă creştere în regim industrial”. Philipp Ryf a recunoscut că Elveţia are performanţe mai bune decât alte ţări dar a adăugat că se poate şi mai bine.

Guvernul federal a avertizat că, dacă iniţiativa va trece, preţurile vor creşte şi de asemenea va exista un impact asupra relaţiilor cu partenerii comerciali. Asta deoarece cerinţele se vor aplica şi importurilor de animale şi produse animale, ceea ce, potrivit Guvernului, ar obliga Elveţia să îşi încalce obligaţiile asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi să renegocieze acordurile comerciale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. Foarte buna initiativa,vor creste preturile,dar sanatatea oamenilor nu conteaza? Bravo,vor plati mai putin la asigurarile de sanatate,in romania nu se mai promoveaza micul producatori ,chipurile nemaifiind rentabil,da’ e lobi dus de marii producatori si am ajuns la momentul de fata sa minca m 75 % produse din import

 2. Eat ze bugs and stat in your pod, racist scum!

 3. Nici vaca americana la pret triplu nu polueaza.
  Adio, Milka! 🙂

 4. Nu ajungem noi nici în 1000 de ani la nivelul avansat al Elveției. Noi ne furăm singuri căciula votând PSDNL.

  • Votând USR, ajungem ca în Rusia

 5. S-ar produce mai putina ciocolata Milka, care produce diabet.

 6. Când e vorba de stângiști sunt doar partide de stânga , daca e vorba de dreapta conservatoare este vorba de extrema dreapta..

  Ca sa se înțeleagă , au ajuns stângiștii, urmașii bolșevicilor sa apere democrația .

 7. Vor manca tocanita de gandaci. Excellent choice!

 8. Dar la gandaci care sunt standardele?
  Protecția animalelor va veni în inspecție la elvețieni sa inumere gândacii de bucătărie, dacă nu le oferă proprietarul destul spațiu sa alerge liberi sau cumva da cu RAID va primi amenda în primul caz și închisoare în al doilea, pentru cruzime fata de animale.
  Halal popor.. unii se satura de bine și o iau razna…

 9. Elvetienii vor pesticide in legume si steroizi in carne.
  Votul va fi pentru respingerea initiativei, cu 63% .
  Sper sa ma insel…

 10. Sariti cu observatiile „you will own nothing” . fi-mi-ar scarba

 11. Eat ze bugs and ze lab meat!

 12. Porcul – specie protejată !

 13. Porcul – specie protejată !
  Noi avem specia pzd, se autoprotejează cu dosare de corupție ținute la sertar. România e guvernată de animale, nu ne facem griji în privința explioatării lor, ne exploatează ei în grup organizat ! Votăm porcul de 30 de ani !