G4Media.ro

Elevatoare de zeci de mii de euro pentru persoane cu dizabilități, abandonate…

Sursa: Turnul Sfatului

Elevatoare de zeci de mii de euro pentru persoane cu dizabilități, abandonate și devastate înainte de a fi puse în funcțiune în gara din Sibiu 

Amplasate în cadrul lucrărilor de modernizare a stațiilor CFR din Sibiu și Mediaș, elevatoarele pentru persoanele cu dizabilități nu funcționează, în cele din urmă, din cauza normelor pentru prevenirea discriminării. Este unul din motivele invocate de reprezentanții oficialilor Căilor Ferate Române, relatează turnulsfatului.ro

”Deci, io acum nu vă pot ajuta. Nici nu știu unde sunt exact cheile, iar dacă funcționează… nici asta nu știu. Dar, știți ceva: puteți merge la casieria de bilete și să anunțați acolo că aveți nevoie de ajutor. Dar să anunțați de pe o zi pe alta și vin să vă ajute… manual”, spune un angajat al CFR din stația Sibiu, întrebat cum pot fi utilizate noile elevatoare pentru persoanele cu dizabilități, elevatoare amplasate în tunelul reabilitat.

Acesta recunoaște că nu știe pe cineva dintre colegii lui care ar putea să ajute călătorii care au nevoie de aceste elevatoare. Iar despre cum pot fi manevrate respectivele elevatoare nu este un subiect despre care să poată da detalii, cu toate că deasupra acestora există niște instrucțiuni de utilizare. Doar că sunt redactate în limba engleză.

Răspunsul angajatului CFR vine după ce în reabilitarea peroanelor, a copertinelor și în modernizarea tunelului din stația de la Sibiu au fost investite mai bine de două milioane de euro, în cadrul unor lucrări demarate din 2018. Contractul a inclus și amplasarea a trei elevatoare, care să ajute persoanele cu dizabilități să circule între peroanele reabilitate prin tunelul modernizat.

Oficialii CFR, descriu, de fapt, că elevatoarele nu sunt încă recepționate și, de fapt, au fost deja vandalizate. În plus, două dintre acestea nu pot fi folosite din cauza unor erori în amplasare.

”La stația Sibiu, elevatoarele pentru persoanele cu dizabilități au fost instalate în cadrul proiectului (de reabilitare – n.r.), care nu a fost încă recepționat, elevatoarele funcționând provizoriu. În perioada de funcționare provizorie, elevatoarele s-au defectat de mai multe ori, fiind devastate de persoane care au călătorit cu trenul sau care au staționat pe peroanele stației.

În prezent, elevatorul care asigură acces la linia 1 nu funcționează, fiind devastat în 13 – 14 iulie de către persoane necunoscute. Elevatoarele care asigură accesul la persoanele de la liniile 2-3, respectiv 4-5 sunt funcționale. Butoanele de alimentare sunt greu de manipulat, întrucât sunt amplasate în locuri greu accesibile. Elevatoarele fiind în perioada de garanție, a fost avizată firma constructoare în vederea reparării”, răspunde Laurean Oprescu, directorul Sucursalei regionale de căi ferate Brașov.

Bibelouri

Răspunsul a fost redactat la solicitarea Dianei Mureșan, co-președinta USR PLUS Sibiu, căreia problema i-a fost sesizată de o tânără din Sibiu, care de 18 ani folosește pentru deplasare scaunul cu rotile.

”De câteva luni, în Gara Sibiu, în urma reabilitării pasajului subteran, avem niște elevatoare a căror valoare este de câteva zeci de mii de euro, care nu sunt funcționale. Elevatoarele pentru persoane cu dizabilități sunt doar pe post de bibelouri”, a fost concluzia Dianei Mureșan.

Ea spune că va continua demersurile pentru remedierea acestei situații bifată ”doar pentru că așa cere legea” și nu pentru a duce la bun final un lucru util. ”Se pare că elevatoarele din Gara Sibiu au fost instalate doar pentru că așa cere legea. Nu există interes din partea administrației gării de a le face funcționale și de a crea o procedură clar definită și care este explicată prin afișaj clar pentru orice persoană cu dizabilități care se deplasează în incinta Gării Sibiu. Nepăsarea mai are limite în România?”, se întreabă, retoric, Diana Mureșan pe pagina ei de Facebook.

Citește integral pe Turnul Sfatului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Tot pentru a fi bifate sunt si rampele pentru scaune rulante pe marginea trotuarelor. Unghiurile lor sunt prea abrupte, iar de multe ori soferi nesimtiti parcheaza in dreptul lor. L-as obliga pe cel care le-a facut si cel care le-a receptionat sa umble cu scaunul rulant o zi, sa vada cum e. Ca de obicei, o tara a lucrurilor facute de mintuiala…

  2. Solutie tehnica de 2 bani, din moment ce nu se poate asigura securitatea lucrarii. Gangul acela a fost un loc dubios de cand lumea.