G4Media.ro

Egiptul recuperează o statuie a lui Ramses al II-lea, furată în urmă…

Ministerul Antichitatilor, Egipt, Facebook

Egiptul recuperează o statuie a lui Ramses al II-lea, furată în urmă cu peste treizeci de ani

Regele Ramses al II-lea s-a întors acasă. Egiptul a primit înapoi o statuie veche de 3.400 de ani cu capul regelui Ramses al II-lea. Aceasta a fost furată și scoasă ilegal din țară în urmă cu mai bine de treizeci de ani, a anunțat duminică Ministerul egiptean al Antichităților, citat de Le Figaro.

Statuia se află în prezent în Muzeul Egiptean din Cairo, dar nu este expusă. Artefactul va fi restaurat, a precizat ministerul într-o declarație.

Statuia a fost furată din templul lui Ramses al II-lea din orașul antic Abydos din sudul Egiptului. Data exactă nu este cunoscută, dar Shaaban Abdel Gawad, care conduce departamentul de repatriere a antichităților egiptene, a declarat că piesa a dispărut la sfârșitul anilor 1980 sau la începutul anilor 1990.

Autoritățile egiptene au reperat artefactul atunci când a fost pus în vânzare la o expoziție din Londra în 2013. Acesta a călătorit apoi în mai multe țări înainte de a ajunge în Elveția, potrivit Ministerului Antichităților. Egiptul a colaborat cu autoritățile elvețiene pentru a stabili cine este proprietarul de drept al statuii. Elveția a predat statuia ambasadei egiptene din Berna anul trecut, dar abia recent Egiptul a adus artefactul acasă.

„Acest cap face parte dintr-un grup de statui care îl reprezintă pe regele Ramses al II-lea așezat alături de o serie de zeități egiptene”, a declarat Abdel Gawad. Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului antic. Cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare, a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a dinastii egiptene și a domnit între 1279 și 1213 î.Hr.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează