G4Media.ro

Elveția a interzis burka. Votul a fost luat cu o majoritate restrânsă:…

sursa foto: Pexels

Elveția a interzis burka. Votul a fost luat cu o majoritate restrânsă: ”Nu vrem să existe un islam radical în țara noastră”

Elveţienii au votat – duminică – cu o majoritate restrânsă în favoarea interzicerii ascunderii feţei, un semnal împotriva islamului radical, potrivit susţinătorilor acestei iniţiative, considerată xenofobă şi sexistă de alţii, relatează AFP şi Reuters.

Acest text, propus iniţial de partidul populist de dreapta UDC, a obţinut 51,21% din voturi şi o majoritate a cantoanelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate de guvernul federal.

El a fost susţinut de mişcarea feministă şi de o parte dintre alegătorii stângii laice.

„Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în ţara noastră”, a afirmat preşedintele UDC din Elveţia, Marco Chiesa la canalul Blick.tv.

Textul nu evocă nici burka – un veşmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor – şi nici niqab-ul -un veşmânt care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor, dar afişele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestuia.

Votând împotriva purtării vălului integral în spaţiul public, Elveţia se alătură Franţei, Austriei, Bulgariei, Belgiei şi Danemarcei, după ani de dezbateri.

Va fi deci interzis de acum înainte să se acopere complet faţa în public – ceea ce este valabil de asemenea şi pentru manifestanţii cu cagule – dar sunt prevăzute şi excepţii, ca pentru lăcaşele de cult de exemplu.

Elveţienii s-au pronunţat de altfel în favoarea unui acord comercial cu Indonezia (52%), dar au respins categoric introducerea Identificării electronice (eID) gestionate de mediul privat pentru ameliorarea tranzacţiilor online.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Foarte bine, sa fie sanatosi, ca la punga grosi deja sunt.

  • Dar de ce trebuie dată jos burka? Pentru că indiscutabil este un semn de înjosire a femeii.

   Dar purtarea obligatorie a botniței (pe care unele minți ”odihnite” o mai numesc, după caz, ”acoperitoare facială” sau ”mască de protecție”) ce este?! Nu tot o înjosire fără precedent a demnității umane?!

   Și totuși ipocriții, în marea lor orbire, o condamnă pe prima și o acceptă, cu o slugărnicie fără margini, pe cea de-a doua!

 2. Sa vina la noi, ca la noi e obligatorie.

  • Te pune Citu sa porti burka? Ce fumati voi in AUR/Rusia?

  • Nu e vorba de Rusia aici. @amicu consideră că obligativitatea purtării măștii ffp2 in cazul unui bărbat liber și curajos cum e el echivalează cu obligativitatea purtării burka in lumea islamică. Dar @amicu nu știe că virusache așteaptă de ceva vreme această paralelă cu situația femeii in lumea arabă, doar-doar va găsi o breșă prin care să se strecoare in faringele bărbaților din lumea liberă…
   Concluzia? Nu lăsați religia să vă intunece mintea!

 3. Întrebare la Radio Erevan: se poate introduce comunismul în Elveția?
  Radio Erevan răspunde: se poate, da’ ar fi păcat …

 4. elvetienii sunt oameni normali, nu vor sa isi distruga civilizatia si modul de viata. ar fi bine daca toti occidentalii ar gandi asa, din pacate, nu e asa… marea britanie, suedia, olanda, franta, germania sunt pline de musulmani…

 5. Dar ce treaba au elvetienii cu burqa? In felul asta vor avea un referendum si legat de mancarea condimentata ca in Asia? Sau purtatul de oase prin nas ca in anumite parti din Africa?

  A, stai! Numai arabii au fost acceptati. Restul sa stea frumos la ei in tara cu tot cu obiceiurile lor arhaice.

 6. acum cativa ani:
  „Musulmanii din Elvetia nu vor putea construi minarete, dupa ce 57,5% dintre cetatenii elvetieni au aprobat un referendum care cerea interzicerea acestui lucru. ”
  https://m.hotnews.ro/stire/6581816

 7. Au distrus oricum toata Elvetia, e plina de imigranti.