G4Media.ro

Elveția: Un magazin din Davos a pus un afiș în vitrină prin…

Sursa foto: Pixabay

Elveția: Un magazin din Davos a pus un afiș în vitrină prin care anunța că nu mai închiriază schiuri și sănii clienților evrei/ Magazinul a dat jos semnele, după un val de proteste

Poliția elvețiană a deschis o anchetă în urma anunțului unui magazin de închirieri de schiuri care a anunțat că nu va mai închiria schiuri și sănii clienților evrei, scrie BBC. Magazinul, situat în celebra stațiune Davos, a revenit asupra deciziei sale.

Acesta a dat jos panourile, traduse în ebraică, care îi informau pe clienți despre interdicție.

Însă mulți au susținut că acest caz reprezintă o încălcare clară a legilor elvețiene împotriva discriminării și a incitării la ură rasială sau religioasă.

Federația elvețiană a comunităților evreiești a lansat propria acțiune în justiție, condamnând semnele ca fiind în mod clar discriminatorii.

Afișele din vitrina magazinului de articole sportive îi informau pe clienți că, din cauza unor incidente, inclusiv a unor furturi, „nu mai închiriem echipament sportiv fraților noștri evrei”.

Magazinul în cauză, care face parte din restaurantul montan Pischa, a afirmat într-o declarație inițială că, de multe ori, echipamentul nu era returnat, iar personalul său nu mai dorea „deranjul” de a cerceta versanții munților în încercarea de a găsi săniile abandonate.

Dar la doar 24 de ore după ce au fost afișate, afișele au fost date jos după o mulțime de proteste. Primarul orașului Davos, Philipp Wilhelm, a declarat presei elvețiene: „Orice formă de antisemitism, rasism și discriminare trebuie să fie condamnată. Acest lucru nu are ce căuta la Davos”.

Managerul magazinului și-a cerut scuze, fiind de acord că afișul a fost „greșit formulat”, iar clienții evrei sunt bineveniți.

Dar grupurile elvețiene de combatere a rasismului subliniază că faptul de a viza un întreg grup rasial, religios sau etnic din cauza presupusului comportament nepotrivit al câtorva persoane este mai grav decât o formulare stângace; de fapt, este un semn clasic de rasism și discriminare.

O modalitate mai bună de a preveni furturile și daunele, spun ei, ar fi să se facă ceea ce multe magazine de închirieri de schiuri fac deja: să se ia un act de identitate și un card de credit de la clienți.

De asemenea, nu este pentru prima dată când Davos, unde se desfășoară anual Forumul Economic Mondial, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește vizitatorii săi evrei. Stațiunea a devenit populară în rândul comunității evreiești ortodoxe din Israel, care a fost vizitată în număr tot mai mare, iar șeful consiliului de turism a declarat că au existat cazuri de oaspeți care s-au comportat nerespectuos față de gazdele lor.

Un grup operativ a fost înființat recent pentru a aborda tensiunile percepute între turiști și gazde, ambele părți fiind de acord că au existat dificultăți.

Însă, în contextul creșterii incidenței antisemitismului în Europa, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a războiului din Gaza, gafa magazinului de închirieri de schiuri pare, pentru mulți, nu doar stupidă, ci și rasistă, notează BBC.

La urma urmei, stațiunile elvețiene, printre care și Davos, au găzduit de-a lungul anilor grupuri mari, dintre care unele nu s-au comportat impecabil.

De la oligarhi ruși și magnați ai petrolului din statele din Golf până la tineri bancheri din Zurich, cunoscuți pentru petrecerile lor sălbatice și obiceiurile lor legate de cocaină, sau turiști britanici care își petrec vacanțele la pachet, cu tendința lor de a participa, cu zgomot, la distracția après-ski toată noaptea.

Se pare că niciunul nu a fost vizat în mod special așa cum magazinul de închirieri de schiuri Pischa și-a vizat clienții evrei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Acesta este antisemitismul tâmpit la care se poate ajunge prin bagatelizarea cuvântului și a ideii demente xenofobe pe care o exprimă cu adevărat.

  2. Cel mai probabil patronul magazinului s a saturat sa clienți nesimțiți și a recurs la ceva extrem intradevar.
    Putea sa pună garanție 300-500 eur pe sanie și rezolva problema!