G4Media.ro

ELCEN: Problemele majore din rețea sunt determinate de lipsa de investiții de…

ELCEN: Problemele majore din rețea sunt determinate de lipsa de investiții de modernizare, parametrii de funcționare se vor îmbunătăți gradual

Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit şi degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face faţă problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiţii în modernizare, atenţionează reprezentanţii Elcen, într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

„Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită adaptarea rapidă la modificări bruşte ale condiţiilor meteo exterioare. Am atras şi în alte rânduri atenţia asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparaţii şi modernizare, absolut esenţiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, şi la o creştere explozivă a pierderilor în reţea, cu consecinţe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde şi căldurii către consumatori”, precizează societatea.

Potrivit sursei citate, dacă în 2016 pierderile raportate în reţea erau de 800 t/h, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.

„Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste momente reţeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare. Cerem scuze locuitorilor bucureşteni racordaţi la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă şi căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele”, susţin oficialii Elcen.

Aceştia menţionează că parametrii de funcţionare se vor îmbunătăţi gradual, astfel că, în următoarea perioadă, se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiţii corespunzătoare.

„E nevoie de modernizare şi există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investiţiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcţionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum şi flexibilitate crescută”, se arată în comunicatul citat.

Elcen este un jucător foarte important pe piaţa de energie electrică şi termică, parte componentă a Sistemului Energetic Naţional.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. A schimbat conducerea Nicusor la ELCEN sau e tot aia de pe vremea lui Firea?

  • Ce treaba are Nicusor cu conducerea ELCEN? Vorbim doar ca sa ne auzim, sau mai cuplam si creierul?
   ELCEN e in subordinea Ministerului Economiei, nu are treaba cu PMB. Conducerea ELCEN poate fi schimbata, eventual, de ministrul Popescu. NU de primarul Bucurestiului, oricare ar fi ala.

 2. Nu s-au schimbat clasicele avarii la producator.
  Și nici clasica plesneală de țevi în cartier.
  S-a schimbat doar modificarea ajustării de viziune a ungiului de abordare al chestiunii.
  Să vezi distracție la 495RON gigacaloria.

 3. „[ELCEN] menţionează că parametrii de funcţionare se vor îmbunătăţi gradual”
  Pai cum? Nu va laudati voi ca dati parametrii necesari, dar RADET e de vina? Acum v-ati dat seama ca nici parametrii nu-s chiar aia care trebuie?

  „Elcen este un jucător foarte important pe piaţa de energie electrică şi termică, parte componentă a Sistemului Energetic Naţional.”
  Important pe drq.
  Are 40% din productia de energie termica la nivel national (o cifra care nu spune nimic, in afara de lauda desantata de sine, pentru ca n-ai cum sa transporti aburul ala in alta localitate) si 90% din productia locala… si 4,1% din productia de energie electrica.
  4% NU este „foarte important”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.