G4Media.ro

Elveția condamnată de CEDO pentru inacțiune faţă de schimbările climatice / Greta…

Sursa: X

Elveția condamnată de CEDO pentru inacțiune faţă de schimbările climatice / Greta Thunberg: Trebuie să luptăm și mai tare pentru că acesta este doar începutul

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți pentru prima dată un stat, Elveția, pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului, dând dreptate unei asociații de femei în vârstă care a atacat inacțiunea țării față de schimbarea climei. Este prima dată când Curtea, care veghează la aplicarea Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului, condamnă un stat pentru lipsa de inițiative de combatere a schimbărilor climatice, transmite Rador Radio România.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a declarat cu o majoritate de 16 voturi la unu că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță. Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții. Aceasta este o decizie fără precedent: este prima dată când CEDO condamnă un stat pentru că nu a implementat suficiente măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cereri colective şi individuale

Cazul a fost introdus de „Vârstnicii pentru protecția climei” (2.500 de femei elvețiene în vârstă de 73 de ani în medie) și patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale. Curtea a considerat că asociația este autorizată să acționeze în justiție în numele persoanelor care ar putea pretinde că le sunt amenințate condițiile de viață și sănătatea de schimbările climatice.

În schimb, pentru cele patru reclamante individuale, Curtea a apreciat că acestea nu îndeplinesc criteriile referitoare la statutul victimelor și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile. CEDO s-a pronunțat marți, pentru prima dată, în trei cazuri separate legate de schimbările climatice. În celelalte două cazuri, ea a declarat inadmisibile cererile formulate de tinerii portughezi împotriva Portugaliei și a altor 31 de țări precum și pe cea a unui fost primar ecologist din nordul Franței împotriva statului.

Această decizie „este doar începutul în ceea ce privește litigiile climatice”, a salutat activista suedeză pentru climă Greta Thunberg. „Acesta este doar începutul când vine vorba de litigiile climatice: în întreaga lume, din ce în ce mai mulți oameni își trimit guvernele în instanță pentru a le trage la răspundere pentru acțiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm și mai tare pentru că acesta este doar începutul”, a declarat tânăra la Strasbourg după şedinţa istorică a CEDO.

Sursa: LE FIGARO / Rador Radio România 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. China singura polueaza cat toate tarile pamantului. Ar trebui sa o vedem pe domnisoara pe la ambasade.

    • Domnisoara e eco-marxista, nu ataca nicio tara comunista, indiferent cat polueaza. Problema domnisoarei e capitalismul.

  2. Să juri că Greta Thunberg este întruchiparea personajului Rayna Butler (dezaxată și ea) din ”Bătălia Crrinului” de Brian Herbert și Kevin J. Anderson, continuitorii seriei Dune a lui Frank Herbert.